Fotball

«Folk har skjønt at Viking ikke er blant de tre-fire største klubbene»

Da Viking tapte 1-4 mot Rosenborg skjønte Kjell Jonevret at han måtte gjøre endringer.

Barcelona-fotballen er i eliteserien forbeholdt Odd og Dag-Eilev Fagermo. Viking har lagt den naive tankegangen til side, og justert strategien noe. Men i dag vil Start by Viking på en ny utfordring. Hvordan takler Viking å være store favoritter mot et lavtliggende og skadeskutt Start?

  • Mats Slaastad Birkelund

STAVANGER (Aftenbladet): Etter hjemmetapet for Rosenborg 25. april var de fleste langt nede.

Tre uker senere er det bare smil om munnen og glede å spore.

Inkludert cupen har Viking fire seiere og én uavgjort på de fem siste. Selvtilliten er tilbake. Optimismen er igjen å se hos folk. Lørdag kommer over 13.000 på stadion.

— Først og fremst tror jeg folk har forstått at vi kanskje ikke er blant de tre-fire største klubbene i Norge. Vi har ikke størst administrasjon og vi har ikke de aller beste spillerne, selv om våre spillere er gode de også. Når folk forsto det, tror jeg også spillerne skjønte det. Vi sa til spillerne at de må senke skuldrene og bare jobbe, løpe og krige mer. Så gjorde de det, og det fungerte. Vi har løpt utrolig mye i disse siste kampene, sier Jonevret.

Det har han rett i. Viking ser ut til å ville mer. Samtidig har Viking gjort en interessant endring i den mye omtalte "nye spillestilen". Det gikk uten tvil for mye på tvers i de første kampene.

Kontringsspillere

Mot antatt bedre motstand i Molde og Odd og bortekamp mot Sandefjord og Haugesund har Viking lagt seg litt dypere i banen.

De har vært mer samlet og kompakte, og i større grad fått kjørt raske overganger etter ballvinning på egen banehalvdel. Det er et kampbilde som passer Viking godt.

Med sin fart er Yann-Erik de Lanlay en glimrende kontringsspiller. Det samme er alle alternativene til å bekle den andre kantposisjonen, først og fremst Zymer Bytyqi og Samuel Adegbenro, men også Steinthor Thorsteinsson.

Fredag var det kø i Vikingbutikken. Optimismen er på vei tilbake i Stavanger. Foto: Kristian Jacobsen

Veton Berisha og Suleiman Abdullahi har fungert godt sammen på topp. Begge to har en rå fysikk, både sterke og er relativt hurtige. Den kombinasjonen gjør at de både kan holde i ball, men også løpe i bakrom.Det er for eksempel synlig på 1-0-scoringen mot Haugesund. Berisha brukte sin fart til å løpe opp en forsvarer nede ved hjørneflagget og vant duellen med fysikken. Thorsteinsson serverte så de Lanlay som scoret.

Også tallene bak viser endringene. I tapet mot Rosenborg hadde Viking hele 59 prosent av ballinnehavet, borte mot Stabæk hadde de 57 prosent og borte mot Mjøndalen 62 prosent.

Etter at de har fokusert på å ligge litt lavere i banen og være litt mer gjennombruddshissige i tankegangen har også seierne kommet. Mye på grunn av at skuldrene er senket og arbeidsmoralen høynet, men også litt på grunn av de taktiske og strategiske valgene.

Skjønt hva som må til

Borte mot Sandefjord hadde Viking ballen i 42 prosent, hjemme mot Molde 50 prosent og borte mot Haugesund 49 prosent. En stor kontrast til 59 prosent ballinnehav og 1-4-tap mot Rosenborg.

— Rosenborg får jo masse skryt for at de er et så fantastisk fotballag med en fantastisk angrepsfotball. Men det de gjør er jo egentlig å være veldig disiplinerte defensivt, og deretter tar de overganger og kontringer. Hvis Rosenborg kan gjøre det, hvorfor skal ikke vi kunne gjøre det. Liksom, det virker jo helt sjukt at vi skal gå utpå der og tro at vi er Barcelona eller noe sånt, sier Jonevret, og poengterer samtidig at også Barcelona har et imponerende godt forsvarsspill - nettopp derfor har de ballen så mye.

I tiden rundt kampen mot Rosenborg skjedde det mye. To sluttet i administrasjonen. Og Viking tapte hele 1-4 på hjemmebane. Jonevret sier det utløste en endring.

— Kampen gav oss beskjed om at nå må vi skjerpe oss og gjøre noe annerledes sportslig. Vi samlet oss, og slo tilbake mot Sandefjord. Det var viktig, sier han.

Nå forteller både Jonevret og kaptein Indridi Sigurdsson at Viking "har skjønt hva som må til". Altså større variasjon i angrepsspillet. Ikke bare tiki-taka.

De trengte noen kamper til å teste og føle på strategien og spillestilen. De siste motstanderne har også passet Viking godt. Mot Start vil en ny utfordring komme.

Viking er soleklare favoritter mot et skadeskutt og formsvakt Start-lag, og vil mest trolig møte et Start som vil ligge kompakt og dypt. Viking vil nok dermed bli tvunget til å spille mer på tvers enn i de foregående kampene.

Høyt tempo

— Vi er gode på å ligge litt lavere. Tidligere har vi vært gode mot gode lag, og mindre gode mot dårlige lag. Så vi får en test nå, men vi har blitt flinkere til å variere i måten vi spiller på. Hvis Start kommer ut lavt må vi få tempo og ball og ha gode bevegelser for å åpne de opp. Samtidig er det viktig med raske gjenvinninger når vi mister ballen. Det kan hende vi blir stangende og stangende, og da blir også dødballene viktig å utnytte. Vi må ta det vi kan få, sier Indridi Sigurdsson.

På tross av den spillemessige justeringen har scoringene kommet på variert vis. Etablert angrep, kontring, via innlegg eller kombinasjoner midt i banen og dødball. Viking har vist at de har flere strenger å spille på. Fremfor alt har de fått etterlengtet selvtillit.

Derfor er det også grunn til å være optimist foran kampen på fotballens festdag.

Nå er det bare å levere varene, Viking.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde32109367
2Bodø/Glimt32107257
3Rosenborg31208355
4Vålerenga31115324
5Tromsø311146-24
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Viking FK