Fotball

Drømmestart for Viking: Praktangrep fikk Berntsen til å brøle av glede

Viking gjennomførte en nær perfekt bortekamp og vant fullt fortjent over Kongsvinger i serieåpningen.

  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Kongsvinger-Viking 0–2

KONGSVINGER: Viking slo Kongsvinger fullt fortjent i serieåpningen i 1. divisjon på Gjemselund.

Tommy Høiland og Viljar Vevatne scoret Vikings mål. Og begge leverte en meget god kamp for et Viking-lag som fikk den beste starten på sesongen de kunne ønsket seg.

Det var skjønnhetsfeil, en del å pirke på her og der, men i en tøff liga, på en tøff arena, var denne seieren viktig. Og Viking hadde fullstendig kontroll på hjemmelaget.

Viking løste oppgavene til punkt og prikke. Lot seg ikke lokke til å spille på små marginer og ta unødvendige sjanser. Og da 2. omgang tikket i vei, stengte Viking butikken, tok med seg tre poeng og reiste hjem.

– Dette var bortimot en perfekt serieåpning, sier Berntsen til Aftenbladet etter at kampen er slutt på Gjemselund.

Viking-spillerne feirer Tommy Høilands 1–0-scoring. Her takker Høiland Zymer Bytyqi (t.v.) for den målgivende pasningen. Jordan Hallam var tredje sist på ballen.

Gledet seg over målene

– Det er et godt lag, de er gode på hjemmebane, de hadde nesten ikke sjanser, sier 61-åringen.

– Jubelbrølet ditt etter det første målet hørtes på hele Hedemarken ...?

– Hehe. Når du er så spent og kommer tilbake etter så mange år, og du er på en vanskelig bane og får til et sånt spill og det ender med et så flott mål, da blir du glad. Vi har trent på dette og da blir det ekstra kjekt, sier Berntsen og flirer.

Også cornertrekket på Vikings andre scoring var innøvd. Berntsen ga sin kaptein Viljar Vevatne på trening søndag beskjed om hvordan han skulle bevege seg.

Og så kom målet på akkurat den måten.

– Veldig kjekt, sier Berntsen.

– Hva betyr denne seieren for deg?

– Ikke så mye. Dette var én seier. Men det er betryggende at vi har jobbet med de riktige tingene, det må jeg si. Og så var det gledelig å se at de som kom inn virkelig ville være med og vise seg fram. Og den gleden alle viste etter kampen var flott å se.

Bjarne Berntsen var konsentrert før kampen. Men utover i kampen sprakk masken opp. Berntsen fikk mye å juble for.

Seks seriedebutanter

Viking-trener Bjarne Berntsen mønstret et lag med hele seks seriedebutanter for Viking fra start.

Markus Nakkim, Leo Østigård, Viljar Vevatne (kaptein), Jordan Hallam, Tord Salte og Zlatko Tripic er alle nye før denne sesongen og spilte sin første tellende kamp for Viking.

Etter fadesen mot Jerv på Viking stadion i generalprøven tirsdag, hadde Viking litt å bevise mot Kongsvinger. Selv om Bjarne Berntsen i intervju med Aftenbladet før kampen uttalte at han var rolig, måtte han innrømme at det kriblet en drøy time før avspark.

Kongsvinger prøvde å stresse Viking innledningsvis. Men rolig og klokt forsvarsspill, anført av duellsterke Markus Nakkim og Leo Østigård, gjorde at det aldri ble farlig bakover.

Tommy Høiland åpnet scoringskontoen på direkten da han sendte Viking foran tidlig i 1. omgang.

Berntsens jubelbrøl

Etter seks minutter startet Iven Austbø med ballen. Han slo langt og fant Julian Ryerson. Han stusset videre til Jordan Hallam. Engelskmannen hadde beveget seg inn i banen og rullet bare videre til Zymer Bytyqi, som hadde kjemperom ute til høyre.

Bytyqi viste overblikk og ro da han bredsidet inn foran mål. Og der var Tommy Høiland på plass og styrte inn kampens første mål. Et vakkert angrep der Kongsvinger ikke hang med i det hele tatt.

Bjarne Berntsens jubelbrøl kunne høres i hele Hedmark. En drømmestart for Viking i møtet med 1. divisjon.

Viking overtok etter scoringen. Og viste ved flere anledninger at det skal bli vondt å møte Viking i år. Det fikk i hvert fall Kongsvinger merke. Det smalt i duellene. Spesielt Leo Østigård klinket til. Fikk også gult kort. Men flere andre tok virkelig for seg.

På tribunen satt frustrerte hjemmesupportere og klaget mens de så eget lag slite tungt.

Markus Nakkim jubler opp mot de tilreisende Viking-supporterne etter Vikings første mål.

Laget med stor L

Kongsvinger-spillerne testet Iven Austbø ved et par anledninger i 1. omgang. Fra distanse. For det måtte langskudd til. Viking lå kompakt defensivt. Med Tord Salte som et slags skjold foran Nakkim/Østigård. Og skuddene som gikk gjennom, de tok Austbø. Selv om han måtte ut i full strekk et par ganger før hvilen.

Og etter 38 minutter vartet han opp med en matchvinnerredning da Kongsvinger spilte seg fint gjennom. Austbø viste hvorfor det er han som er førstevalget mellom stengene.

Viking leverte en gnistrende 1. omgang som lag. God kommunikasjon, spillalternativer og bra bevegelse. Det var faktisk nesten overraskende hvor godt det satt. Tatt i betraktning at spillerne ikke har en hel oppkjøring sammen bak seg. Flere spillere kom inn midt i eller på tampen.

Julian Ryerson la ned mange meter i sin indreløperrolle. Det samme gjorde Tommy Høiland på topp. Han var et konstant uromoment. Ekkel å spille mot. Jordan Hallam ser ut til å ha taklet overgangen fra U20-fotball i England til seniorfotball i Norge svært bra. Blir bare bedre og bedre. Og Zymer Bytyqi var påskrudd og frisk.

Mer å juble for

Bjarne Berntsen sto oppreist i hele kampen. Han virket litt urolig der han småtrippet rundt seg selv. Ga kommandoer, ros og innspill.

For dem som trodde Berntsen hadde støvet ned på forbundskontorene på Ullevaal etter flere år i NFF, og ikke hadde det i seg mer, vel, de fikk svar. For Berntsen har hatt en plan og fikk satt den ut i live i tide til seriestart.

Og fem minutter etter pause ble det ny seiersdans på Berntsen. For da Tommy Høiland headet et hjørnespark tilbake i feltet, raget Viking-kaptein Viljar Vevatne høyest og stanget ballen i mål.

– Jaaa! Jaaa! Det var en klynge av klemmer og brede glis nede på Viking-benken. Og Berntsens jubelbrøl hørtes på nytt over hele stadion.

Fjorårets kaptein André Danielsen, kom inn for Jordan Hallam en snau halvtime før slutt. Og Danielsen viste tydelig at han har lyst til å bidra også i år.

Lukket og låst

Etter Vikings andre mål låste Bjarne Berntsens gutter av kampen. Hadde full kontroll defensivt og lot bare Kongsvinger trille ball mens de lette etter åpninger.

De var det få av. Tiden jobbet for Viking. Til tonene av Viking-supporterne som i et imponerende antall hadde funnet veien til Kongsvinger i påskeferiens siste dag.

De fikk en fin tur tilbake til vest. Første av 30 eksamener er bestått for Viking.

PS! Kongsvinger tok et verdig farvel med Adrian Lillebekk Ovlien som gikk bort nylig. Kongsvinger-spilleren ble bare 20 år og ble hedret med ett minutts stillhet. Viking-fansen hadde med seg et banner det sto Adrian på, med et blått hjerte på hver side. En fin gest.

KAMPFAKTA

Kongsvinger-Viking 0–2 (0–1)

Gjemselund stadion, 1851 tilskuere

Sjanser: 2–6

Mål: 0–1 Tommy Høiland (6), 0–2 Viljar Vevatne (50)

Gult kort: Markus Skjellum, Harald Holter, Niklas Castro, Kongsvinger, Leo Østigård, André Danielsen, Rasmus Martinsen, Viking

Dommer: Torkjell Jonsson Trædal, Årvoll IL

Kongsvinger (4–4–2): Tobias Trautner – Fredrik Mani Pålerud (Ridouan Essaeh fra 76.), Edvard Skagestad (Harald Holter fra 10.), Markus Skjellum, Iman Mafi – Olav Øby, Martin Tangen Vinjor (Marlon Mateus Da Silva fra 63.), Jørgen Kolstad, Fredrik Sjølstad – Niklas Castro, Adem Güven.

Viking (4–3–3): Iven Austbø – Rasmus Martinsen, Markus Nakkim, Leo Østigård, Viljar Vevatne – Jordan Hallam (André Danielsen fra 61.), Tord Salte, Julian Ryerson – Zymer Bytyqi (Claes Kronberg fra 73.), Tommy Høiland, Zlatko Tripic (Steffen Ernemann fra 90.).

Les mer om

  1. Fotball
  2. OBOS-ligaen
  3. Viking FK