Swansea har de beste eierne

<p>Onsdag kan de sikre seg finalebillett i ligacupen. En ting har Swansea allerede vunnet: Kåringen om hvem som har de beste eierne.</p>

Pablo Hernandez of Swansea City celebrates scoring his goal to make the score 1-1--------------------Kieran McManus / BPIBarclays Premier LeagueSwansea City v Chelsea03 November 2012Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com
  • Tore Strand
Pablo Hernandez of Swansea City celebrates scoring his goal to make the score 1-1--------------------Kieran McManus / BPIBarclays Premier LeagueSwansea City v Chelsea03 November 2012Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com

England liker den lille klubben i Wales bedre enn noen annen. I hvert fall de engelske supporterne som i en avstemning kåret Swansea som klubben med de beste eierne. Waliserne vant foran Wigan, en av de andre mindre klubbene som er å finne i Premier League.

I avstemningen utgjorde Swanseas egne supportere kun 2,2 prosent av stemmene, og det var tilhengere fra 21 forskjellige klubber i de fire øverste divisjonene som hadde Swansea på toppen av sin liste.

Fansen med aksjer

De som deltok i undersøkelsen peker på at klubben har lokale eiere, har en massiv støtte i sitt eget område, og er den eneste klubben i den øverste divisjonen der tilhengerne er medeiere. 20 prosent av aksjene eies av fansen, noe mange andre supportere er misunnelige på. I bunn og grunn minner Swansea om en veldreven, tysk klubb.

Swansea rykket opp på høyeste nivå i engelsk fotball for første gang i fjor. Det endte med en solid 11. plass og et overskudd på 140 millioner kroner. Det var ikke bare klubben som jublet over opprykk og et liv i eksotiske Premier League. En lokal undersøkelse viste også at ringvirkningene var betydelige.

Nye arbeidsplasser

Den første sesongen i Premier League ga et økonomisk bidrag i området på 580 millioner kroner, og det ble opprettet 400 nye arbeidsplasser, 340 av dem i Swansea. Et ikke ubetydelig tall i den lille, walisiske byen med 240.000 innbyggere. De gode tidene stoppet ikke opp etter siste sesong, for med Michael Laudrup som ny manager etter at Brendan Rodgers forsvant til Liverpool har Swansea tatt nye steg.

Onsdag venter Chelsea på hjemmebane i den andre av to semifinaleoppgjør i ligacupen, og etter 2-0 i London øyner Swansea muligheten til å spille finale på Wembley 24. februar. I ligaen er Swansea på stø kurs mot fornyet kontrakt, noe som er av stor betydning for den lille klubben.

Fra neste sesong trer en ny, lukrativ TV-avtale for Premier League i kraft, noe som betyr at Swansea kan innkassere 700 millioner kroner alene fra den avtalen. Swansea-lederen Huw Jenkins har uttalt at TV-pengene og lukrative bonuser fra sponsoravtaler til sammen betyr ca. 900 millioner kroner i inntekter.

Utvider til 32.000

En ny sesong i toppen av engelsk fotball vil også bety at klubben vil forsere arbeidet med å bygge ut Liberty Stadium. Stadion blir økt med 11.000 seter i og med at banen er bygget slik at det er tatt høyde for utvidelser, og med 32.000 som kapasitet regner ledelsen i klubben med inntekter på tre millioner kroner ekstra pr. kamp.

Swansea synes med andre ord å være en klubb med orden i både regnskap og drift, noe som ble avspeilet i supporterundersøkelsen som fant sted i regi av internettsiden Sportintelligence. Den viste også at i andre enden av skalaen så var det kanskje ikke så overraskende Blackburn som havnet.

Upopulært kyllingfirma

Klubben som ansatte Henning Berg og sparket ham før han var kommet skikkelig i gang med jobben, er styrt at de indiske eierne av kyllingfirmaet Venkys. De overtok klubben i november i 2010. Siden har klubben rykket ned i Championship, mistet flere nøkkelpersoner og har fortsatt ikke ansatt ny manager.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det er neppe eierne av Blackburn Jordan Rhodes klapper for. Kyllingfirmaet Venkys er meget upopulære.

Chelsea var den eneste klubben som ga Blackburn kamp om bunnplassen. Roman Abramovitsj sparker trenere i hytt og vær, og fortsatt synger Chelsea-fansen på ex-manager Roberto Di Matteo hver gang en kamp har vart i seksten minutter som et tegn på at de verdsetter den tidligere Chelsea-spilleren med drakt nr. 16. Til tross for millionene russeren har pøst inn, har Abramovitsj et dårlig rykte blant hardbarkede Chelsea-supportere.

Engelsk supportere er mer delt i synet på Sheik Mansour som styrer finansene i Manchester City. Noen gleder seg over millionene som pøses inn, mens andre ser det hele som et usunt tegn.

FAKTA: Beste og verste eiere

Disse klubbene fikk flest stemmer i en undersøkelse om hvem som hadde de beste eierne. Tall i prosent.

Swansea: 11,8

Wigan: 10,3

Manchester City: 9,5

West Bromwich: 7,5

Arsenal: 7,2

Tottenham: 5,3

Middlesbrough: 4,6

AFC Wimbledon: 4,2

Everton: 4,2

Crystal Palace: 4,1

Disse klubbene fikk flest stemmer i en undersøkelse om hvem som hadde de verste eierne. Tall i prosent.

Blackburn: 27,3

Chelsea: 22,2

Manchester United: 12,5

Portsmouth: 6,3

Leeds (Bates-tiden): 5,8

Manchester City: 5,0

Queens Park R.: 4,0

Arsenal: 3,5

Cardiff: 2,7

Birmingham: 1,9