Fotball

40 muslimer i Premier League

Champagneflasken til banens beste spiller er byttet ut med et lite trofé. Muslimske spillere setter sitt preg på Premier League.

RELIGIØS: Chelsea-spiller Demba Ba feirer scoring ved å sette seg på kne og be.
  • NTB

Da Premier League ble stiftet i 1992 var det bare Tottenhams Nayim som var kjent som muslim.

I dag er det 40 spillere i den engelske toppdivisjonen med muslimsk tro, skriver BBC i en artikkelserie om hvordan det har endret kulturen i engelsk fotball.

Da Demba Ba scoret for Newcastle i en kamp mot Aston Villa 5. desember 2012, gikk Ba og lagkameraten Papiss Cissé ned på knærne og ba nede ved cornerflagget.

Kulturforskjeller kan være en utfordring, men klubbene legger stadig mer til rette. Blant annet får muslimske spillere halalmat, har mulighet til å dusje alene og får tid til å be.

Inntil nylig ble banens beste spiller tildelt en flaske champagne. For muslimer er alkohol forbudt. Da Manchester Citys Yaya Touré høflig takket nei til å motta prisen av religiøse grunner, måtte arrangøren av Premier League-kamper ta grep.

Nå får kampens beste spiller i stedet et lite trofé etter kampintervjuet.

Fjernet klær

Da Liverpool i 2012 vant ligacupen var spillerne raske. De fjernet klubblegens klær slik at den sterkt troende muslimen ikke skulle få dynket sine klær med alkohol midt i jubelfeiringen.

En utfordring er Ramadan. Hvordan kan spillere som ikke spiser eller drikker 18 timer av dagen kunne prestere i 90 minutter på banen?

Noen spillere insisterer på faste hver dag, mens andre faster alle dager unntatt kampdag.

— Arsenal foretrekker at jeg ikke faster, men de forstår at dette er en spesiell periode for meg. De prøver å legge ting til rette for å gjøre meg best mulig, sier Arsenals midtbanespiller Abou Diaby.

— Noen spillere faster også på kampdag, men klarer seg bra. Det er ikke noe problem. Jeg faster ikke på kampdagen, sier den tidligere Stoke-spilleren Mamady Sidibe til BBC.

Årets Ramadan avsluttes 7. august, ti dager før serieåpningen i England.

Uheldig draktreklame

En annen utfordring er draktreklame. Spill- og låneselskaper strider mot de muslimske spillernes tro.

Papiss Cissé sa nylig at han ville prate med ledelsen i Newcastle etter at klubben fikk Wonga som sponsor. Selskapet driver med korttidslån med høye renter.

Crewe-spissen Nathan Ellington, som har spilt for Wigan og West Bromwich, sier spillerne ikke får gjort så mye med draktreklamene.

— Normalt er det utenfor muslimske hender. Selv om du ikke har lov til å gamble, er reklameeffekten noe du ikke kan påvirke, mener Ellington.

Han får støtte av tidligere Lyn-keeper Ali Al-Habsi, som nylig rykket ned med Wigan.

— Vi er spillere, og dette er noe som klubbene styrer. Vi kan ikke gjøre noe med det. Vi må bare gjøre vår jobb, sier sisteskansen.

I Norge er for øvrig reklame for andre spillselskaper enn Norsk Tipping og Norsk Rikstoto forbudt.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
  • Champions League
  • Europaliga
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League