Fotball

Valencia har hatt 26 trenere på 25 år: Her er Sir Alex Fergusons råd til Gary Neville

Søndag leder Gary Neville Valencia i La Liga for første gang.

TAPTE: Gary Neville tapte 2-0 for Lyon i sin første kamp som Valencia-trener. Foto: Alberto Saiz, AP Photo.
  • Tore Strand

— Hvis Valencia scorer mål jevnlig, vil det nok gå bra for Gary Neville.

Det er oppskriften til Spanias største fotballsupporter Manolo om veien til suksess for den nye Valencia-manageren.

Søndag leder Gary Neville Valencia i La Liga for første gang når Eibar er motstander i Baskerland.

Les også

Manchester United-legende blir Valencia-sjef

I den tredje største byen i Spania er fotballfeberen konstant høy. Det å lede Valencia er en jobb mange har brukket nakken på tidligere, og ordene fra Manolo oppsummerer det meste. Vinn eller forsvinn.

For Manuel Cáceres Artesero, eller Manolo el del Bombo (Manolo-trommeren) som han er kjent som i Spania, og ellers i fotballverden, er blitt den nærmeste naboen til Gary Neville. Baren og fotballmuseet supersupporteren driver, ligger rett over gaten for hjemmebanen Mestalla.

Fikk du med deg denne nyheten?

Les også

FIFA: - Platini blir utestengt i årevis

SUPERSUPPORTER: Manuel Cáceres Artesero levd et langt fotballiv med det spanske landslaget. Han driver en bar rett ved siden av Valencias hjemmebane Mestalla. Arkivfoto: Srdjan Ilic, AP Photo.

Hodgson-bilde på mobilenDet er ikke lenge siden Manolo var i kontakt med Gary Neville. Det skjedde i Alicante tidligere i høst der Gary Neville som assistent til Roy Hodgson så at deres engelske landslag ble slått 2-0 av Spania i en treningskamp.

Trommeslager Manolo sikret seg et bilde sammen med Roy Hodgson, men han har nok plass til ett også av Gary Neville på mobilen. For med nummer 12 på drakten er Manolo blitt en legende etter at han begynte å følge landslaget iført sin sombrero, og store tromme i 1979. Fra 1982 har han vært på alle de spanske landskampene. Unntaket var VM-kampen mot Paraguay i 2010 da en lungebetennelse forhindret ham fra å være til stede. Han er også Valencia-fan, og når han gir Gary Neville en svært enkel – og vanskelig – oppskrift for å lykkes, henger det sammen med hans erfaringer etter at han åpnet baren utenfor Mestalla for 25 år siden.

På den tiden har han opplevd 26 Valencia-managere, noe som sier litt om presset og forventningene rundt klubben.

Bak gigantene

Barcelona og Real Madrid er storklubbene der alt annet enn å vinne titler blir sett på som nederlag. I Valencia er ambisjonene å ta opp kampen med de to gigantene i ny og ne, og ellers være best av de andre bak de to. Det har ikke alle managerne lykkes med, og den siste, portugiseren Nuno Espirito Santo, ble vinket ut av Mestalla med hvite tørkle for to uker siden.

Phil Neville overtok ansvaret sammen med Miguel Angel Angulo da Valencia spilte 1-1 mot Barcelona forleden. Da satt storebror Gary på tribunen, mens han ledet sitt lag for aller første gang da det ble et skuffende 0-2-tap mot Lyon i mesterligaen. Dermed må Valencia nøye seg med spill i europaligaen, og Neville kan med det møte sin tidligere klubb Manchester United.

— Hvem vi møter er det siste jeg tenker på. Nå handler alt om kampen mot Eibar, sa Neville etter tapet mot Lyon.

Fergusons råd

Nå starter La Liga-utfordringen, en tøff oppgave for en Gary Neville som aldri har hatt jobben i en toppklubb tidligere. Som TV-kommentator hos Sky Sports har han utmerket seg som en klar og tydelig fotballstemme, men det er nok mer vennskapet til Peter Lim som førte til at han fikk jobben i Valencia.

Lim er forretningsmannen fra Singapore som kjøpte 70 prosent av aksjene i Valencia i fjor sommer, og som eier lille Salford City utenfor Manchester sammen med Neville-brødrene, Paul Scholes og Nicky Butt. Gary Neville har kontrakt ut sesongen, og det eneste som er godt nok for Valencia og deres innbitte tilhengere er en plass blant de fire beste, noe som vil gi muligheten til spill i neste sesongs mesterliga.

På veien til sin nye jobb fikk han med seg godord fra sin tidligere sjef.

— Han kom på besøk til meg og jeg ba ham å stole på sine evner, slik han alltid har gjort i sin karriere. Han er dyktig til å ta avgjørelser, og Gary er en vinner. Det er tøffere å være manager i utlandet enn i England, og derfor sa jeg til ham at det var viktig at han lærte seg språket så raskt som mulig, sa Alex Ferguson til engelsk presse forleden.

Språktimer får han sikker gratis rett over gaten. Manolo el del Bombo beskrives som en vennlig og hyggelig kar. Helt til resultatene går feil vei for Valencia.

Les også

  1. Tjærnås: Dette har imponert og skuffet meg i Champions League

  2. Chelsea-seier kan ha reddet Mourinhos jobb

  3. Henry sammenligner Liverpool-backen med brasiliansk legende

  4. Benzema slo tilbake med to scoringer

  5. Gary Nevilles Valencia stanset Barcelonas seiersrekke

  6. United-legendene håper på drømmemøte i FA-cupen

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Valencia CF