Fotball

Høgmo: - Jeg håper jeg blir evaluert veldig kritisk

Landslagssjefen møtte pressen dagen derpå.

Per-Mathias Høgmo møtte pressen dagen etter tapet i Aserbajdsjan.
  • Marthe Ihle
  • Odd Inge Aas
    Journalist

SANDVIKA: Et par smoothie-slurker, noen hei til journalister som han så rett inn i øynene. Så en liten spøk med en skrivende på første rad. De som hadde ventet en slagen landslagssjef, tuslende med bøyd hode til møtet med pressen, tok feil.

56-åringen som leder et landslag med null mål og null poeng etter to VM-kvalifiseringskamper var tvert imot offensiv. Det til tross for at fotballpresident Terje Svendsen kvelden i forveien hadde varslet at evalueringen av Høgmo ville bli fremskutt en måned.

Nå skal trenerens stilling vurderes etter San Marino-kampen tirsdag.

— Jeg synes at han gjør jobben sin som president. Jeg har sittet tre år som landslagssjef, det er en jobb hvor du blir evaluert hele veien. Det har jeg blitt, og jeg håper at jeg blir evaluert veldig kritisk videre. Det tilhører denne rollen, sier Høgmo.

Både VG, Aftenposten og Dagbladet har på kommentatorplass skrevet at det nå er på tide med et trenerbytte. Det tynger ikke Høgmo.

— Det er veldig, veldig mange redaktører rundt om i Norge, det er tusenvis av dem. Noen jobber i avis, noen blogger. Jeg kan ikke forholde meg til alt det, men jeg setter pris på engasjementet.

Ser muligheter

Landslaget landet på Gardermoen klokken fire om morgenen i går etter en lang reise helt fra Det kaspiske hav.

Klokken 15 hadde Høgmo sett kampen om igjen og evaluert, han hadde sett det som har vært problemet til laget hans hele veien. Sjansesløseri kombinert med sløvhet foran eget mål, da blir det vanskelig å vinne fotballkamper.

Han vil ikke spå noe om fremtiden, for «i fotball snur ting veldig fort». Han tror det er mulig å skape fornyet tro på VM-spill.

— Først og fremst fordi vi har spilt to kamper, og da kan vi ikke trekke de lange linjene. Vi har møtt Tyskland og fikk et skuffende tap mot Aserbajdsjan hvor vi var klart bedre enn motstanderen, men ikke klarte å utnytte det til vår fordel, sier han.

Høgmo pekte nok en gang på at flere av spillerne hans har vært gjennom krevende klubbytter den siste tiden. Han tror på bedring.

— Jeg har stor tro på denne spillegruppen og jeg ser at de neste ukene vil bringe flere av dem videre, sier han om mulighetene i de neste kampene.

KOMMENTAR:

Les også

  1. «Det siste norsk fotball trenger er enda en dårlig timet treneravgang, som da Høgmo overtok for Drillo»

  2. Tidligere landslagsstjerner: - Trekk deg, Høgmo

Henriksen har tillit

Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes Høgmo har stått godt og støtt i det som etter hvert har utviklet seg til en aldri så liten storm.

— Du må rette fokus på neste kamp, og det synes jeg Per har vært veldig flink til både inn mot spillerne, støtteapparatet og også inn mot pressen og omgivelsene, sier Semb.

Han blir en naturlig mann for styret å spørre når Høgmo nå skal evalueres. Han sier både landslagsfotballen og toppidretten er ganske brutal der.

— Resultater er selvsagt en faktor som blir med, det er også utvikling i laget, utvikling i ulike spillfaser og naturligvis hvor det ligger en oppside og et potensial som vi kan ta ut, sier Semb.

Les også

Ekspertene mener denne mannen bør stå øverst på ønskelisten i jakten på ny landslagssjef

Både Markus Henriksen og Pål André Helland uttrykker tillit til at Høgmo kan ta laget noen steg videre.

— Da jeg kastet et gløtt på tabellen i morges, så var det litt mer oppløftende enn hva det ser ut til med en gang. Det er ikke noe tvil om at null poeng ser veldig stygt ut, det må vi gjøre noe med med en gang, sier Helland.

— Høgmo har absolutt tillit, vi står sammen. Vi fikk oss en voldsom knekk mot Aserbajdsjan, men det er fortsatt tidlig. Vi må kanskje overprestere i noen kamper, men alt er mulig i fotball, sier Henriksen.

Landslagssjefen selv synes ikke han får urettferdig mye tyn og press, og har ikke noen problemer med at det stilles spørsmål ved hans stilling.

— Jeg har levd tett på toppfotballen og på dere i 25 år nå, så disse mekanismene er veldig forutsigbare. Jeg vet jo hvordan dette slår. Dere har en jobb å gjøre, det er viktig, og det har jeg stor respekt for, sa han til de fremmøtte på pressekonferansen.

Det blir nok flere artikler om Per-Mathias Høgmo i tiden fremover.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball