Fotball

De fikk sparken etter møtet med Kypros

Norges motstander har overrasket mer enn en gang.

Javier Clemente, til venstre, mistet jobben som spansk landslagssjef etter 2-3-tapet for Kypros i 1998. Samme skjebne led Henri Michel da Frankrike bare klarte 1-1 i kvalifiseringen til VM i Italia 1990.
  • Olav Rege Olsen

Det er riktig nok langt mellom høydepunktene for Norges motstander i kveldens VM-kvalifiseringskamp på Ullevaal, men gjennom historien er det flere antatt bedre lag som har fått et ublidt møte med Kypros.

Landslagssjef Drillo er helt klar på at kveldens hjemmekamp må vinnes. Selv med uavgjort, er det bare å vinke farvel til VM i 2014. Det kan bety at Drillo i kveld leder sin siste landskamp av betydning dersom det ikke blir tre poeng.

Det vil i tilfellet ikke være første gang et svakt resultat mot lille Kypros rammer en antatt sterkere nasjon. Fotballstorheter som Spania og Frankrike har begge gått på smeller mot laget fra ferieøya som har 835.000 fastboende.

Sparket etter Kypros-kamper

I kvalifiseringen til Italia-VM i 1990 presterte Frankrike å spille uavgjort 1-1 på Kypros. Det kostet landslagssjef Henri Michel jobben. Michel Platini tok over, men han klarte ikke ta Frankrike til VM i Italia i 1990. Også Spania har gått på en lei smell mot kveldens norske motstander. I kvalifiseringen til EM i 2000 presterte Spania å tape 2-3 for Kypros i Larnaca. Det spanske stjernegalleriet med blant annet Luis Enrique, Raul og Fernando Morientes på banen mot Kypros kom seg til sluttspillet i Nederland og Belgia.

Tapet foran 3500 tilskuere i den kypriotiske hovedstaden førte til at Javier Clemente fikk sparken som spansk landslagssjef etter seks år i jobben.

Slo Island i fjor

Kypros ligger helt nede på 123. plass på Fifa-rankingen, men til tross for foreløpig jumboplassering i Norges gruppe, har det vært noen høydepunkter også i årets kvalifisering.

Birkir Bjarnason, Birkir Sævarsson og deres Island gikk på lei smell i Larnaca da de tapte 0-1 for miniputtnasjonen i september i fjor.

Også Sveits har blitt satt på prøve av amatørene fra middelhavsøya. Gruppelederen klarte bare 0-0 i VM-kvalifiseringskampen i mars i år.

Så gjenstår det å se om kypriotene stikker kjepper i hjulene for Drillo og Norge i kveld.

Les også

  1. Nordtveit usikker til Kypros-kampen

  2. Kun Drillo-effekten igjen å tro på

  3. Eikrem vil løse Drillos midtbaneproblem

  4. Treff her, gutter!

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Kypros