Smørblid van Gaal underholdt pressen med Beatles-synging

Manchester United-sjefen sang Beatles for å markere sin 64-årsdag og tre poeng i seriestarten. Nå venter han bare på at laget skal begynne å swinge.

Louis van Gaals (til høyre) Manchester United vant i serieåpningen. Her er manageren med Michael Carrick etter kampen.
  • Odd Inge Aas

Manchester United-Tottenham 1–0

MANCHESTER (Aftenposten): — Beatles har en sang om det å bli 64, og når du hører på teksten så er alle mine ønsker oppfylt, sa en smørblid Louis van Gaal da han forlot pressekonferansen etter 1-0-seieren mot Tottenham.

Aftenpostens reporter Odd Inge Aas er på plass i Manchester for å følge den engelske ligastarten.

Da hadde han avslørt at han nok ikke gjør seg like godt bak mikrofonen som det John Lennon og Paul McCartney gjorde.Liverpool-kvartetten var i sin tid mest opptatt av om ungdomskjæresten fortsatt ville være der når alderdommen en dag setter inn.

Van Gaal viktigste problemstilling om dagen er hvordan han skal klare å vinne ligagull også "When I'm Sixty Four". Nå var det på ingen måte Beatles-swing over det spillerne serverte bursdagsbarnet ute på det grønne gresset, men så var heller ikke prestasjonen det viktigste denne gangen.

Det eneste som hadde fått plass på ønskelisten var tre poeng, spesielt fordi nederlenderen fortsatt hadde fjorårets åpningskamp mot Swansea friskt i minne. Den endte i 1-2-tap og en lite minneverdig debut i England.

For mye lidenskap?

Likevel var gatene rundt Old Trafford fylt med spenning og forventning slik de bare er på den ene dagen i året som heter "ligastart". Skjerf, kampprogrammer og fanziner ble byttet mot penger mens den ferske sesongen ble diskutert.

Van Gaals litt middelmådige første år var enklere å godta med den forferdelige sesongen under David Moyes altfor friskt i minne, men det spørs om de trofaste på Stretford End ser like lyst på en fjerdeplass denne gang.

Hundrevis av millioner kroner er nok en gang brukt på nye spillere, og van Gaal valgte å sette fire av dem rett inn på serielaget. Bastian Schweinsteiger sørget for et av dagens aller største jubelbrøl da "weltmeisteren" ble den femte nykommeren på banen et kvarter ut i annen omgang.

— Jeg sa til dem at de ikke måtte bli for ivrige eller ha for mye lidenskap, men huske å bruke hjernen også, sa van Gaal etter at debutene var unnagjort, og trakk frem høyreback Matteo Darmian som den som imponerte mest av nysigneringene.

Heldig hjemmelag

Van Gaal undret etter kampen på om han hadde lagt for stort press på spillerne sine. Var det derfor Tottenham fikk styre kampen de første 20 minuttene?

Var det derfor Christian Eriksen fikk kampens største sjanse utenom målet allerede etter seks minutter?

— I dag var vi heldige, innrømmet United-manageren.

For hjemmelaget fikk all mulig hjelp av gjestene til å score det ene målet de trengte for å sitte igjen med alle poengene.

Nabil Bentaleb sendte av sted en håpløs pasning som enkelt ble snappet opp. Da Ashley Young til slutt fant Wayne Rooney helt alene foran mål, satte Kyle Walker i gang en redningsoperasjon som kun resulterte i at det var han som sendte ballen i mål bak Spurs-keeper Michel Vorm.

1-0: Tottenham-back Kyle Walker får en touch på ballen i taklingsforsøket på Wayne Rooney og ballen går inn bak keeper Michel Vorm.

De Gea på tribunen

Et av de hyppigste samtaleemnene blant United-supporterne før kampen var van Gaals beslutning om å sette David de Gea på tribunen.

Han er utvilsomt en av verdens beste keepere, men på grunn av den mye omtalte overgangssagaen hvor Real Madrid vil hente ham hjem til Spania, mente van Gaal og hans stab at det ellers så selvskrevne førstevalget ikke var klar til å spille.

— Keeperplassen er posisjonen hvor du er mest avhengig av å ha full konsentrasjon og fokus i 90 minutter. Når du er i de omstendighetene som de Gea er i, er det ikke så enkelt, forklarte van Gaal.

ETT MÅL VAR NOK: Memphis Depay hadde den målgivende pasningen, mens Wayne Rooney presset Tottenhams Kyle Walker til å sette ballen i eget nett.

Han svarte likevel «selvfølgelig» på spørsmålet om han anser det som aktuelt at spanjolen spiller flere kamper for United, og la til at en ny vurdering vil bli tatt etter at overgangsvinduet er lukket igjen når august blir september.Argentinske Sergio Romero fikk bare et par dager til å bli kjent med det som skulle være forsvarsrekken foran ham i debuten, noe som ikke var så vanskelig å se i starten av kampen.

Flere av igangsettingene og valgene med ball i beina skapte hoderisting på tribunene, men som resten av laget spilte han seg opp utover i kampen.

Da Tottenham presset på for utligning mot slutten av kampen, stoppet Romero det som kom. Ingen stor prestasjon, riktignok, da avslutningene aldri var særlig harde eller godt plasserte.

— Vi må forbedre deler av spillet hans, men det viktigste for en keeper er å redde skuddene som kommer, sa van Gaal.

Vil ha ny spiss

Han mener ingen av lagene klarte å håndtere det høye og intensive presset til motstanderen på en god måte, og at det er hovedgrunnen til at forestillingen på "Drømmenes teater" ble svært så sjansefattig.

Tottenham-sjef Mauricio Pochettino opplevde naturlig nok resultatet som både frustrerende og skuffende, spesielt fordi laget hadde dominert frem til den store tabben snudde kampbildet.

Han var også klar på at det er veldig ønskelig at en ny spiss hentes inn før punktum for sommerhandelen settes. I går ble Harry Kane i store deler av kampen for alene lengst fremme.

— I fotball trenger du av og til flaks, men i dag var det vanskelig, oppsummerte han.

Flaksen var på Uniteds side, noe som må være betryggende for deres mange supportere. For det er da virkelig noe velkjent med at hjemmelaget på Old Trafford vinner på en litt dårlig dag?

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38285594336189
2Arsenal38266688434584
3Manchester United38236958431575
4Newcastle United381914568333571
5Liverpool381910975472867
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk