Fotball

De har selv stått for scoringer, spanske kraftgloser og slag i El Clásico

Nå møtes klubblegendene Zinedine Zidane og Luis Enrique til en ny duell — som trener for hvert sitt lag.

SOM AKTIVE: Barcelonas trener Luis Enrique (til venstre) har spilt for begge de to gigantklubbene. Han var aktiv i Barcelona fra 1996 til 2004. Zinedine Zidane (til høyre) har en enorm spillerkarriere bak seg, blant annet i Real Madrid fra 2001 til 2006.
  • Magnus Wikan

April 2003: Flomlysene lyste opp Santiago Bernabéu, hvor tribunene var fulle — både av mennesker og spenning. På banen møtte Real Madrid, anført av superstjernen Zinedine Zidane, erkerivalen Barcelona, med Luis Enrique som kaptein, til nok et El Clásico. Brasilianske Ronaldo sendte Real Madrid i føringen, før nettopp Luis Enrique utlignet for katalanerne.

SUKSESS: Barcelonas trener Luis Enrique kan strekke hendene i været etter triumf i fjorårets Champions League.

Med 1-1 til pause lå kampen på kokepunktet. I 2. omgang kokte det over. Etter å ha vært i flere dueller med Carles Puyol, fikk Zidane nok og gikk hardt til verks mot den langhårede Barca-forsvareren. Følg Barcelona-Real Madrid direkte klokken 20.30

Puyol rullet rundt på bakken, mens Barcelonas rasende spillere omringet Zidane. De mente at franskmannen brukte albuen. Luis Enrique trådte innenfor Zidanes intimsone og serverte noen mindre hyggelige spanske gloser. Real Madrid-stjernen svarte med å gi Barca-kapteinen et slag i ansiktet.

— Jeg husker ikke situasjonen selv, men jeg har sett den mye i det siste. Den er litt typisk for Zidanes spillerkarriere, egentlig. Han virket alltid så sindig, men da det først tiltet for ham, så tiltet det ordentlig. Jeg er spent på hvordan han opptrer på sidelinjen nå, sier tidligere La Liga-kommentator Magnar Kvalvik.

Les også

Barcelona-spillerne hedrer Cruyff under El Clásico

— Noe ekstra

For lørdag kveld møtes de to kamphanene til et nytt durabelig El Clásico-oppgjør. Nå som trenere for hvert sitt lag. Luis Enrique har ledet Barcelona med stor suksess siden 2014, mens Zinedine Zidane tok over trenerjobben i Real Madrid etter at Rafael Benítez fikk sparken i januar.

Helgens kamp blir dermed det første mellom trenerne Enrique og Zidane. Sannsynligvis vil det bli gitt bort flere høflige håndtrykk enn slag de to dresskledde herrene mellom denne gangen, men minnene til aprilkvelden i 2003 vil nok for begge vekkes til livet når kampen blåses i gang.

— De er begge typer som har et hjerte for klubben. De kjenner selvsagt klubben, supporterne, media og - ikke minst - El Clásico-kampene godt. At de to er trenere er med på å gi kampen noe ekstra, mener Kvalvik, som nå har sin egen La Liga-podkast sammen med sin tidligere kollega Petter Veland.

Og Veland er enig med sine podkast-kompis. Duellen mellom Luis Enrique og Zinedine Zidane blir spesiell.

— Det er ikke alltid man har slike dueller på sidelinjen. Man hadde det med Pep Guardiola og José Mourinho, men det var noe annet, sier Viasat-eksperten.

Les også

«Og nå: Over til det virkelige fotballivet»

Dyster statistikk

Som trener har Luis Enrique dog vært med på dette før. Han har ledet Barcelona i derbyet tre ganger, og har gått seirende ut av to av dem. Senest i høst ledet han laget til en overlegen 4-0-seier på Santiago Bernabéu. Den El Clásico-utgaven ble samtidig Zidanes forgenger, Rafael Benítez', foreløpig eneste.

Og Benítez er ikke den eneste som har slitt med å vinne El Clásico-debuten som Real Madrid-trener. Faktisk har alle de fem siste trenerne av hovedstadslaget tapt sine første derbyer. Benítez tapte 0-4, Carlo Ancelotti tapte 1-2, José Mourinho tapte 0-5, Manuel Pellegrini tapte 0-1 og Juande Ramos tapte 0-2. Ingen Real Madrid-trenere har vunnet sin første El Clásico siden Bernd Schuster vant i 2007. — Statistikken jobber mot Zidane, selv om hvert tilfelle står for seg selv. Statistikken forteller uansett at Real Madrid-managere sliter med å finne ut av Barcelona allerede i første kamp, sier Veland.

Men heldigvis for Zidane finnes det statistikker på så mangt. For om en trekker frem hans egen El Clásico-statistikk, er det langt lystigere lesning. I ligasammenheng har han møtt Barcelona ni ganger, men kun tapt tre av dem (tre seiere, tre uavgjort og tre tap). I tillegg har han som en "Galactico", blant annet, vært med på å slå Barcelona ut av semifinalen i mesterligaen. En semifinale som Zidane selv scoret i.

Les også

Neville fikk sparken i Valencia: - Ikke et sekund for tidlig

— Eksamen

Franskmannen har også overtaket på Luis Enrique. Som spiller møtte Zidane nemlig sin trenerrival seks ganger, og han vant to av kampene. Enrique derimot, vant kun én gang. Zidane har også scoret mot Enrique to ganger, mens Barcelona-legenden kun har scoret en gang mot Zidane - i det tidligere nevnte oppgjøret fra 2003.

LEVENDE LEGENDE: Zinedine Zidane leder Real Madrid i El Clásico lørdag kveld.

Men hva Zidane har gjort som spiller, har nok lite å si for kampen lørdag kveld. Faktum er at den tidligere vinneren av gullballen kun har trent et lag på toppnivå i fire måneder. Og derfor kaller flere eksperter helgens El Clásico for Zidanes trenereksamen.— Tapet mot Atlético var den første eksamen, som han knapt besto. El Clásico blir den neste, sier Kvalvik.

Veland drar det et hakk lenger.

— El Clásico er utvilsomt Zidanes største oppgave til nå i trenerkarrieren, sier han.

Les også

Messi skapte storm med gave: - Vi har aldri blitt så ydmyket

Prøving og feiling

Hvordan har så forberedelsene til denne store oppgaven vært? Vel, tabellen viser at avstanden opp til Barcelona har gått fra å være to til ti poeng etter at Zidane tok på seg trenervervet. Det forteller likevel ikke hele historien. For selv om avstanden til toppen har økt, har Real Madrid likevel tatt 0,35 flere poeng i snitt per kamp under Zidane enn Benítez.

Likevel er verken Kvalvik eller Veland blitt overbevist av Zidanes fire første måneder som Real Madrid-trener. De mener månedene har vært preget av prøving og feiling.

— Han har lyktes godt på hjemmebane, men på bortebane har han slitt med å få en formel som fungerer, sier Kvalvik.

— Han vet nok fortsatt heller ikke hva som er hans beste ellever og formasjon, supplerer Veland.

La Liga-eksperten mener Zidane fortsatt har til gode å sette sitt preg på det stjernespekkede laget.

— Men å sette et preg på Real Madrid har vist seg å være en vanskelig oppgave. Det er vel kun Mourinho i nyere tid som har klart å få Real Madrid til å spille med en tydelig stil, sier Veland.

Les også

Fotballegenden Johan Cruyff er død: - Fotballen har mistet en av historiens aller største

— Har vært misunnelige på Barcelona

Supporterne virker uansett å være fornøyde med sin nye sjef. Presidenten i Real Madrids norske supporterklubb, Magnus Kragtorp, er blant dem som er positive til klubblegendens inntreden som hovedtrener.

— Vi har jo lenge vært misunnelige på Barcelona, som har hatt klubblegender som trenere. Nå har vi fått Zidane, som er en legende i klubben. Det har mye å si for både supporterne og spillergruppen, sier Kragtorp.

- Hvordan har han klart seg til nå, synes du?

— Det eneste han har gjort er å være den han er. Med det har han fått respekt i spillergruppen, noe som har vært viktig. Hva han har gjort på treningsfeltet er for tidlig å si noe om ennå, sier supporterpresidenten.

Han tror Zidane kommer til å sitte lenger i trenerstolen enn hans forgjenger gjorde. Det samme tror Kvalvik og Veland, som ramser opp flere grunner til hvorfor.

— For det første er han fersk som trener, og det er dermed forventet at han trenger tid til å finne ut av ting. For det andre har han ledet både Castilla og vært Carlo Ancelottis assistent, så det har liksom ligget i luften at han skulle bli Real Madrid-trener en gang. Så da det først skjedde, så var det en kjærkommen nyhet for alle. Og til sist, så er jo han en klubblegende, sier Kvalvik.

Og det skal man ikke kimse av.

— Mens Benítez startet sitt Real Madrid-løp med 40 meter tillegg og hekker å hoppe over, har Zidane fått starte i fart, sier Veland.

Så får vi se om hans første El Clásico vil bremse eller øke den farten. Oppgjøret vil uansett bli spilt i et forrykende tempo.

PODCAST: «Messi og Ronaldo er enten gode eller helt fantastiske»

Les også

  1. Messi med landslagsmål nummer 50

  2. Dette er bakgrunnen for Ødegaards sko-hyllest: - De viktigste i livet mitt

  3. Pottesur Ronaldo: – Hvis alle hadde holdt mitt nivå ville vi ledet

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Liga BBVA