Fotball

Arsenals trofetørke slutt etter dramatisk snuoperasjon

Arsené Wenger kan juble for sin første pokal på ni år, men FA-cupfinalen startet på verst tenkelige måte og 0-2 etter åtte minutter.  

Aaron Ramsey jubler etter 3-2-målet.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

ARSENAL — HULL 3-2 etter ekstraomganger

Oppladningen til FA-cupfinalen på Wembley handlet nesten bare om ett spørsmål. Ville Arsenal og manager Arsene Wenger vinne sitt første trofé på ni år?

Noe annet enn seier og pokal mot Hull ville være en gedigen nedtur og forsterke spørsmålet om den meritterte franskmannen har det som skal til for å lede nordlondonerne til ny suksess.

Til slutt kunne fotballprofessoren fra Frankrike juble etter at ekstraomgangene endte med 3-2-seier. Sesongens store Arsenal-spiller Aaron Ramsey scoret det avgjørende målet, men det startet fryktelig for de røde og hvite.

– Vi ville skrive historie, og klarte det på flere måter. Vi viste hvordan man ikke skal starte en finale, og vi viste hvordan man skal komme tilbake, sier Arsenal-manager Arsène Wenger.

Han var en lettet mann etter å endelig å kunne heve et trofé over hodet igjen.

– Jeg har skrytt av spillernes vilje, og de viste den i dag, sier franskmannen.

Fyrverkeri fra start

Hull ledet både 1-0 og 2-0.

For det skulle bare gå tre minutter før Wenger fikk en solid kalddusj i fleisen. Hull vant et hjørnespark, og i stedet for å slå ballen inn foran mål valgte Stephen Quinn å sikte mot Tom Huddlestone som var stasjonert like utenfor 16-meteren. Den tidligere Tottenham-spilleren traff ikke godt med volleyen sin, men det som skulle vært et skudd ble i stedet en perfekt pasning til James Chester, som på beste vis styrte ballen inn ved motsatt stolpe.Arsene Wenger så med god grunn oppgitt ut på sidelinjen, men vondt skulle bare bli verre fem minutter senere. Hull fortsatte å ha ballen og legge trykk på Arsenal. Midtstopper Alex Bruce ble stående fremme etter en dødball, og da innlegget kom headet manager Steve Bruces sønn ballen i stolpen. Keeper Lukasz Fabianski var mer eller mindre utspilt, og dermed kunne Curt Davies sette ballen i mål fra veldig skrått hold.

Dermed var Arsenal i alvorlig trøbbel allerede etter åtte minutter, men faktisk kunne starten blitt enda verre. Etter 13 minutter fikk Hull et nytt hjørnespark, og nok en gang var tigrene mest på hugget inne i feltet.

Bruce fikk til en ny god heading, men dessverre for de oransje og svarte fikk Kieron Gibbs ryddet unna på streken.

Cazorla-kunst

Santi Cazorla satte inn den viktige 1-2-reduseringen.

Arsenal trengte desperat noe som kunne snu stemningen i kampen, og fikk det med et frispark etter 17 minutter. Santi Cazorla stilte seg opp for å skyte fra 25 minutter, et valg som skulle vise seg å være genialt. Buen på ballen var perfekt, og da Hull-keeper Allan McGregor først tok et steg mot høyre inn bak muren rakk han aldri å snu tidsnok til å rydde unna ballen som gikk i mål helt oppe under tverrliggeren.Dermed var Arsenal med i kampen igjen, og plutselig var det London-laget som hadde ballinnehavet og begynte bearbeidingen av motstanderen. Mesut Özil kom til et par nesten-muligheter, men tyskeren klarte ikke å gjøre noe effektivt ut av det.

Etter pangstarten på kampen roet det seg betraktelig ned ettersom pausen nærmet seg, men Stephen Quinn holdt virkelig på å rote det til for seg selv like før pause. Han mistet ballen farlig i eget forsvar, Oliver Giroud stjal ballen, men Arsenal-spissen klarte akkurat ikke å finne Lukas Podolski foran mål.

Snytt for flere straffer

Den andre omgangen startet uten at noen av lagene klarte å skape noen klare sjanser. Tom Huddelstone prøvde seg med en suser fra langt hold, men som hans tidligere forsøk i kampen ble det aldri farlig.

Arsenal-fansen ropte på straffespark etter en drøy time, og reprisene viste at Jake Livermore stoppet headingen fra innbytter Yaya Sanogo.

Ikke mange minuttene senere gikk Cazorla i bakken, og nok en gang viste reprisene at dommer Lee Probert fint kunne pekt på 11-meteren. Hull-forsvareren var først på ballen, men feide ned spanjolen i samme slengen.

Dommeren fortsatte å gjøre tvilsomme avgjørelser, men etter 71 minutter var det Gunners som dro nytte av det. Reprisene viste at Sanogos smått farlige avslutning med hælen ikke var innom noen Hull-spillere på veien ut, men Probert ga likevel corner.

Etter litt flipperspill inne i feltet endte ballen til slutt hos midtstopper Laurent Koscielny. Han fikk tverrvendt seg og satt ballen mellom beina på keeper McGregor.

Giroud våknet til liv

Dermed var lagene like langt.

Arsenal fortsatte med å være det farligste laget, og i det 79. minutt burde virkelig Gibbs gjort snuoperasjonen komplett. Venstrebacken fikk lov til å stoppe ballen på syv meter, men i stedet for å sørge for jublende supportere skapte han fortvilelse med å blåse ballen over mål.

Mer fortvilelse ble det da Cazorla gikk i bakken igjen minuttet senere, og nok en gang viste reprisene at Arsenal trolig burde hatt et straffespark.

Olivier Giroud spilte ingen stor kamp på topp foran de 89345 tilskuerne på Wembley, men etter 82 minutter fikk han i det minste til en avslutning. Volleyen fra 16 meter var god, men McGregor fikk slått den ut til hjørnespark.

Sanogo har ikke vært noen suksess siden overgangen fra Auxerre sist sommer, men skapte uro i Hull-forsvaret etter innhoppet sitt. Etter 89 minutter spilte han fint sammen med Giroud, men skuddet fra 16-meteren gikk like utenfor.

Tverrliggerskudd

Dermed ble det ekstraomganger på Wembley, og Giroud markerte seg allerede etter tre minutter.

Innlegget fra Aaron Ramsey var godt, og franskmannen fikk til en glimrende heading. Keeper McGregor var sjanseløs, men til Girouds store fortvilelse smalt ballen kun i tverrliggeren.

Ramsey har vært blant Premier Leagues aller beste spillere denne sesongen, men slet med å sette preg på finalen. Ni minutter ut i spilleforlengelsen spilte han fint vegg med Giroud, men waliserens avslutning føk utenfor.

Det gjorde den imidlertid ikke fire minutter ut i den andre ekstraomgangen. Nok en gang var det Giroud som la til rette, denne gang med et smart hælspark, og skuddet fra Ramsey gikk inn ved nærmeste stolpe, uten at McGregor kunne gjøre noe som helst for å stoppe det.

Dermed kan endelig premieskapet åpnes igjen på The Emirates. Arsenal er engelske cupmestere i fotball.

Arsenal – Hull 3-2 e.e.o. (1-2)

89.345 tilskuere på Wembley.

Mål : 0-1 James Chester (4), 0-2 Curtis Davies (9), 1-2 Santi Cazorla (17), 2-2 Laurent Koscielny (71), 2-3 Aaron Ramsey (109).

Dommer : Lee Probert.

Gult kort: Olivier Giroud, Arsenal. Tom Huddlestone, David Meyler, Curtis Davies, Hull.

**Lagene:

Arsenal (4-2-3-1):** Lukasz Fabianski – Bacary Sagna, Per Mertesacker, Laurent Koscielny, Kieran Gibbs – Mikel Arteta, Aaron Ramsey – Santi Cazorla (Tomás Rosický fra 106.), Mesut Özil (Jack Wilshere fra 106.), Lukas Podolski (Yaya Sanogo fra 61.) – Olivier Giroud.

Hull (3-5-2): Allan McGregor – James Chester, Alex Bruce (Paul McShane fra 65.), Curtis Davies – Ahmed Elmohamady, Jake Livermore, Tom Huddlestone, David Meyler, Liam Rosenior (George Boyd fra 102.) – Stephen Quinn, Matty Fryatt.

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Arsenal FC
  3. Hull City