Fotball

Krever Sverige-sjefens avgang: - Han er ved veis ende

Svenske fotballkommentatorer er ikke nådige mot Sveriges landslag eller Erik Hamrén etter 1-4-tapet mot Østerrike.

MASSIV KRITIKK: Etter 1-4-tapet for Østerrike var ikke svenske fotballkommentatorer venn med verken spillerne eller landslagssjef Erik Hamrén, til venstre, i spaltene onsdag,
  • NTB

Mathias Lühr i Expressen krever landslagssjefens avgang.

— Hamrén fikk fortsette selv om han mistet VM-sluttspillet i 2014. Nå risikerer han å kjøre Sverige i grøfta i tidenes enkleste EM-kvalifisering. Svensk landslagsfotball er ikke på rett vei, og har ikke vært det på lenge. Da synes jeg det får være nok nå, skriver han.

Henrik Skiöld i TT er inne på samme spor.

— Det var intet annet enn en kollaps, i en kamp Sverige var nødt til å vinne. Skyggen faller tyngst over Hamrén. Vi trenger ingen havarikommisjon for å konstatere at han er ved veis ende med dette laget, mener han.

Bakgrunn: Zlatan & Co pepet ut og latterliggjort

Sosiale medier flommet over av krav om Hamréns avgang, og han fikk selvsagt spørsmålet på pressekonferansen etter kampen.

Slik ser Aftonbladets sportsforside ut dagen derpå. "Jaha. Hva sier man?" skriver avisen på Sportbladet-forsiden.

– Jeg har ingen ambisjon om å trekke meg. Jeg har opplevd motgang tidligere i min trenerkarriere og har fått sparken to ganger, men jeg har aldri trukket meg, svarte Hamrén.– Jeg tar ansvar. Jeg akter ikke å løpe fra det.

Like skuffet

Den tidligere Rosenborg-treneren uttrykte forståelse for den enorme skuffelsen publikum på fullsatte Friends Arena, og millionene foran TV-apparatene, følte.

– Det er ikke annerledes for meg. Jeg kjenner samme skuffelse, etter en kamp vi skulle vinne. Jeg er like skuffet over at sjansen til EM-plass er blitt mindre, sa han.

Sett denne? Slik kan Norge komme seg til EM

– Jeg er en person som står opp i motgang. Det er slitsomt å komme under 0-2 i en kamp man må vinne, men om man gir opp så kan man ikke drive på dette nivået, sa Hamrén — og fikk støtte av svenskenes store stjerne Zlatan Ibrahimovic:

– Jeg vet ikke hva som har skjedd. Vi har det laget vi har, og kamper og forsøker å gjøre alt for å kvalifisere oss til sluttspillet, men det handler om å bli bedre, sier Zlatan, ifølge Aftonbladet.

– Er Hamrén rett mann til å lede laget?

– Så klart. Jeg mener han har gjort veldig bra hittil. At motstanderen er bedre, er det ikke noe å si på, sier Zlatan.

For dårlig

Erik Niva i Aftonbladet prøver å komme på om han har sett noe dårligere av et svensk landslag.

— Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett et svensk landslag så tvers gjennom elendig noen gang. Vi møtte et lag som ikke hadde kvalifisert seg til et mesterskap av egen kraft på 18 år, skriver han.

Niva konstaterer at Sverige tross alt har gode muligheter til å kvalifisere seg til EM, men mener at laget ikke har noe i Frankrike å gjøre.

Les også

Beckham gjorde sønnen til maskot før Rooney ble historisk

— Bisart nok er det så vanskelig å gå glipp av dette sluttspillet at det fortsatt er fullt mulig, kanskje til og med trolig, at vi kan snuble oss forbi en svak omspillsmotstander. Slik sett er ikke tapet så alvorlig. Sverige kan fortsatt komme til EM. Det verste er at det føles som det ikke spiller noen rolle.

FIKK JULING: Zlatan Ibrahimovic og Sverige fikk det uventet tøft mot Østerrike på hjemmebane og tapte hele 1-4.

Ny startJohan Esk i Dagens Nyheter tenker det samme.

— Jeg vet at ingenting er avgjort, jeg vet at drømmen om EM lever. Men akkurat nå vil jeg verken drømme, tro eller håpe på dette laget, denne landslagssjefen og disse spillerne. Nå vil jeg bare at denne fryktelige høsten skal ta slutt med en kvalifiseringskrasj slik at Sverige kan begynne på nytt. Bygge nytt, med ny landslagssjef, nye spillere, nytt lag, skriver han.

Han mener at det ikke finnes en rød tråd i Hamréns ledelse.

— Det er ingen vettige, tydeligere ideer å gripe fatt i og bygge på. Det er tro og følelser dette landslaget lever på. Spillerne kriger og kjemper en og en, men de vet ikke hva de skal gjøre sammen.

Også Danmark sliter i EM-kvaliken: Danskene våknet til svart forside etter Armenia-fiasko

Anders Lindblad i Svenska Dagbladet tviler på at Sverige evner å ta seg til EM.

— Med tanke på prestasjonen på fullsatte Friends Arena blir det vanskelig. Ingenting, absolutt ingenting fungerte i Sveriges lag. Det var pinlig å se hvordan laget falt så fullstendig sammen da det gjaldt som mest. Innsatsen var tvers gjennom ussel, skriver han.

SVT-ekspert Daniel Nannskog, som er kjent for det norske fotballpublikummet fra sin tid i Stabæk og som fotballekspert i TV 2, mener 1-4-kampen mot Østerrike er det dårligste han har sett av et svensk landslag.

– Det føltes helt håpløst. Det er kollaps uten like, laget faller sammen etter 0-1-målet. Dårlig kroppsspråk og uten ledere på banen. Sånn skal ikke et A-landslag kunne se ut, og det har det nesten aldri gjort tidligere. Nå må man bare samle kreftene, for nå har man kommet så langt ned som det er mulig å komme. Dårligere enn dette kan det ikke bli, sier Nannskog til SVT.

(100% Sport/NTB)

Les også

Rekorden sto i 45 år. I kveld ble Rooney historisk.

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Sveriges herrelandslag fotball
  3. Østerrike