NFF-seier i rettssak – får millionerstatning

Norges Fotballforbund (NFF) vant frem i søksmålet om ulovlig billedbruk av Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland.

LANDSLAGSDUO: Et bilde av landslagskaptein Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland er årsaken til konflikten.

Det var NRK som omtalte saken først.

– Trannel International Limited og Kindred (London) Limited dømmes i fellesskap til å betale vederlag til Norges Fotballforbund med kr 1 800 000, heter det i domsslutningen som ble avsagt torsdag.

NFF får i tillegg dekket sine saksomkostninger. Ifølge domsslutningen må Trannel International Limited og Kindred (London) Limited betale 538 815 kroner i fellesskap.

– Retten mener at det har svært stor verdi for Unibet å assosieres med to nasjonalskatter i fotballsko rett før en landskamp, og med link til og reklame for pengespill, står det i dommen.

Konflikten oppsto tilbake i 2021. Den 24. mars, på en såkalt Instagram-story, la Unibet (som eies av det dømte selskapet Trannel) ut et bilde av Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard i landslagsdrakt. Det fikk Norges Fotballforbund til å gå rettens vei.

Forbundet skal ha argumentert med at det var de som hadde rettighetene til kommersiell bruk av bildene av landslagsspillerne, ifølge dommen. Der kommer det også frem at Haaland og Ødegaard samtykket i at NFF tok saken til retten.

NFF mente videre at erstatningssummen burde speile det at sponsorer betaler dyrt for å bruke bilder av spillerne.

Retten vurderte at billedbruken var i strid med åndsverkloven § 104.

Tomas Øivind Kristensen fra advokatfirmaet Kleven & Kristensen representerte NFF i saken.