Fotball

Sjefene i Brann: Øyeblikkene som ga oss tro på suksess i år

Kapteinen, treneren, sportssjefen og den daglige lederen forteller.

SUKSESSESONG: Brann har gjort det bedre enn de aller fleste ventet i år. Kaptein Vadim Demidov (fra v.), trener Lars Arne Nilsen, sportssjef Rune Soltvedt og daglig leder Vibeke Johannesen forsøker å forklare hvorfor.
  • Mads Bøyum

2014 var året Brann sviktet mens ingen ventet det, 2016 er året de kan ta medalje mot alle forhåndsspådommer. Nå deler lederne i Brann sine opplevelser av veien tilbake til toppen av norsk fotball.

Les også

Brann-treneren ser én fordel i sølvkampen

TRENINGSKAMPEN

24. februar kom en første smak av årets robuste Brann-utgave. Det russiske storlaget Rubin Kazan var motstander i La Manga i Spania. Brann holdt dem til 0-0. Russerne skapte knapt en sjanse. Trener Lars Arne Nilsen sa noe som siden har passet på mang en Brann-kamp: — Dette var sikkert ikke så artig å se på, men det var solid.

I dag sier Nilsen dette om treningskampen:

— Rubin Kazan-kampen var viktig. Da vi greide å stå imot mot en så god motstander, tenkte jeg at vi kan stå imot hvem som helst. Jeg tenkte «okei, da kan vi i hvert fall ta poeng på å være godt organiserte og ha tøffe arbeidskrav defensivt».

ÅRSMØTET

I fjor var årsmøtet i Brann i tråd med alle myter om en kaosklubb i en kaosby. Den nyvalgte styrelderen gikk av etter bare minutter, og det måtte et ekstra årsmøte til for å roe situasjonen. I år virket alle grupperinger rundt Brann å være innstilt på å skape harmoni.

— Årsmøtet var et skritt i riktig retning for oss. For meg var det en viktig kveld for Brann som klubb, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

Ledelsen i Brann hadde bevisst jobbet for bedre kommunikasjon med gruppene i og rundt klubben, som supporterne i Bataljonen, veteranene i Tirsdagsgjengen og medlemsutvalget. På årsmøtet 2016 var enigheten nesten rørende, og da ble det et symbol på en mer samlet klubb.

Les også

- Hver dag tenker jeg at vi bør gjøre mer for andre

SERIESTARTEN

For kaptein Vadim Demidov ble Branns første eliteseriekamp etter opprykket en bekreftelse på at gode ting var på gang. Brann klarte uavgjort borte mot Strømsgodset.

— Da kjente jeg at nivået vi møtte ikke er så veldig forskjellig fra det vi gjorde i 1. divisjon i fjor, sier Demidov på det som er midtstopperens 30-årsdag.

Han snakker om det psykologiske: På nivå to ville uavgjort borte vært dårlig, i eliteserien var det bra.

— Etter den Strømsgodset-kampen følte jeg at dette var noe vi kunne fortsette med. Vi visste at det var en tøff kamp, men fikk noe med oss, og så greide vi å følge opp med poeng hjemme mot Odd. Da forsto jeg at vi hadde nivået inne, sier Demidov.

OVERTIDSSEIEREN

Branns sesong var allerede overraskende godt i gang da laget dro til Stavanger i slutten av april. På vei hjem derfra var starten blitt enda mye bedre - takket være Fredrik Haugen.

Tre minutter og 35 sekunder på overtid laget han kampens eneste mål.

— Det står for meg som en kamp der vi greide å bryte en barriere. Det handler mye om det, å vinne på steder der vi ofte har hatt det vanskelig, bryte statistikker og gjøre historie til skamme. Viking-kampen ble en der vi greide det, sier Vibeke Johannesen.

- Det er en av mange arbeidsseirer for Brann i år. Typisk årets lag?

— Vi forstår at vi er nødt å gjøre et stykke ærlig arbeid i hver kamp. Det er nøkkelen for at vi har gjort det bra i år, sier sportssjef Rune Soltvedt.

Han synes det er vanskelig å peke ut enkeltøyeblikk gjennom året, men mener det er en ting som har gått igjen.

— Vi har forstått at vi ikke er bedre enn vi er. Vi må jobbe livet av oss for å få noe igjen - i hver kamp. Det har vi skjønt, sier Soltvedt.

Les også

Han laget topplag av barna han trente

STADION-VEKKELSEN

Da Rosenborg kom på besøk i august, greide Brann det som i senere år nesten har vært forbeholdt 16. mai: De fylte tribunene. Trønderne ble møtt av et leven. Midtbanesjef Sivert Heltne Nilsen sa stemningen minnet ham om engelsk fotball, Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen mente det var så nær man kommer europeisk atmosfære i Norge.

Brann solgte mer enn 17.000 billetter til kampen mot Rosenborg.

— Den kampen viste potensialet vi har. 17.300 på tribunene og gåsehudstemning. Sånne kvelder skaper tro, sier Vibeke Johannesen.Brann greide poeng - der også. Kaptein Demidov beskriver nøkternheten som har preget laget:

— Det var ganske lenge vi så bak oss på tabellen. Inntil for et par kamper siden gikk vi og tenkte at vi kunne rote oss inn i nedrykksstriden, sier han.

Det er blitt alt annet enn nedrykksstrid. Nå står det om sølvkamp selv i Branns egenreklame. Fire kamper gjenstår før bragdsesongen er over.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. SK Brann