Fotball

Chelsea er på stø gullkurs. Her er villdyret som skal ha mye av æren.

KOMMETNAR: 12 scoringer er det blitt på de 16 første kampene. De aller fleste av dem avgjørende, og veldig mange av dem nesten uten hjelp.

Chelsea-spiss Diego Costa er toppscorer i Premier League.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Vil du skaffe deg en svoren fiende, kan du bare sørge for å bli god nok til å spille midtstopper i Premier League. Da møter du Diego Costa, en av verdens heteste spisser – på mange måter.

Hans historie er om gutten som ikke engang ble funnet god nok for sin hjembys klubb langt nede i divisjonene da han var 15. I stedet dro han til São Paulo for å arbeide i sin onkels butikk.

Da han var 18 år, spilte han en helg turnering for sin lokale klubb i den enorme byen. Han havnet tidlig i konflikt med en motstander, og ble sendt av banen. På tribunen satt en av verdens mektigste agenter, Jorge Mendes. Han hadde uansett sett noe han likte, og sendte unge Diego til Portugal og Braga.

  • Fotballen var et tidsfordriv for Diego Costa. Målet med livet var å drikke øl og spille kort. Les historien fra fotball-VM 2014.

Det er ti år, 126 scoringer og 78 gule kort (!) siden. Det tok tid før overgangen ble en suksess, men Mendes greide å få Atlético Madrid interesserte nok til å hente «rådiamanten» hans i desember 2006.

Er du talentfull spiss, har du trukket vinnerloddet hvis du havner i den spanske klubben sør i hovedstaden. Atletico har en særegen fingerspissfølelse for å slipe diamantene de får i sine hender. Det greide de også med den råsterke og temperamentsfulle gutten som de først sendte på utlån i flere sesonger. Men akkurat denne foredlingen handler også om litt flaks og noen tilfeldigheter.

Han var nærmest klar for Besiktas sommeren 2011 da han skadet kneet, noe som gjorde at han ikke passerte den medisinske testen. Det angrer kun tyrkerne på i dag.

Les også

Han provoserer hele Fotball-England: Hva er det med Diego Costa?

To vinnerskaller

Det meste snudde da hans navnebror Diego Simeone overtok som trener i desember 2011. Da Costa kom tilbake fra enda et lån neste sommer, møttes to som umiddelbart matchet hverandre perfekt. De har langt mer enn fornavnet felles. Det er to ekstreme vinnerskaller, begge bruker alle lovlige midler for å oppnå sine mål. Endelig hadde Costa fått en trener som lot gatefotballspilleren i ham fortsatt få lov å være en slags gatefotballspiller, bare på et annet og større underlag.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Simeone trengte en sesong på å temme det verste i villdyret sitt på topp. Ti scoringer og 12 gule kort påfølgende sesong ble erstattet med 27 mål og «bare» syv gule sesongen etter.

Costa var totalt ustoppelig. Han var den aller viktigste grunnen til at de rødhvite kunne feire en sensasjonell seier i ligaen 17. mai 2014 etter å ha fått det ene poenget de trengte mot Barcelona.

Mange av verdens mektigste klubber slåss om signaturen hans, Chelsea vant kampen.

Han tok London vest med storm. Syv scoringer på de fire første kampene ble fulgt opp med 13 til – og ny ligatittel i nytt land i mai.

Les også

Chelsea trøblet, men så kom Costa til unnsetning

Sterkere enn noen gang

Fjoråret var en nedtur for ham selv og for klubben. Nå er alt glemt. Han skinner sterkere enn noen gang.

Den spesielle kombinasjon av «galskap» vinnervilje og talent matches trolig best av en manager med mange av de samme egenskapene. Antonio Conte har beskrevet det å tape en fotballkamp som «å dø litt». Skulle det ha et snev av sannhet i seg, har han skaffet seg det perfekte redskap for å holde seg levende i Diego Costa.

12 scoringer er det blitt på de 16 første kampene. De aller fleste av dem avgjørende, og veldig mange av dem nesten uten hjelp.

Matchvinnermålet mot West Bromwich i siste hjemmekamp oppsummerer på noen få sekunder hva han står for.

Les også

Denne Diego Costa-scoringen skaper heftig debatt

Studie i fullkommenhet

Han forfølger en nesten umulig ball mot cornerflagget. Et hundredels uoppmerksomhet hos forsvarer gir ham den ene sjansen han har ventet på. Han smetter på innsiden, bruker musklene, smidigheten og akselerasjonen til å komme seg unna med ballen i beina. Jobben er langt fra ferdig. Det er skrå vinkel og mer enn vrient å score.

Der han sekunder tidligere har vist råskap, er det nå myk følsomhet som gjelder. Han nærmest «kysser» ballen opp i det eneste stedet han kan skyte – motsatt kryss. Det er en studie i fullkommenhet.

Fortsatt krangler han med de fleste motstandere. Fortsatt piper stort sett samtlige klubbers supportere hver gang han er i nærheten av ballen. Når dine motstanderes supportere gjør det er det nesten alltid et tegn på at de frykter konsekvensene for eget lag. Det har de all grunn til.

Akkurat nå ser Diego Costa ut som en spiller som kan avgjøre absolutt alle kamper mot alle lag. Det er fortsatt et stykke opp til han som er grunnen til at faren trumfet gjennom fornavnet hans – Diego Maradona.

Det bryr Chelseas supportere seg fint lite om. De har mannen alle motstandere frykter på sitt eget lag.

  • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal00000000
1Aston Villa00000000
1Brentford00000000
1Brighton & Hove Albion00000000
1Burnley00000000
  • Champions League

Les mer om

  1. Premier League
  2. Chelsea FC