Fotball

Viking styrer mot rød sone

Hvis Viking ikke får gjennomført en aksjeemisjon, er sannsynlighet stor for at klubben havner i rød sone hos fotballforbundets lisensnemnd.

Selv om Viking-direktør Arne Larsen Økland har tatt grep som har bedret Vikings økonomi, kan lisensnemndas nye krav føre Viking inn i rød sone. Det kan bety poengtrekk og i verste fall inndragelse av lisensen.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Viking har de siste årene ligget stabilt i gult sone hos lisensnemnda, men nye regler gjør at de sammen med flere andre klubber nå ligger mer utsatt til.

Det er tre punkter som vektlegges når lisensnemnda skal bedømme klubbenes økonomi: Egenkapital, likviditet og resultat .

Mens egenkapital tidligere har vært det viktigste, skal likviditet i framtiden vektlegges like mye. Ønsket er å tidligere kunne fange opp klubber som sliter økonomisk.

Den nye vektleggingen skaper utfordringer for Viking. Innbetalinger fra sponsor— og sesongkortsalget gjør at likviditeten i Viking er god på denne tiden av året, men utover høsten vil det bli trangere. I tillegg fortsetter underskuddene i selskapet å tære på egenkapitalen. I fjor gikk Viking ASA med 6,5 millioner i underskudd, og egenkapitalen er nå på 12,6 millioner.

— Jeg tør ikke utelukke noe før vi har sendt inn lisenssøknaden, men vi ligger utsatt til, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland.

Måletidspunktet for lisenesen er hvert år 30. juni og 31. desember. Viking kan ikke utelukke at fjorårets siste måling også sender dem inn i rød sone. Uansett vil de nye lisensreglene, som trer i kraft fra 30. juni i år, øke risikoen for at de havner i rød sone.

Les også

  1. Valgkomiteen bøyer ikke av for aksjonærpress

  2. Keepersituasjonen bør bekymre Viking

Håper på emisjon

Det som kan endre på situasjonen er en ny aksjeemisjon. Siden i fjor høst har styret jobbet hardt med å utarbeide et prospekt som skal få aksjonærene i Viking ASA til å tilføre selskapet frisk kapital.

Planen var at aksjonærene skulle ta stilling til en ny emisjon under generalforsamlingen neste uke, men da valgkomiteens innstillingen til det nye styret ble offentliggjort, ble heller bestemt at det nye styret skulle avgjøre om man skal gå videre med planene.

Det nåværende styret har i årsberetningen for 2014 flere plasser påpekt behovet for en kapitalutvidelse.

— Vi håper det blir gjennomført en emisjon. Det ville bedret vår likvide situasjon betraktelig, sier Økland.

Alternativet til en emisjon er nye kostnadskutt, noe som igjen vil påvirke den sportslige satsingen i klubben.

Misfornøyde aksjonærer

Selv om de nye styret skulle falle ned på at de ønsker å gjennomføre en ny emisjon, er det ikke sikkert at de lykkes med det. Forholdet mellom Viking FK og flere av aksjonærene i Viking ASA er alt annet enn godt for tiden.

Aksjonærene er misfornøyde med valgkomiteens innstilling til nytt styre. De mener innstillingen innholder en klar overvekt av personer fra Viking FK. I tillegg er det sterk misnøye med at nåværende styreleder i Viking ASA, Geir Solstad ikke er innstilt for en ny periode

Blir innstillingen stående og vedtatt, har de varslet at de i ytterste konsekvens ikke vil delta i en ny aksjeemisjon.

Dermed kan uenigheten mellom Viking FK og aksjonærgruppen få store økonomiske konsekvenser for Viking.

Havner Viking i rød sone har de tre år på seg til å rette opp i økonomien, og de må legge fram en handlingsplan med klare delmål som viser hvordan de skal komme ut av et økonomisk uføre. Hvis de ikke får orden på økonomien kan resultatet bli poengtrekk, og i ytterste konsekvens inndragning av lisensen.

Lillestrøm har foran årets sesong blitt trukket ett poeng for ikke å oppnå sitt delmål i handlingsplanen.

Flere klubber sliter

Det er ikke bare i Viking de nye lisensbestemmelsene skaper problemer. VIF-leder Stig Ove Sandnes har tidligere uttalt til VG at han tror flere klubber vil oppleve de nye lisenskravene som et slag i ansiktet, og at mange av dem risikerer å måtte starte 2016-sesongen med minuspoeng.

Økland finner ingen trøst i at også andre klubber sliter.

— Dette er ikke noen god situasjon for oss å være i og det er en fattigmannstrøst at andre klubber sliter, sier Økland.

Sandnes i Vålerenga mener de nye lisensreglene er for strenge. Der er Økland bare delvis enig.

— Det er viktig at økonomien i norsk fotball er god og det er bra at vi har et system som passer på dette. Samtidig er det noen nyanser som vi mener er feil, blant annet blir vi straffet for å han investert penger i anlegg. Slik elementer burde lukes bort, sier Økland.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK