Fotball

Han har vært frivillig i Sandviken siden 1988. Én sak fikk «Jappi» til å levere inn nøklene og takke for seg.

Ingen har vært frivillig i Sandviken Toppfotball lenger enn Jan Magne «Jappi» Ottesen (68).

Jan Magne Ottesen har vasket draktene til Sandviken-spillerne siden 1988.
  • Ingvild Lygren

I 33 år har Jan Magne «Jappi» Ottesen vasket draktene til Sandviken-spillerne etter trening og kamp.

Han har skrubbet bort grønske og jord, og sørget for at spillerne har hatt rene klær både på trening og kamp. Først hjemme i sin egen vaskekjeller. Senere i ballrommet på Stemmemyren Idrettspark.

Det er langt fra det eneste 68-åringen har gjort.

– Ingen oppgave er for liten eller for stor for ham. Han betyr utrolig mye for laget, sier medieansvarlig Mette Hammersland.

Hun forteller at han stiller opp for laget og spillerne på en måte som gjør at veldig mange fortsatt husker ham mange år etter at de har forlatt klubben.

Arbeidsdagene på Stemmemyren kan vare mellom åtte og ti timer for Ottesen, men han trives så godt at det gjør ham ingenting.

Spillerne har egne bokser hvor Ottesen legger de rene klærne.

Hjertet i klubbene

Innsatsen «Jappi» og alle andre frivillige i idretten legger ned i Vestland fylke, har ifølge Norges idrettsforbund en beregnet verdi på to milliarder kroner årlig.

I kvinnefotballen har jobben som «Jappi» og andre frivillige står bak, vært avgjørende for sporten. Det sier toppfotballsjef Hege Jørgensen.

– Det er frivilligheten som har båret frem kvinnefotballen i Norge. Uten frivillige hadde vi verken hatt landslag eller toppserie på kvinnesiden, sier hun.

Toppfotballsjefen mener kvinnefotballen har ekstremt mye å takke frivilligheten og klubbene for, og sier at det er først de to siste årene at klubbene har hatt råd til å begynne å ansette folk.

På samme tid er ikke frivilligheten blitt mindre viktig.

– At det ansettes flere i klubben gjør at de frivillige ikke brenner seg ut, men heller får en mer systematisk og avgrenset hverdag enn de hadde tidligere, sier hun.

Jørgensen kjenner godt til «Jappi» og jobben han har gjort for Sandviken i mer enn 30 år, og sier at han er en av de markante ressurspersonene i det hun beskriver som en liten fotballfamilie.

– Uten slike som «Jappi» hadde vi aldri vært i nærheten av det sportslige nivået vi er på i dag, sier hun og legger til:

– Alle trenger en «Jappi». De frivillige er på mange måter hjertet i klubbene.

På veggen henger hilsener til «Jappi».

Leverte inn nøklene

Livet i klubben startet som håndballspiller for «Jappi», men kameratene han var med på fritiden, spilte fotball. Det førte etter hvert også ham i den retningen. Han var frivillig for Sandvikens herrelag fra 1978 til 1988. Etter det har alt handlet om damene.

Helt til det skulle legges kunstgress på Stemmemyren.

– Jeg er såpass gammel at jeg mener at fotball på høyt nivå skal spilles på gress. Så jeg ga beskjed om at jeg var ferdig i klubben, og leverte inn nøklene til ballrommet, sier han og ler.

Etter én måned på sofaen, kom han tilbake. Og siden har han vært på ballrommet på Stemmemyren.

– Det er blitt en livsstil. Så lenge jeg synes det er gøy kommer jeg til å fortsette, sier han.

Når Sandviken bytter logo til Brann, blir også de frivillige med over til den nye klubben. – En fjær i hatten, sier Ottesen om Brann-samarbeidet.

– En fjær i hatten

Sandviken leder tabellen med 43 poeng tre kamper før sesongslutt, og det har knapt vært annet enn jubel på ballrommet de siste månedene. «Jappi» er ikke i tvil om hvordan den potensielt aller siste Sandviken-sesongen kommer til å ende.

– Vi tar vel egentlig én kamp om gangen, men det blir seriegull, sier han og smiler lurt.

Han er klar for å være med videre dersom logoen på draktene byttes ut til neste sesong, og mener det er bra at Sandviken ønsker å inngå et samarbeid med Brann.

– Dersom vi ikke hadde hoppet på denne muligheten, så hadde noen andre gjort det. Jeg ser på det som positivt og en fjær i hatten, sier han.

Les mer om

  1. Frivillige
  2. Idrett
  3. IL Sandviken