- Jeg var «han som var vraka»

<p>Var nær ved å legge opp i 2009. Nå er Svein-Erik Edvartsen tilbake på dommernes øverste hylle.</p>

DRAMMEN 20090506: Dommer Svein Erik Edvartsen under eliteseriekampen mellom Strømsgodset og Aalesund på Marienlyst Stadion i Drammen. Hjemmelaget vant 2-0.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Original bildetekst:

Få norske dommere har fått mer pepper enn Svein-Erik Edvartsen, men nå har pipeblåseren fra Hamar slått tilbake mot kritikerne.

Etter en svak 2008-sesong ble han vraket som FIFA-dommer. Onsdag kveld fikk han brevet om at han er inne i varmen igjen.

— Det er fantastisk, det er jo dette jeg har jobbet for i fire år, sier han til aftenposten.no.

Kjeft uke etter uke

For etter den tunge beskjeden i 2008, ble alt bare enda tyngre i 2009. — Det var en veldig, veldig stor nedtur. Så kom 2009, og jeg var «han som var vraka». Det var det tøffeste året. Det er ingen hemmelighet at jeg var nær ved å legge opp. Dømte jeg dårlig en søndag, ble det ei uke med mye i mediene. Så kom søndagen, og så skjedde det noe nytt.

Edvartsen sier hjelpen fra dommersjef Rune Pedersen betydde mye i den vanskelige perioden. Miljøet blant dommerne og i norsk toppfotball var med og gjorde at han fortsatte, men minst like mye betydde lysten til å slå tilbake mot kritikerne og vise at «jeg er ikke så dårlig som dette».

2010 ble bedre, 2011 ble veldig bra med cupfinaledebut i kampen mellom Aalesund og Brann. i 2012 har han vært den dommeren som har dømt flest eliteseriekamper. Nå krones altså sesongen med en perfekt julegave.

Ekstra motivasjon

— Jeg begynner jo nederst på rangstigen igjen, og det blir vel til at jeg dømmer mest U17- og U19-landskamper. Der må jeg bare gjøre det best mulig for å imponere dommerrepresentanten på tribunen, sier Edvartsen, som også jobber som daglig leder i ishockeyklubben Storhamar Dragons. Der har han tatt på seg oppdraget med å redde klubben i sitt hjerte.

— Styreleder Erik Kristiansen har vært fantastisk med å legge ting til rette for meg, slik at jeg kan kombinere jobben med dommersatsingen, sier Edvartsen, nesten i det Dragons tar ledelsen 1-0 Rosenborg.

- FIFA-utnevnelsen må vel gi mye selvtillit og motivasjon før en ny sesong?

-Ja, selvfølgelig. Jeg trener jo hver dag for dette, og det gir ekstra motivasjon når jeg er på tredemølla.

Kan bli mesterligaopptreden

Tore Hansen er også ny på tredjenivået til FIFA, hvor Dag Vidar Hafsås er fra før. Ken Henry Johnsen er på andrenivå, mens Svein Oddvar Moen (elitenivået) og Tom Harald Hagen (elite, utvikling) er de best rangerte dommerne fra Norge.

Moen og Hagen skal dømme europacupkamper, og da er det godt mulig at Edvartsen blir med som måldommer.

- Da skal du ta avgjørelser om ballen er inne eller ikke i viktige mesterligakamper?

— Ja, det er en del av jobben. Men vi har jo også headset, og ser jeg at det er straffespark gir jeg jo beskjed om det, sier Edvartsen, som gjerne tar den jobben.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk