Fotball

Tjærnås-analyse: «Ronaldo viste ufattelig mental styrke»

ANALYSE: Her er tre spørsmål og svar om kveldens kamp.

Lars Tjærnås lot seg blende av kampen mellom Spania og Portugal - og Cristiano Ronaldo.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

1. Var Spania preget av alt styret rundt trenerbyttet?

Spania opplevde noe av det siste en ønsker å oppleve før et VM. De mistet en trener som var populær i troppen. Har det påvirket spillergruppa? Svaret på det er todelt, fordi i en tropp på 23 vil det alltid være de som bryr seg om sånt fordi de har noe å tape, de som ikke bryr seg negativt, fordi de tror de har noe å vinne, og de som er så pass harde i skallen at de uansett hvem som er trener er i stand til å prestere.

I starten var de uten tvil preget. Normalt tar et spansk landslag tak i ballen, og gir den bort først når det passer dem. Her var de knapt over midtbanen før det sto 0–1. De neste ti minuttene vitnet om et lag i ubalanse, usikre på egen styrke, uten de normale lederne som tok styring.

Les også

Cristiano Ronaldo stjal showet i ellevill VM-thriller: – En fotballgud

Den neste halvtimen var imidlertid et manifest om styrke. Alle suksesskriteriene fra gullalderen var der, pasningsspillet som tvang motstanderne til å løpe uten ball, gjenvinningene når de først mistet ballen. 

1–2 handlet ikke om mental ubalanse, den handlet om en gigantisk tabbe fra en mann som normalt unngår slike.

Cristiano Ronaldo banket inn tre mål mot Spania.

Andre omgang var formidabel. En ting var det spillemessige. Noe annet, og minst like viktig, var det mentale. Aldri grepet av panikk, aldri fristet til å gjøre noe annet enn det de kan aller best. Det var mektig. Det var imponerende.

Like imponerende er det selvsagt ikke å gi fra seg ledelse, men det rokker ikke ved helhetsinntrykket av kvalitet.

Svaret på spørsmålet blir derfor: Nei!

  • FÅTT MED DEG DENNE? Pengeutpressing, trekantdrama og slåsskamp. Her er de omstridte stjernene som mister VM.

2: Var Portugal like skumle som under EM?

Portugal vant EM basert på tre faktorer:

  • Stødig og strukturert forsvar
  • Kontringer med kvalitet
  • Spisskompetansen til Cristiano Ronaldo

Alt dette var på plass. Det er likevel umulig å komme utenom fenomenet fra Madeira. Allerede under nasjonalsangen virket Cristiano Ronaldo uvanlig avslappet. Der han av og til har reagert på medspilleres feil med et kroppsspråk som oser av eleganse var han nå lederen, den rutinerte som ga tommel opp til yngre spillere som forsøkte, men feilet. Han så fantastisk sprek ut fysisk også, lett i steget, sterk i kroppen. Det er en ting. En annen ting er den ufattelige mentale styrken han viser oss. Roen før straffesparket, det utrolig distinkte frisparket som ga 3–3. Kanskje har han aldri vært bedre, og det sier i så fall alt.

Dette er ellers et lag i god balanse, der de ulike spillerne ser ut som de innretter seg i et klart hierarki med Ronaldo som den suverene leder, et par «sersjanter» i ulike ledd, og resten villige til å innrette seg etter rangordningen.

Svaret på spørsmålet: Ja!

Les også

Spania sparket treneren rett før VM: – Dette er et jordskjelv. Spillerne er i sjokk

3: Er spissproblemet til Spania løst?

Det er nesten respektløst å nevne Diego Costa og problem i samme setning. Han har alle forutsetninger for å være matchvinner, ikke matchtaper. Men faktum er at han aldri har greid å overføre prestasjonene fra klubblag over til landslag. Skal en lete etter forklaring rent spillemessig handler det trolig mest om at både Chelsea og Atlético Madrid brukte han i en tidligere fase av angrepene enn det landslaget gjør. Han er en slugger som trives godt i undertall litt lavere i banen der han får slåss, røsket og revet i motstandere. Nå er han mest av alt en ren avslutter i et landslag som trer seg møysommelig fram i banen. Det betyr at han blir mer en finmotoriker mer enn en grovsmed, noe som kler han dårligere.

Scoringen som ga 1–1 summerer opp alt dette. I undertall, med tre portugisiske forsvarere tett rundt seg tok han imot, vendte bort, vendte bort igjen, før han scoret. Han trenger luft rundt seg, når han får det er han topp tre av spisser. Andre er enda bedre boks-spisser, i tette rom rett foran mål. Det betyr ikke at han er svak der. Beviset? 2–2 scoringen, en kombinasjon av rask oppfattelse og atletisk kropp.

Derfor handler ikke dette om Diego Costa er god nok eller ei. Han er selvsagt mer enn god nok. Det handler om å bruke han riktig, mate han med noen pasninger tidlig bak forsvarere, slik at han kan få bruke urkreftene sine. Det beriker også spanjolenes spill ellers, fordi det åpner mellomrommet for haugen av spillere som trives best der.

Svaret på spørsmålet: Soleklart ja!

Kampens øyeblikk: Cristiano Ronaldos magiske frispark til 3–3.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018
  2. Spanias herrelandslag fotball
  3. Portugals herrelandslag fotball