Fotballpresidenten ba om hjelp til å evaluere Høgmo

— Vi vil ha innspill på absolutt alt.

Terje Svendsen ba om hjelp til å evaluere Per-Mathias Høgmo.
  • Kjetil Flygind

GARDERMOEN (Aftenposten): Per-Mathias Høgmo ville ikke ta stilling til sin egen fremtid som landslagssjef hverken rett etter tapet for Tsjekkia eller dagen derpå. Men at han nå skal evalueres, det er det ingen tvil om.

— Vi er skuffet og lei oss over både resultatene og prestasjonene i de siste kampene. Vi hadde som mål å gjøre det bedre enn dette etter de fire første kampene i VM-kvaliken. Nå skal vi i styret evaluere, og vi har bedt toppfotballsjef Nils Johan Semb sette i gang den evalueringen sammen med styret. Det er prosessen vi går inn i nå, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Han ankom Gardermoen en liten time etter at flyet med landslagssjefen, spillerne og pressen landet lørdag. Der ble presidenten møtt av spørsmål om hva som skjer videre med Per-Mathias Høgmo etter nok en fiasko i kvaliken til VM i Russland i 2018. DETTE SA HØGMO ETTER KAMPEN: - En turbulent sesong med veldig mange skader.

Evaluere, evaluere, evaluere

I løpet av de drøye tre minuttene Svendsen svarte for seg i ankomsthallen på Oslo Lufthavn ble ordet evaluering brukt intet mindre enn ni ganger. Evaluere, evaluering og evalueringsprosess. Men særlig mye klokere var det vanskelig å bli av det 60-åringen sa.

Fotballpresient Terje Svendsen møtte pressen på Gardermoen.

— Nå skal vi inni en evalueringsprosess, der skal vi se tilbake på det som har skjedd, men også fremover. Hva fremover vil si i denne sammenhengen betyr at vi også må ha nesen vendt frem mot EM i 2020, sier Svendsen.Styret i Norges Fotballforbund har bedt sin egen trenerkomité bistå i jobben med å vurdere Høgmo. Vidar Davidsen sitter i trenerutviklingskomiteen (som er det formelle navnet), og sier til Aftenposten at de er blitt bedt om å komme med råd.

Har gitt råd og innspill

— NFF har best om råd i forhold til hvordan prosessen skal være og hvilke type momenter som skal med i en evalueringsprosess. Det har vi gitt tilbakemelding på. Vi tar ikke stilling til Per-Mathias Høgmo hverken hit eller dit. Vi har kun gitt innspill, sier Davidsen.

— Så er det opp til styret å gjøre dette på sin måte.

- Hvilke råd og innspill har dere gitt?

— Det ønsker jeg ikke å si noe om. De tilbakemeldingene har vi gitt til styret, så får de selv velge hva de vil ta med av råd og eventuelt ikke ta med av råd. Det har ingen hensikt å kommentere det, sier Vidar Davidsen.

Terje Svendsen svarer slik på hvorfor de har bedt om råd.

— Vi ønsker å bruke det gode, fotballfaglige miljøet vi har til å få innspill på absolutt alt.

KOMMENTAR FRA LARS TJÆRNÅS:- Tiden er inne for å gjøre et trenerskifte nå.

Vil ikke være konkret

Norge står med én seier på VM-kvalikens fire første kamper. Det er blitt tap for Tyskland, Aserbajdsjan og Tsjekkia. Miniputten San Marino ble omsider slått etter at det lugget kraftig lenge.

- Kan Høgmo fortsette etter dette, Svendsen?

— Nå skal vi evaluere, så får vi komme tilbake til det spørsmålet, svarte trønderen på Aftenpostens spørsmål.

- Har han fortsatt tillit?

— Høgmo er ansatt som landslagstrener, og vi skal gjennom en evaluering hvor vi skal se på hva som er den riktige løsningen for norsk fotball fremover.

- Hvem får si sin mening i den evalueringen av Per-Mathias Høgmo?

— Det er en del av den prosessen vi skal inn i. Men det er helt klart at det fotballfaglige miljøet i Norges Fotballforbund som Nils Johan Semb representerer, men og andre, trekkes inn. Men akkurat det har vi ikke tatt stilling til ennå.

Nils Johan Semb er et eget kapittel midt oppe i dette. Den tidligere landslagssjefen for Norge (1998 til 2003) er selv delvis spilt litt på ut på sidelinjen. For da Høgmo ble ansatt i september 2013 så fikk han kontraktsfestet at han rapporterer direkte til styret i Norges Fotballforbund. Ikke via toppfotballsjefen.

Høgmo: - Ingenting å si

Selv sier Høgmo null og niks om saken. Ikke på pressekonferansen etter kampen fredag kveld i den tsjekkiske hovedstaden. Ikke på flyplassen i Praha lørdag morgen. Ei heller etter ankomst Gardermoen.

— Jeg har ingenting å si, ingenting. Vi var enige om det. Vi tok det i går og sa nei i Praha også, sa Høgmo til Aftenposten.

Inne på flyplassen klemte han spillerne, takket for turen og tok farvel. For siste gang? Så hentet han bagasjen og forsvant ut. Der ventet familien. Høgmo skulle hjem.

— God lørdag, ønsket Høgmo og ble borte.

Han fikk spørsmål om han ville trekke seg på direkten da han møtte pressen i 3. etasje på Eden stadion i Praha fredag. Det ville han ikke gå inn på. Med en årslønn på rundt tre millioner kroner vil det rent økonomisk være dumt å kaste kortene og gå frivillig.

- Må dere ut med en årslønn i kompensasjon om Høgmo får sparken, Svendsen?

— Så langt har vi ikke tenkt ennå. Vi skal inn i en evalueringsprosess for å treffe de riktige beslutningene for norsk fotball fremover.