Fotball

To gigantavtaler på én uke for Toppserien. Nå begynner jobben med å heve norsk kvinnefotball.

– Hovedsatsingen er tidenes talentløft og profesjonalisering av toppklubbene.

OBOS ble ny generalpartner for Toppserien i forrige uke. Her under onsdagens pressekonferanse. Hege Jørgensen, (nr 6 fv) er daglig leder for Serieforeningen for kvinnefotballen Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

  • Håvard Karlsen

– Det har vært brukt mot oss at vi ikke har noen kommersiell verdi. Dette er et utrolig viktig signal for alle jenter som spiller fotball. Det gjør noe med stoltheten, sier Hege Jørgensen.

Hun sitter som daglig leder i Serieforeningen for kvinnefotball (SFK). De sikret seg i forrige uke to gigantavtaler, som forhåpentligvis vil løfte kvinnefotballen i Norge i årene som kommer.

* OBOS er ny generalpartner for Toppserien. Femårsavtalen er verdt 50 millioner kroner.

* Norsk Tipping har signert en intensjonsavtale på tre år verdt 16 millioner kroner fram til 2020.

Jørgensen er klar på hvilke områder som skal prioriteres i årene som kommer.

– Hovedsatsingen er tidenes talentløft og profesjonalisering av toppklubbene. Klubbene må ha ressurser til å betale folk som skal jobbe med talentutvikling. Det er spesielt viktig under A-lagene. Der har klubbene gjort en god jobb, men det har vært en tøff prioritering, sier hun.

Serieforeningen skal blant annet se på en akademiklassifisering, som nylig ble innført på herresiden.

– Det vil være på en mindre skala, der ressursbruk og kompetanse blir belønnet med midler, sier Jørgensen.

Les også

Norske fotballedere ville ikke gi mer penger til kvinnene. Men i dag dro de inn gigantavtale på egen hånd: – En stor dag!

Les også

Norsk Tipping sørger for nye millioner til norsk kvinnefotball

Vil innføre proffdager

Disse punktene ligger også i strategiplanen;

* Større fokus på kommersialisering, for å generere mer penger både lokalt og nasjonalt.

* Et felles kompetansesenter for herrene og kvinnene.

– Totalrammen må være klar før vi kan si noe detaljert om hva pengene skal gå til, sier Jørgensen.

Et viktig element med tanke på profesjonalisering av klubbene, er å legge bedre til rette for spillerne i Toppserien, slik at de kan satse mer på idretten sin.

– LSK Kvinner har gått i front med tanke på proffdager. Vi har lyst å innføre det som en standard i klubbene, for eksempel to ganger i uka, sier Jørgensen.

Det vil si at spillerne som jobber eller studerer ved siden av fotballen, blir kjøpt fri slik at laget kan trene på dagtid.

– Vi ønsker også å ruste opp organisasjonene, slik at vi forvalter avtalene vi får inn, og genererer med penger lokalt. Det er viktig at kommunen og det lokale næringslivet ser hvor viktig det er at de går inn og støtter de lokalespillerne, sier Jørgensen.

OBOS, ved administrerende direktør Daniel K. Siraj (t.v.), skal sponse Toppserien med 50 millioner kroner de neste fem årene. Til høyre: Hege Jørgensen i SFK. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Les også

Endelig skal det satses på kvinnefotballen i Norge

Midler også til 1. divisjon

Serieforeningen ser også på noen felles retningslinjer med tanke på lønnsnivå i Toppserien. Jørgensen understreker at det ikke vil bli noen lønnsfest for kvinnene med den nye midlene som nå kommer.

– Vi kommer til å stille krav om pengene, men vi håper likevel klubbene har økonomi til å hente gode spillere utenifra. Det må være godt nok lederskap til å ta de riktige beslutningene, sier Jørgensen.

– Hva med 1. divisjon, vil det gå litt midler dit også?

– 1. divisjon er en viktig utviklingsarena, men klubbene der har en forferdelig økonomisk situasjon, med lite inntekter og veldig høye reisekostnader. Det vil nok bli noen leveranser ned til 1. divisjon også, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å styrke den biten, sier Jørgensen, og legger til at SFK har utfordret Norges Fotballforbund (NFF) på å øke reisestøtten til disse klubbene. Denne ble kuttet under forrige fotballting.

Les også

Fotballtoppen erkjenner kvinneproblem: – Lider fortsatt under manglende aksept og dårlige holdninger

– Sport er viktig

Richard Jansen, sportslig leder i Stabæk, er klar på hva som er viktig der.

– I min verden er det sport som er viktig. Det vil si frikjøp av spillere, og en mer profesjonell hverdag. Det må brukes bedre ressurser på trenersiden, også på andre lag enn A-laget. Støtteapparatet rundt på styrkes, sier han.

Jansen sier at det er en viss bekymring blant lagene i Toppserien at mer penger vil føre til at flere klubber vil hente inn utenlandske spillere til en altfor høy pris.

– I Stabæk-sammenheng er det helt uaktuelt. Vi begynner å ligne mer og mer på måten herrelaget blir drevet. Vi utvikler egne spillere, og bruker betydelige midler på det nå. Det er den veien vi ønsker å gå, sier Jansen.

Vålerenga kommer til å innføre proffdager, der spillerne verken jobber eller studerer.

– Det er selvfølgelig et behov for å gjøre noe med hverdagen til spillerne, slik at de får trent bedre. Spillerutvikling er også er kjerneområde. Vi må ha enda flere gode trenere, og enda flere tiltak med tanke på å få utviklet spillerne på en riktig måte, sier sportslig administrator i VIF, Egil Ødegaard.

Les også

Rett før seriestart besto Vålerenga-troppen av fem spillere. Nå er de i cupfinalen: – Det var en rar situasjon

LSK Kvinner vant Toppserien denne sesongen. Klubben ser behov for å styrke administrasjonen de neste sesongene. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hviler et stort ansvar på oss

Kristine Skuland Nilsen er den eneste fulltidsansatte i administrasjonen til seriemester LSK Kvinner.

– Det er fantastisk at det endelig skjer noe, så får vi se hvordan pengene blir forvaltet. Det er mye som trengs i kvinnefotballen, blant annet mer fri til spillerne som går på skole eller jobber ved siden av fotballen. Det må tilrettelegges for nye talenter som skal opp og fram. Administrasjonene trenger også å styrkes, sier LSK Kvinnes daglige leder.

Det skal nå settes ned arbeidsgrupper på tverst av klubbene, slik at de i fellesskap finner en riktig plan for hvordan millionene fra OBOS og Norsk Tipping skal utnyttes best mulig.

– Det er viktig at vi forvalter ressursene klokt. Det hviler et stort ansvar på oss nå, sier Hege Jørgensen i Serieforeningen for Kvinnefotball.

Les mer om

  1. Toppserien
  2. Fotball
  3. Norges Fotballforbund (NFF)