Fotball

Viking har snart for mange utlendinger

De nigerianske prøvespillerne fortsetter å imponere, men NFFs lovverk kan vanskeliggjøre en overgang til Viking.

Den nigerianske U20-landslagsspilleren Suleiman Abdullahi klarte seg greit under tirsdagens Viking-økt.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): Suleiman Abdullahi (18) og Samuel Abegbenro (19) gjorde et godt førsteinntrykk da de gjennomførte sin første Viking-trening tirsdag. Under onsdagens trening ble det gode inntrykket ytterliggere forsterket.

I spill på stor bane var det nigerianerne som viste best igjen i Vikinghallen. Begge to er gode teknisk, har et bra mottak, er smarte i bevegelsene sine – og farten deres er også imponerende høy. Ungguttene sto bak de fleste av scoringene som kom under spilleøkten og scoret selv flere av målene.

VIDEO: SE PRØVESPILLERNE I AKSJON PÅ VIKINGTRENING:

Foreløpig er det mye som tyder på at klubben for en gang skyld har besøk av noen prøvespillere det er verdt å satse på. Viking-ledelsen som overvar treningen fra sidelinjen smilte bredere og bredere hver gang nigerianerne viste seg fram.

Etter treningen innrømmet Kjell Jonevret at han også onsdag lot seg imponere av nigerianerne.

— Det var gode også i dag. Vi la opp til en litt annerledes økt og det er tydelig at spillerne er skolerte. De tar alle øvelsene veldig kjapt, sier han.

Les også

Nigerianske prøvespillere imponerte Kjell Jonevret

Flere skjær i sjøen

Men skulle han bestemme seg for at spillerne er gode nok til at Viking vil satse på dem, gjenstår det fortsatt noen skjær i sjøen før overgangene kan bli en realitet.

Ifølge Norges Fotballforbunds (NFF) lovverk har klubbene i eliteserien kun lov til å ha ni «frie spillere» i troppen (se fakta).

Normalt sett er såkalte «frie spillere» utenlandske spillere som er utviklet i en utenlandsk klubb.

Viking har i dag åtte utlendinger i sin A-tropp, men siden Indridi Sigurdsson regnes for å være utviklet i Norge, er det kun sju av spilleren som betegnes som «frie spillere».

Det vil si at klubben kun har plass til to nye utlendinger før kvoten er full.

— Det er en utfordring vi er klar over, men den får vi løse når det blir aktuelt, sier Jonevret.

Vikings spillerjakt er på ingen måte over og derfor må klubben være nøye når de velger hvilke utenlandske spillere de skal satse på.

I tillegg til nigerianerne ankommer prøvespiller Judd Baker Stavanger på fredag. Viking-ledelsen har store forventninger til 18-åringen fra New Zealand. Baker har tidligere i karrieren vært ønsket av Premier League-klubben Swansea og den skotske storklubben Celtic, men problemer med arbeidstillatelsen har hindret en overgang.

Viking jakter også en etablert spiss. Her har klubben flere aktuelle navn på listen og de fleste er utenlandske.

Les også

Finsk og dansk spiss er Viking-aktuelle

En ting i hvert fall er rimelig sikkert. Klubben kommer ikke til å kjøpe fire nye spillere, der alle er utenlandske. Skal det skje må de kvitte seg med noen av utlendingene som allerede er under kontrakt.

En annen hindring er Vikings anstrengte økonomi. Begge nigerianerne er under kontrakt og må kjøpes fri. I tillegg skal spillerne ha lønn og agentene deres skal godtgjøres. Totalsummen kan etter hvert bli rimelig høy. Viking har i utgangspunktet kun økonomiske midler til én ny spillere og de pengene skal etter planen brukes på en etablert spiss.

«Løp og kjøp»

Viking-direktør Arne Larsen Økland og styreleder i Viking ASA, Geir Solstad, overvar onsdagens trening. Begge virket til å være imponerte over prøvespillerne. Til Aftenbladet er imidlertid Økland forsiktig med å uttale seg for bombastisk.

— Det var et bra førsteinntrykk, men det er for tidlig å felle en dom etter kun to treninger, sier Økland.

Mens Økland snakker med Aftenbladet, går tidligere Viking-leder og æresmedlem av klubben, Arne Johannessen forbi direktøren.

— Løp og kjøp, var «Smørens» klare beskjed til Økland.

Men om Viking i det hele tatt har råd til å kjøpe dem er en helt annen sak.

— Det vet jeg ikke. Hvis vi synes de er gode nok må vi finne ut av hva de koster. Foreløpig har vi ikke diskutert noe rundt det økonomiske, sier Økland.

FAKTA:

Spillertroppene til klubbene i eliteserien må inneholde mellom 20 og 25 spillere. Antall lokalt utviklet spillere skal være 16, der to av dem skal være klubbutviklet. Det vil si at minimum to av spillerne må ha gått gradene i Viking, mens de 14 andre må være utviklet i en annen norsk klubb. Klubbene har lov til å ha ni «frie spillere» i troppen. Det vil si at spilleren er utviklet i en utenlandsk klubb.

Les også

  1. Også Kamara er på Vikings ønskeliste

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK