Fotball

Tjærnås-tipset: Unggutta kan gi Aalesund suksess

AaFK har mistet viktige spillere. De erstattes av lovende unggutter. Det kan ende godt.

ORANSJE GLEDE: Lars Tjærnås har tro på Aalesunds unggutter i årets sesong. Her fra en av lagets treningskamper.
 • Fotballekspert
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Det er uheldig at lokale spillere i optimal prestasjonsalder forsvinner. Jonathan Tollås Nation og Fredrik Ulvestad ville vært viktige brikker videre. Nå må de finne en ny sjef i bakre ledd.

ANALYSERER: Fotballekspert Lars Tjærnås.

Mikael Dyrestam tar den rollen. Svensken er en tøffing, men har samtidig et klart hode. Det er nødvendig, for makker Tero Mäntylä har virket ujevn, med en tendens til å kombinere god duellkraft med enkle feil. Oddbjørn Lie kan være et alternativ. Han gjør få feil, men har ikke samme toppnivå som de to andre.

Barrantes er ustabil

Akeem Latifu og nykommer Daniel Grétarson tar trolig backplassene. Sistnevnte er en dyktig og hurtig back med god oversikt over spillet, men mangler noe duellstyrke. Latifu er best i den offensive delen, og samlet er de et backpar som kan slite med å forsvare seg godt nok. Jo Nymo Matland er alternativet. Han er rutinert med en fremragende dødballfot, men sliter med tempoet.

Sten Grytebust har fått rutine, og har kvikke reaksjoner og er tøff en mot en, men mangler noe rekkevidde på dødballer.

Finske Sakari Mattila (t.h.) blir årets AaFK-kaptein, mens Sten Grytebust blir hans høyre hånd og visekaptein.

På midtbanen blir Michael Barrantes fortsatt viktig i rollen bak spissen. Costaricaneren har øyeblikk av genialitet, men er ustabil og har ønsket seg vekk. Sakari Mattila er motsatt som spillertype – stabil, men ikke spektakulær. Finnen blir likevel viktig, og ser lettere ut i steget enn i fjor.Aron Thrándarson gjør venstresiden hel-islandsk. I motsetning til sin landsmann på backen har kantspilleren god fysikk, er sterk i kroppen og tøff i luften.

Les også

Thrandarson håper A-landslaget følger med

Lovende unggutter

Det mest spennende er å se unggutta som er på full fart til å bli nøkkelspillere. Den som er lengst fremme er Henrik Bjørdal. 18-åringen har en kombinasjon av ferdighet og fysikk som gjør ham til én av de aller mest lovende spillerne i ligaen.

Vebjørn Hoff, Thomas Martinussen og Torbjørn Grytten er andre unge lokale spillere på full fart frem. Hoff konkurrerer sannsynligvis med Peter Orry Larsen om en ledig plass sentralt på midtbanen, hvis ikke Bjørdal brukes inne i banen. Alle løper mye og er mobile, noe som er nødvendig i et lag som neppe har kvaliteter til å spille ut mange motstandere.

Les også

Aabrekk: - Nå handler det om å finpusse

På topp blir det avgjørende at en skadeplaget Leke James holder seg frisk. Han er bevegelig nok til å spille alene på topp, og sterk nok til å holde ballen oppe.

VETERAN: AaFK-trener Harald Aabrekk.

Mustafa Abdellaoue og Carl Bjørk er mer rene avsluttere. Sistnevnte har scoret titalls mål for Brattvåg de siste sesongene, og kan bli en joker hvis han mestrer den store overgangen fysisk.Harald Aabrekk har returnert som hovedtrener etter noen år i ulike roller. Veteranen sverger til tøffe økter, og de oransje vil være godt fysisk rustet til å stå sesongen. Den stabiliteten holder dem trolig godt unna bunnstriden, men for lavt toppnivå gjør at de heller ikke vil være i nærheten av de beste lagene.

Tjærnås' tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4 ...

5 ...

6 ...

7 ...

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord

Les også

 1. Slik vil Reidar Mjelde styre Aalesund

 2. Skagestad vender tilbake til Aalesund

 3. Hødd vant knepent over Aalesund

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Aalesunds FK