Fotball

Dropper pubbesøk under VM

Han pleier å snakke taktikk med supporterne før kamper, men i VM blir det ingen pubbesøk for Island-trener Heimir Hallgrímsson (51).

Heimir Hallgrímsson og Island fikk en praktfull start på fotball-VM med 1–1 i den første kampen mot Argentina.
  • Erlend Nesje
    Journalist

MOSKVA: – Det er for tidlig på dagen til å gå på pub, ler Islands landslagssjef.

Det var før en privatlandskamp hjemme mot Færøyene 15. august 2012 at Heimir Hallgrímsson tok en tur på en pub der Islands supportere i Tólfan (den tolvte mann) møttes i Reykjavik.

Det var ikke mange på puben den dagen. Island var jo ikke spesielt gode på den tiden, i hvert fall ikke i nærheten av så gode og så populære som nå.

Hallgrímsson fortalte om lagoppstillingen og snakket om taktikken. Han viste den samme motivasjonsvideoen som spillerne skulle få se en time senere.

Hallgrímsson syntes det var fint å dele tankene om laget sammen med de mest trofaste supporterne og valgte å fortsette med det sitt ritual før store kamper.

Denne historien er ikke ny for oss nordboere.

Men den er ny for «resten av verden». Og «resten av verden» synes den er så festlig at de lurer på hvorfor Hallgrímsson ikke finner en brun pub her i Russland, det er jo mange av dem, og holder en liten motivasjonstale for Islands supportere.

Les også

Island er et lag bygget av menn. Da blir selv Messi liten.

Heimir Hallgrímsson takket supporterne for kampen etter bragden not Argentina.

Omtales som Hollywood-historie

Men det er stor forskjell på hjemmekamp i Reykjavik og kamper i EM og VM.

Det er rett og slett ikke praktisk mulig for ham å gjennomføre det i forbindelse med så store mesterskap.

Men Hallgrímsson lo godt da spørsmålet kom i møtet med verdenspressen før Argentina-kampen. Pubbesøk er ikke aktuelt under VM.

– Vi spiller tidlig på dagen. Og jeg kan ikke gå på pub så tidlig på dagen, smilte Islands landslagssjef og henviste til at Island skulle møte Argentina klokken 16.00 og Nigeria (i Volgograd fredag) kl. 17 russisk tid.

Les også

Sveitsiske fotballfans satte seg i bilen og plottet inn raskeste vei til VM i Russland. Det gikk veldig galt.

De utenlandske journalistene kaller Islands fotballeventyr en Hollywood-historie. I hovedrollen: Landslagssjefen som egentlig er tannlege og som går på pub med supporterne.

– Det er kun en av de tingene vi gjør annerledes enn de andre lagene, forteller Hallgrímsson.

– På grunn av vår størrelse, at vi er så få innbyggere, kommer vi mye nærmere våre egne supportere enn hva andre lag gjør med sine supportere. Det er en nærhet og tillit som gjør det mulig for meg å gå på puben og besøke supporterklubben. For andre lag kan dette kanskje virke merkelig, og det ville heller trolig aldri kunne skje i andre land. Men dette viser samholdet mellom vårt lag og våre supportere. Det viser også hvilken respekt vi har for dem. Jeg ser mange positive ting i det at vi er så få, og vi prøver å gjøre det til en fordel.

Les også

Messi drømmer om VM-gull. For Island er det en drøm å få være her.

Emil Hallfredsson og Island har fått mye oppmerksomhet etter at de stoppet Lionel Messi og Argentina i den første VM-kampen.

«Har gitt dem eierskap»

Vi så det da Island svært overraskende spilte uavgjort 1–1 mot Lionel Messis Argentina lørdag: Både spillere og støtteapparat gikk bort til hver tribunedel og takket supporterne. Flere av spillerne hoppet også over reklamegjerdene og klemte supporterne.

– Vi er mer enn et fotballag for dem. Vi er en del av dem. Vi har gitt dem det eierskapet og du se det i øynene på våre supportere. Det betyr så mye mer enn en helt vanlig fyr som møter opp på kampen for å støtte sitt lag.

Island sjarmerte hele Europa i EM for to år siden.

Nå sjarmerer de en hel verden.

Les også

Reagerer mot Klaveness-hets: – Skittent og feigt, sier NRK-sjef

Etter 1–1 mot Argentina er det vidåpent i Islands gruppe. Island møter Nigeria og Kroatia i de to neste kampene. De har faktisk en reell mulighet for avansement nå.

Askeladder er noe vi liker.

– Jeg har til gode å høre noe si noe vondt om Island. Alle liker dem, sa en journalistkollega etter sensasjonen mot Argentina.

– Du kan ikke gjøre annet enn å elske Island. Vi har ikke angrepet noen, vi har ikke vært i krig med noen! Ja, bortsett fra torskekrigen, men da var det ingen som ble skadet, humrer Hallgrímsson.

Han er ikke VM bare for å sjarmere.

Han vil også vinne. Fredag venter Nigeria i Volgograd. Island er klar for å bryte nye barrièrer.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018
  2. Argentina
  3. Island
  4. Lionel Messi