Her blir Blatter ydmyket foran verdenspressen

— Hvor er sikkerhetsvaktene mine, ropte FIFA-presidenten.

ta79e16e.jpg

Mandag møtte Sepp Blatter et samlet, internasjonalt pressekorps for første gang siden han 2. juni varslet sin avgang som FIFA-president.

Pressekonferansen ble imidlertid kuppet av et komikerstunt før den kom i gang.

Simon Brodkin hadde med seg en bunke med sedler som han kastet over den skandaliserte presidenten etter å ha holdt en kort tale.

Komikeren sa at han var en delegat fra Nord-Korea, og at pengene var for å få VM i 2026. FIFA har den siste måneden vært rystet av den største korrupsjonsskandalen i moderne idrettshistorie, og det er fremkommet at stemmer er blitt kjøpt under flere VM-tildelinger.

Brodkin er et kjent fjes for britiske tv-seere. Blant annet fikk han mye oppmerksomhet da han prøvde å utgi seg for å være en engelsk landslagsspiller i forbindelse med VM i Brasil.

Les også

Datoen for nytt FIFA-valg er bestemt

— Har ingenting med fotball å gjøre

Blatter var tydelig rystet etter opptrinnet. Han gikk fra bordet hvor han satt og til en talerstol.

— Vi må bare få ryddet opp her først. Så kan vi snakke om fotball. Dette har ingenting med fotball å gjøre, sa sveitseren.

Her gestikulerer Sepp Blatter under pressekonferansen, som var FIFA-presidentens første siden han varslet sin avgang.

Mange har lenge etterlyst en opprydning i organisasjonen som har en rekke korrupsjonssaker å stri med. Blatter skulle kunngjøre at den ekstraordinære kongressen som skal velge hans etterfølger vil bli holdt 26. februar neste år.Blatter kommenterte hendelsen da han kom i gang igjen med pressekonferansen etter en fem minutter lang pause.

— Jeg lei meg for det som skjedde. Jeg ringte min gamle mor tidligere i dag, og hun sa «ikke vær lei deg, det er bare mangel på utdannelse». Jeg beklager til dere det som skjedder.

- Jeg lever fortsatt

Da sveitseren så kom i gang med å snakke om grunnen til at han var der, brukte han en del tid i starten på å snakke om seg selv.

— Jeg er glad for å møte dere, for det viser at jeg fortsatt lever. Jeg har hatt inntrykket av at – la oss kalle det tsunamien om kom til Zurich 27. mai - hadde skylt meg bort. Nei, nei, jeg lever fortsatt, understreket Blatter. Han siktet til massearrestasjonen av FIFA-topper dagen før kongressen i Sveits tidligere i år.

Han sa også at da han trakk seg 2. juni hadde han sparket ballen ut av banen for "å få en pause i spillet", slik at det kunne bli ro rundt organisasjonen.

— Jeg stilte plassen min til disposisjon, men jeg er forttsatt den valgte presidenten.

Lover at han gir seg

Blatter har gitt intervjuer hvor han har blitt tolket som om han vurderer å fortsette som president etter den kommende kongressen, men mandag garanterte han imidlertid at han kommer til å gå av.

— 26. februar vil FIFA få en ny og yngre president. Jeg tror jeg vil begynne med det som en gang var hobbyen min, journalistikk. Men denne gangen vil jeg begynne å jobbe radio, for jeg tror det er den mest populære innen medieverden. Du kan høre på det 24 timer i døgnet og når du er ute på reise. Dessuten er det lettere å snakke enn å skrive, spøkte han.

Nekter å avsløre lønnen sin

Et av punktene i reformprosessen Blatter sier FIFA nå vil sette i gang, er at avgjørelsene og bestemmelesene skal bli mer gjennomsiktige.

Journalister i salen utfordret sveitseren på direkten om han derfor var villig til å avsløre hvilken lønn han selv har.

Det nektet han imidlertid å gjøre.

— Det må være det samme for presidenten som for alle andre. Det blir offentliggjort samtidig med annen informasjon som vil bli gitt, sa Blatter.

Han sa at et av de viktigste reformtiltakene vil være at kandidater til eksekutivkomiteen må gjennom en integritetssjekk som skal ledes av FIFAs etiske komite.

Han sa også at det er satt ned en styringsgruppe på ti personer, som i tillegg skal suppleres med en leder utenfor organisasjonen, vil lede prosessen fremover.

Det gjenstår fortsatt å se hvem denne personen blir.

Blatter avviste nok en gang at han kan stilles ansvarlig for det store uføret organisasjonen har havnet i.

En av journalistene nevnte at "mange kjeltringer har hatt plass rundt Blatters bord", og fulgte opp med å spørre om presidenten vil fortelle alt han vet til FBI og andre politimyndigheter som etterforsker kriminalitet rundt organisasjonen.

Blatter svarte imidlertid at han ikke kunne kommentere noe rundt den pågående etterforskningen.