Fotball

Denne landslagskeeperen slipper inn 4,4 mål per kamp

San Marino-keeper Aldo Simoncini ble fortalt at han ikke kunne spille fotball mer etter en ulykke. To år senere var han tilbake i målet — med 13 baklengsmål.

Aldo Simoncini er vant til å måtte plukke ballen ut av nettet flere ganger i løpet av en fotballkamp.
  • Petter Remen Hanssen

Aldo Simoncini har 39 landskamper for San Marino. På de 39 kampene har han sluppet inn 171 mål, mens laget har scoret seks. Regner man kjapt på baklengstallene vil det tilsvare i gjennomsnitt 4,4 baller som finner veien bak keeperen hver kamp.

— Jeg blir frustert fra tid til annen

Til vanlig jobber han som regnskapsfører. Høyreback Mirko Palazzi er den eneste nåværende profesjonelle spilleren på laget - på Rimini i italiensk fjerde divisjon. Resten har vanlige jobber.

— Jeg blir frustert fra tid til annen, innrømmer keeperen i et intervju med BBC Sport.

Men selv om keeperen for laget, som Norge slo 10-0 i 1992, blir frustrert forstår han at noen lag er på et mye høyere nivå.

— Ingen ønsker å tape i fotball, og enda mindre med så store differanser. Men vi vet veldig godt at det er noen mostandere som rett og slett er ute av rekkevidde for oss.

Spilte i Serie B som 19-åring, men...

Simoncini spilte i italiensk Serie B for Modena allrede som 19-åring. Men samme året var han involvert i en forferdelig bilulykke. Bekkenet og venstre albue ble knust, og han måtte tilbringe fire måneder på sykehus.

— Mitt liv var i fare. Jeg ble fortalt at jeg ikke var i stand til å spille fotball igjen.

Da trodde han at karrieren på øverste nivå var over. Men han kom tilbake, mot alle odds.

Lykkelig etter 13 baklengsmål

For to år senere var han tilbake i buret mot Tyskland i kvalifiseringen til EM i 2008. San Marino tapte 13-0. — Selv om jeg måtte hente ballen ut av nettet 13 ganger, var det en av de lykkeligste dagene i mitt liv. Jeg hadde 18 måneder med store smerter bak meg. Etter å ha blitt fortalt at jeg kanskje ikke kunne spille igjen, så var det å være en del av spillet igjen rett og slett uforglemmelig.

I dag er San Marino nummer 208 på FIFA-rankingen. Det er helt sist, med hvor mange poeng? Jo, null. De har blant annet bare scoret ett (!) mål de siste seks årene.

Kaptein og toppscorer skapte historisk minne

På 25 år har San Marino vunnet én kamp. Det var mot Liechtenstein i 2004. Da vant de 1-0 etter en frisparkscoring av kaptein Andy Selva. 38-åringen har spilt for landslaget siden 1998, og har nesten scoret halvparten av målene med 8 av 17 mål.

— Det er et fantastisk minne for meg. Jeg husker at alle lagkameratene stormet bort til meg. Vi følte det alle sammen. Etter sluttsignalet gikk startet jeg å tenke på hva jeg nettopp hadde gjort. Jeg hadde gjort noe historisk.

Torsdag vil gjennomsnittet mest sannsynlig ikke bli noe bedre for San Marino. Da møter de England på Wembley.

Les også

  1. Vi er dårligere enn Kapp Verde, Burkina Faso og Kongo

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. San Marinos herrelandslag fotball