Fotball

Millionoverføring får fotballskribenten til å undre: - Kjempemystisk

I 2011 utelukket Michel Platini å stille i FIFA-valget. Tre måneder tidligere skal han ha fått penger overført fra Sepp Blatter.

Michel Platini har gått i lære hos Sepp Blatter, men de siste årene har forholdet blitt kjøligere. Her fra 2008.
  • Gunnar Kagge
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Det stormet rundt FIFA på forsommeren. 27. mai, kun dager før presidentvalget, ble 14 FIFA-topper arrestert.

Så ble Sepp Blatter gjenvalgt, før han to dager senere valgte å likevel varsle sin avgang.

Deretter har det vært litt roligere rundt fotballens styrende organ, men fredag kom det mer oppsiktsvekkende nyheter fra Sveits: Sepp Blatter er siktet og tatt inn til avhør.

I pressemeldingen fra den sveitsiske statsadvokaten blir også UEFA-president Michel Platini nevnt, noe som kan få store konsekvenser for FIFAs videre fremtid.

Platini var nemlig regnet som den store favoritten til å bli valgt som ny FIFA-president på den ekstraordinære generalforsamlingen i februar.

BAKGRUNN: Blatter siktet av sveitsiske myndigheter.

— Overføringen er kjempemystisk

UEFA-president Platini skal ha mottatt et beløp på 17,5 millioner kroner fra Blatter, for arbeid gjennomført mellom januar 1999 og juni 2002. Tina Søreide er ekspert på korrupsjon og jobber ved Norges Handelshøyskole. Hun er forbauset på størrelsen på beløpet politiet mener at Blatter har overført til Platini.

— I denne saken er det nok mange ledere som er involvert. FIFA opprettet en egen «integritetskomité» for å rydde opp. Den foreslo at alle kandidater til FIFA-ledelsen skulle undersøkes bedre, det stemte av en eller annen grunn UEFA imot. Jeg vet jo ikke om det har skjedd noe straffbart, men det var en rar avgjørelse – selv om den var begrunnet med at regionorganisasjonene selv burde kontrollere sine kandidater, sier Søreide til Aftenposten.

Platini fikk overført pengene først i februar 2011. Tre måneder senere annonserte Platini at han ikke ville utfordre Blatter i presidentvalget det året.

Det kan være en sammenheng, tror Lars Sivertsen, som har skrevet flere utfyllende artikler om FIFA for fotballtidsskriftet Josimar.

Michel Platini og Sepp Blatter under sommerens FIFA-kongress i Zürich.

— Jeg stusser veldig på at han fikk betalingen i 2011. Hvorfor først da? Som europeisk fotballmann er jeg veldig interessert i å vite hvorfor han fikk betalt ni år etter å ha jobbet for Blatter. Det er kjempemystisk, sier Sivertsen til Aftenposten.- Litt senere valgte han å ikke stille til presidentvalg, og Blatter vant ganske enkelt. Det ser ikke bra ut. Her må Platini komme med en forklaring, fortsetter han.

Platini forklarte torsdag kveld

Da Platini i 2011 ble spurt om hvorfor han trakk seg, forklarte han det med sine forpliktelser som UEFA-president, en rolle han fortsatt innehar.

— Kan jeg gjøre to jobber? Jeg har bare én tunge, sa Platini ifølge The Guardian.

Fredag kveld uttalte Platini seg om pengeoverføringen.

— Når det gjelder beløpet som ble betalt til meg, vil jeg si at beløpet er for arbeid jeg har gjort under kontrakt med FIFA, og jeg var fornøyd med at jeg klargjorde alt som har med dette å gjøre med myndighetene, sier Platini i en pressemelding.

NFF støttet Platini i august. Nå vil de ikke uttale seg om franskmannen.

- Vil bety slutten for Platini

I 2016 skulle imidlertid Platinis tid endelig komme, trodde mange. Etter fredagens utvikling, står imidlertid franskmannens drøm om FIFA-makten i fare.

Det tror hvert fall Keir Radnedge, den engelske forfatteren bak nettstedet keirradnedge.com.

— Platini har blitt nevnt i pressemeldingen fra statsadvokaten. Det er veldig sannsynlig at det etiske komitéen vil suspendere både Blatter og Platini, sier Radnedge, som har fulgt FIFA gjennom tiår.

- Dersom Platini blir suspendert, vil det ødelegge mulighetene hans for å bli FIFA-president?

— Ja, selvfølgelig. Dersom han blir suspendert, vil det nesten uansett bety slutten på presidentsjansene. Det er viktig at den nye presidenten er troverdig, sier Radnedge.

26. oktober, om én måned, går fristen for å søke om å få stille i FIFAs presidentvalg ut.

Platini, hvem er han? Les bakgrunnsartikkelen om UEFA-presidentenher.

- Fullstendig kaos

Det foregår selvsagt omfattende manøvreringer i FIFA-kretser om dagen, nå som Sepp Blatters 17 år lange periode ved roret nærmer seg slutten.

Situasjonen er enda mer uklar nå som Platini er koblet til saken, selv om franskmannen for øyeblikket har status som vitne i etterforskningen.

For en uke siden meldte den tyske avisen Die Welt at sørkoreanske Chung Moog-Joon, som også han har varslet sitt kandidatur til FIFAs presidentverv, er under etterforskning.

— Dersom jeg hadde vært en person med presidentambisjoner i FIFA nå, hadde jeg sittet på gjerdet, og sett hvem som er igjen når det begynner å næme seg valg. Man vet ikke hva sveitsiske og amerikanske myndigheter sitter på, sier Lars Sivertsen.

— Det er et fullstendig kaos i Zürich (der FIFAs hovedkvarter ligger, journ. anm.) nå. Det er ekstremt vanskelig å spå noe som helst, legger han til.

Tror Prins Ali ligger godt an

I motsetning til Blatter, er ikke Platini blitt siktet av sveitsiske myndigheter. Dermed lever fortsatt presidenthåpet for mannen som var blant verdens ypperste fotballspillere på 1980-tallet.

Blir han suspendert, vil imidlertid det åpne seg for andre kandidater. Keir Radnedge understreker at situasjonen er uviss, men peker likevel på én kandidat som nå er i en god posisjon.

Prins Ali av Jordan gjør et nytt forsøk på å bli FIFA-president. Han lover omfattende reformer om han blir valgt.

— Det er veldig interessant. Dersom Platini blir suspendert, må kanskje UEFA fremme en ny kandidat. Mannen i best posisjon er kanskje Prins Ali, sier Radnedge.Det var Prins Ali som tapte presidentvalget for Sepp Blatter i mai, etter å ha fått støtte fra det europeiske fotballforbundet UEFA, med Platini i spissen.

De neste dagene handler det uansett om krisehåndtering i FIFA-lokalene i Zürich. Trolig vil visepresident Issa Hayatou ta over styringen på midlertidig basis, dersom Blatter blir suspendert fra organisasjonen i kjølvannet av siktelsen.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball