Svensson måtte besøke nabokona hver gang RBK spilte mesterligakamp

Jonas Svensson hadde ikke den riktige kanalen hjemme.

I barndommen måtte Jonas Svensson til naboen for å se Rosenborg spille i Europa. I kveld er han med når Rosenborg skal komme et steg nærmere sene høstkvelder i flomlys på Lerkendal.

REYKJAVIK: Det er 50 år siden Rosenborg spilte sin aller første europacupkamp – borte mot islandske KR Reykjavik.

Torsdag kveld er RBK tilbake samme sted. Med helt andre spillere, men med akkurat det samme målet:

Seier.

Rosenborg er på Island og gjennomfører den siste treningen før torsdagens kamp mot KR Reykjavik.

Og nå er det trønderske profiler som Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø som skal bære de stolte RBK-tradisjonene i Europa videre.— Europacupspill betyr noe mer for trøndere enn for andre supportere i Norge. RBK har «alltid» vært der, og det er et krav i Trøndelag om at vi skal ut i Europa og konkurrere. Og Europaligaen er kanskje ikke helt godt nok, faktisk, sier Jonas Svensson.

LES OGSÅ: Svensson skal spille alt (krever innlogging)

LES OGSÅ: Slik jobber RBK-sjefen på tur

- Vi hadde ikke den riktige kanalen

Han kjenner ikke et nevneverdig press for at RBK skal levere varene også i utlandet, men vet selvsagt at målet er der.

I torsdagens utgave av Adresseavisen forteller trenerlegenden Nils Arne Eggen om det som er hans fem favorittkamper fra RBKs europaeventyr.

Svensson selv trekker frem et helt annet minne fra oppveksten.

— Vi hadde ikke den riktige kanalen hjemme, sier verdalingen.

— Vi måtte til naboen og se. Det var en litt eldre, hyggelig dame, og vi dro til henne hver gang det var kamp. Vi satt og så Juventus-kamp der, blant annet, forteller 93-modellen, som var henholds fire, fem og åtte år de gangene RBK har møtt Juventus i Mesterligaen.

LES OGSÅ:- Bare i Norge vi tror det kun er fiskere på Island

Husker Strands mål mot Arsenal

Et annet minne er kampene mot Arsenal i 2004. — Det var to favorittlag som møttes. Jeg var til stede på stadion, og var litt usikker på hvem jeg skulle heie på. Det er gode minner, og helt vanvittig det som foregikk. Det skal godt gjøres å få til det samme igjen – over så mange år, poengterer høyrebacken.

Fredrik Midtsjø merker klubbens Rosenborg Europa-historie når han selv tar på seg drakta. Han husker spesielt godt 1-1-kampen mot Arsenal i 2004.

Fredrik Midtsjø var også til stede på 1-1-kampen mot Arsenal på Lerkendal. London-laget ledet til pause, men få minutter ut i den andre omgangen utlignet Roar Strand for Rosenborg.— Det er det som sitter mest i. Det var Lerkendal og god stemning, og da blir det sånn at man sitter igjen med et godt minne, sier Midtsjø, som var 11 år den gangen.

Merker historien

Nå merker han godt at klubben har en europacuparv å ta vare på.

— Rosenborg har vært i Mesterligaen i mange år, og det ligger i klubben. Vi skal alltid prøve å være Norges beste, og klubben skal gjøre det godt i Europa. Det ligger noen forventninger der. Jeg håper vi kan innfri dem og komme oss til et gruppespill, sier stjørdalingen.

- Hva ville det bety for deg personlig?

— Det hadde vært veldig kult. Jeg setter det høyt, og det er ikke ofte man får mulighet til det.

Foreløpig er Rosenborg et lite stykke unna. Laget er fortsatt bare i andre av fire kvalikrunder. Skulle RBK ta seg videre vil laget være seedet i trekningen av den tredje kvalikrunden, men useedet i den siste.