Jim Solbakken-selskap har tjent 113 mill. på ti år

Fotballagent Jim Solbakken leverte et bunnsolid resultat i fjor. Agentselskapets overskudd de siste ti årene har passert 100 millioner kroner – med god margin.

MED KUNDENE: Erik Botheim (t.h.) sammen med Leo Skiri Østigård (med caps t.v.), agent Jim Solbakken (midten) og Kristian Thorstvedt (til venstre) i forbindelse med U21-landskampen mellom Norge og Aserbajdsjan på Marienlyst stadion i Drammen.

I samme periode har Solbakken tatt utbytte på 42 millioner kroner fra holdingselskapet Sir Solution, viser tall VG har gått gjennom.

Regnskapet som ble levert i sommer viser at hans heleide agentselskap Dynamic Solution fikk et pent plussresultat på 13,4 millioner i 2021.

Lønnskostnaden til selskapet med to årsverk var på 2,3 millioner.

Overskuddet føyer seg inn i en gullrekke med et samlet resultat på 113 millioner de siste ti årene:

Jim Solbakken kontrollerte 90,5 prosent av Dynamic Solution-aksjene i 2012-2014, men har siden 2015 hatt hundre prosent eierandel.

13 millioner ble i fjor overført fra Dynamic Solution til Sir Solution, der Solbakken har for vane å ta ut tre millioner kroner i utbytte. Men det ble tatt ut hele 15 millioner i 2014, ifølge proff.no.

Jim Solbakken har ikke besvart VGs henvendelse.

Den Stavanger-bosatte agenten tjener pengene sine på overganger og klienter i fotballbransjen. Ole Gunnar Solskjær, som måtte gå fra jobben som Manchester United-manager i november i fjor, har både vært en nær venn og klient av Solbakken.

Nylig Benfica-klare Fredrik Aursnes, Kristian Thorstvedt, Leo Østigård, Emil Bohinen, Erik Botheim og Mats Møller Dæhli er profiler som har et samarbeid med Solbakken.

Et typisk honorar for Solbakken ligger på rundt 10 prosent av overgangssummen. Solbakkens selskap tar også 10 prosent av spillernes lønn. Dette blir betalt av klubbene har han forklart overfor Stavanger Aftenblad.

– Jeg er særdeles fornøyd med å tjene pengene i utlandet og ta dem til Norge for beskatning. Jeg tar ikke betalt av spillere, bare klubbene, forklarte Solbakken overfor Aftenbladet i 2015.