«De neste fem ukene er de viktigste i Høgmos landslagskarriere»

KOMMENTAR: Tapet mot Tyskland forsterker presset på Per-Mathias Høgmo. Nå er han ikke bare avhengig av resultater, men også prestasjoner – ellers kan han være byttet ut før året er omme.

Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo under en pressekonferanse etter VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Tyskland på Ullevaal stadion.

Trenden er tydelig. Kritikken som har kommet mot tidligere TIL-trener og nåværende landslagssjef Høgmo er knallhard etter at Norge ble rundspilt av Tyskland søndag kveld, og fire dager tidligere tapte 0-1 hjemme mot Hviterussland.

Eksperter snakker allerede om hvem som kan erstatte gratangsværingen og hovedstadspressen spør hvor mye Per-Mathias Høgmo må tåle før han ikke lenger har jobben.

Les også

Tyske aviser etter Norge-slakten: «En spasertur i Oslo»

Verken eksperter som slakter den norske innsatsen eller aviser i Akersgata er de som avsetter eller ansetter en trener. Det gjør Norges Fotballforbund. Og ingen må tro at de er upåvirket av det som skrives uke inn og uke ut om den kanskje mest profilerte jobben i fotball-Norge. Når verken resultat eller spill svarer til det som kreves av et norsk landslag er ikke toppledelsen i NFF annerledes enn andre.

Vi har sett det så mange ganger tidligere – både på klubb— og landslagsnivå, Når spekulasjonene begynner rundt jobben til en trener ender det ofte i en pressekonferanse der vedkommende «takkes for sin gode innsats, men styret så seg nødt til å ta grep».

Per-Mathias Høgmo er ikke der riktig ennå, men langt nærmere enn han var for ett år siden.Tirsdag denne uka er det nøyaktig 365 dager siden Norge slo Kroatia 2-0 på Ullevaal stadion, og hadde ekspressfart mot EM i Frankrike. Jeg var til stede i pressesonen etter det oppgjøret, og optimismen for at et mesterskap skulle bli en realitet var stor både internt i troppen og ute blant folk. 1-2-tap mot Italia og et nytt bittert nederlag i play-off mot Ungarn senere i fjor høst sendte Norge tilbake i realiteten.

Isolert sett er ikke 0-3 mot Tyskland overraskende, selv om eksperter i etterkamp av oppgjøret mente det var uholdbart og TV2-kommentator Øyvind Alsaker karakteriserte den norske innsatsen som på «San Marino-nivå».

Les også

Nådeløs norsk kritikk: - På nivå med San Marino

Penger er ikke alt her i verden, men ser man på de anslåtte verdiene til Norge og Tysklands startellever gir det et bilde på at lagene nesten ikke driver samme idrett engang. Et kjapt søk på nettstedet Transfermarkt forteller at det norske laget er verdt i underkant av 250 millioner kroner. Det tyske laget er på sin side anslått til å være verdt 3,6 milliarder kroner.

Tomålsscorer Thomas Mûller er alene verdt tre ganger så mye som hele det norske laget til sammen.

Verdier og spillere på Tyskland tror jeg landslagssjefen vår bryr seg lite om. Men også han ser at det nå er viktig med en voldsom opptur i dobbeltkampene mot Aserbajdsjan og San Marino i oktober. Dette er lag som på papiret er litt under Norges nivå. Derfor vil det være uhyre viktig at Norge ikke bare vinner begge, men også vinner på en overbevisende måte.

Les også

De norske spillerne om de to neste kampene: – Kun seks poeng er godt nok

Per-Mathias Høgmo har hatt tre år som landslagssjef. Presset utenfra har aldri vært større utenfra enn det er nå. Derfor er de neste fem ukene de viktigste i Høgmos landslagskarriere.

Han trenger å overbevise for å beholde tilliten både internt og ute i folket.

Seks poeng og godt spill 8. og 11. oktober er en god start.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk