Supporter livstruende skadet etter voldsomme opptøyer i EM-by

Krigslignende scener i EM-byen Marseille før oppgjøret mellom England og Russland.

Engelske supportere var delaktig i opptøyer mellom opprørspoliti og supportere lørdag ettermiddag.
En supporter arresteres av fransk politi etter bråk i Marseille.
KAOS: Det var rett og slett kaos i Marseille da bråket oppsto.
svp://111866?view=ap

Lørdag ettermiddag var tilreisende fotballsupportere igjen involvert i opptøyer i Englands EM-by Marseille, der oppgjøret mellom Roy Hodgsons menn og Russland spilles klokken 21.00. Opptøyene beskrives som voldsomme, og videoer fra stedet viser brutale slåsskamper, blodige mennesker og personer som blir sparket i hodet mens de ligger nede.

En 50 år gammel engelsk supporter er kritisk skadet og svever mellom liv og død, ifølge avisen La Provence. Informasjonen er senere blitt bekreftet av Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

– Han ble slått overende og sparket i hodet uten grunn. Han gjorde ingenting da noen plutselig angrep ham. Franske, russiske — jeg vet ikke hvem det var, sier en venn av vedkommende til Daily Mail.

Flere personer skal være kritisk skadet.

– Det var russerne som startet det hele. En stor gjeng russere kom løpende og begynte å slå rundt seg, sier et vitne til den engelske avisen.

UEFA: Får ikke konsekvenser for landslagene

Daily Mail-journalist Andy Lines skriver på Twitter at en russisk supporter fikk et alvorlig hjerteinfarkt i forbindelse med slåsskampene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var russiske, franske og engelske personer involvert, men det er foreløpig uklart hvordan opptøyene startet.

Flere engelske medier spekulerer imidlertid i at russiske hooligans bevisst gikk til angrep på engelske supportere for å starte slåsskamper.

Nyhetsbyrået AP skriver at UEFA ikke har myndighet til å straffe de England eller Russland.

– UEFA kan bare komme med disiplinære reaksjoner for hendelser som skjer i nærheten av fotballarenaene, sier en talsperson for UEFA.

Jobber med å identifisere

– Politiet grep inn i slåsskamper mellom engelske, russiske og franske fotballsupportere i Vieux-Por-distriktet. Det var voldsomt, men det ble roet ned i løpet av ganske kort tid, sier Laurent Nunez, talsmann i fransk politi, ifølge AFP.

— Kvalmende, skriver fotballprofil Gary Lineker om fotballbråket på Twitter:

– Når man tenker på terrorfrykten og alle utfordringene Frankrike har, blir oppførselen til disse engelske "supporterne" enda mer pinlig, skriverden britiske politikeren Andy Burnham, som er parlamentsmedlem for Labour Party, på Twitter.

Opprørspoliti gikk løs med batonger og tåregass etter at det oppsto opptøyer ved et torg i den franske byen.

– Vi er klar over situasjonen i Marseille og samarbeider med fransk politi for å identifisere supporterne som har vært involvert, sier Mark Robert, som har ansvar for behandling av fotballsupportere i britisk politi, til The Guardian.

Fredag kveld skjedde dette:

Les også

Engelske fans i stygge scener i Frankrike: - Bord ble kastet og det var tåregass i luften

Flere videoer viser fotballpøbler som slår og sparker. Flere av ofrene blir sparket mens de ligger nede.

Slik ser det ut i Marseille lørdag ettermiddag.

Bilder fra Marseille viser også blodige ansikter. Flere personer er blitt arrestert av fransk politi.

NRK-korrespondent: – Farlig

– Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sa NRKs korrespondent Tore Tollersrud, som er i Marseille.

Les også

Kaos i Paris før EM-avspark: – Dette er bare helt katastrofe

Til NRK fortalte han at det hele eskalerte i 16-tiden.

– Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig fullt fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sa Tollersrud til NRK.

Det er tredje dagen på rad at det oppstår bråk med engelske fotballfans og opprørspoliti involvert.

svp://111866?view=ap