Travselskapet: Kan gå mot konkurs og oppsigelser

Det Norske Travselskap varsler at alle travløp kan bli stengt fra 1. januar dersom myndighetene innfører den varslede tapsgrensen for hestespill.

Det Norske Travselskap varsler konkurs og oppsigelser som følge av krav om innføring av tapsgrenser for hestespill. Foto: hesteguiden.com / NTB scanpix

– Om generelle tapsgrenser blir innført slik Lotteritilsynet skisserer, og omsetningen raser med 900 millioner, så betyr det en rasering av norsk hestesport, sier styreleder Knut Weum i Det Norske Travselskap (DNT) til Trav- og galoppnytt.

1. januar 2020 skal Norsk Rikstoto innføre en totalgrense for hvor mye spillere kan satse og tape i løpet av en måned. Rikstoto har selv foreslått en tapsgrense på 20.000 kroner i måneden eller 60.000 kroner over tre måneder. Men spillselskapet og resten av hestesporten vil gjøre unntak for de såkalte storspillerne, som er viktige for Norsk Rikstotos omsetning, som igjen genererer tilskudd til hestenæringen landet rundt.

Må gjelde for alle

Lotteritilsynet har i en uttalelse støttet forslaget til tapsgrense, men anbefaler at en slik grense må gjelde for alle.

– Vi er opptatt av å forebygge negative sosiale konsekvenser av pengespill. Et viktig argument for totalgrense, er hensynet til familie og pårørende til de som har et problematisk forhold til spill. Vi ser ikke at det foreligger god nok dokumentasjon om at gruppen (storspillerne) ikke har et problematisk spillmønster, sier avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteri- og stiftelsestilsynet til NTB.

Weum i DNT varsler store konsekvenser om Landbruksdepartementet velger å følge rådet fra Lotteritilsynet.

– Om omsetningsnedgangen blir slik Rikstoto har analysert og stipulert, vil vi være konkurs om kort tid. Da er det bedre å stoppe virksomheten og permittere alle ansatte, sier Weum.

250 millioner

DNT er en medlemsorganisasjon for lokale travlag landet rundt og har i overkant av 13.000 medlemmer. En av de viktigste aktivitetene er organisering av travløp på landets travbaner gjennom lokale driftsselskaper.

Det er anslått at hestenæringen tilføres rundt 250 millioner kroner fra Norsk Rikstotos overskudd. Næringen mener at mange arbeidsplasser står i fare dersom lik tapsgrense for alle blir innført. Anslagsvis 16.000 mennesker har sitt arbeid knyttet til hestenæringen, ifølge tall fra Norsk Rikstoto.

Forslag diskuteres

Styrene i Norsk Rikstoto, Norsk Jockeyklub og DNT har sammen sendt et forslag til Landbruksdepartementet om at tapsgrensen kun skal gjelde for nye kunder. Landbruksdepartementet opplyser til NTB at saken er under behandling og at en avgjørelse vil være klar i god tid før nyttår.

Hestesporten argumenterer med at en tapsgrense vil flytte spillomsetning til utenlandske spillselskaper og dermed vil være utenfor myndighetenes kontroll. I Norge har Norsk Rikstoto, sammen med Norsk Tipping, enerett på å drive spill.