Derfor lekker Brann

<p>Brann har sluppet inn hele 44 baklengsmål så langt. Det finnes minst like mange forklaringer på hvorfor antallet er så stort.</p>

Bergen 20120923.Brann - Rosenborg 2-1 i eliteserien i fotball på Brann Stadion. Branns trener Rune Skarsfjord instruerer Branns Fredrik Nordkvelle i eliteseriekampen i fotball mellom Brann og Rosenborg på Brann stadion søndag kveld. Brann vinner 2-1. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Spillerne har hver sin forklaring, ikke sjelden en årsakssammenheng som i alle fall delvis frikjenner seg selv. Treneren sammenfatter det hele, og understreker at det finnes en hel haug faktorer som gjør at Brann lekker som et bunnlag. Men én ting er Rune Skarsfjord sikker på: Det duger ikke å peke på at Brann scorer mest av alle.

BT har spurt de fleste av de som har vært direkte involvert i de 44 baklengsmålene i år, følgende enkle spørsmål: Hvorfor har dere sluppet inn så mange mål?

Erdin Demir, venstreback

— Du stiller spørsmålet jeg selv har grunnet på i hele natt! Det er vanskelig å si, men jeg klarer bare ikke å gå med på at vi er så jævla dårlige, vi som spiller i forsvaret. Vi mister ballen for ofte og opptrer ikke godt nok over hele banen. Jeg tror mye ligger i hvordan vi setter presset, og siden hvordan vi agerer én-mot-én. Det er i alle fall sikkert at jeg langt oftere kommer opp i vanskelige situasjoner her enn hva jeg gjør på U21-landslaget eller hva jeg gjorde da jeg spilte i Sverige. Men jeg blir dårlig av å tenke på dette her, jeg forsøker hele tiden å forbedre det jeg selv gjør.

Piotr Leciejewski, målmann

— Vi spiller offensiv fotball, og da er dette en av konsekvensene. Jeg tror svaret er at dette er en mental utfordring. Hvorfor slipper vi for eksempel inn så mange mål i det første kvarteret etter pause? Kanskje fordi vi går rundt og tror vi er så sinnssykt gode? Hvorfor spiller vi ofte bare én god omgang? Jeg har ikke svaret, men jeg tror det er psykisk relatert. For ser man på de spillerne vi har på defensiv midtbane, i forsvaret eller på keeperplass er alle sammen meget gode spillere!

Zsolt Korcsmár, midtstopper

— Det er hele laget som slipper inn disse målene. Det er viktig å huske. Vi har enkelte strukturelle problemer, men vi slipper ikke inn spesielt mange kontringsmål. Jeg synes ikke vi er gode nok til å etablere oss defensivt, hele laget blir til tider for offensivt. Når begge backene går i angrep, for eksempel, ender det ofte med at vi midtstopperne blir for brede fordi vi skal prøve å dekke mye rom. Dessuten er det ikke tvil om at vi har gjort for mange personlige feil.

Birkir Sævarsson, høyreback

— Vi ønsker å spille et spill med høy risiko, men kanskje er vi ikke gode nok til det? Jeg synes vi slipper inn mange mål etter enkle personlige feil. Vi er også for dårlige til å reparere hverandres personlige feil. Vi får ikke mange mål mot oss i etablert spill, det blir ofte for åpent når vi angriper med mange spillere. Før sesongen snakket vi om at vi skulle få antallet baklengsmål ned. Det har vi ikke klart, og det er selvfølgelig skuffende.

(artikkelen fortsetter under bildet)

JUBEL: Birkir Sævarsson kan her juble for scoring for Brann, men har mindre grunn til å juble over alle baklengsmålene denne sesongen.

Rune Skarsfjord, trener

— Det er et sammensatt problem. Det går på individuelle ting, men også evnen og viljen til å forsvare seg sammen som lag. Det er ikke slik at målene kommer som en følge av at vi angriper med mange folk. Jeg har en lavkommuniserende gruppe som nå er nødt til å bli langt tydeligere og krassere med hverandre. De må sette krav til hverandre. I kampen mot Lillestrøm hadde vi bestemt oss for å spille i perioder med høyt press og i andre perioder med lavt press. I stedet hadde vi i for store perioder et halvhøyt press uten nok aggressivitet. Det var ikke slik vi skulle opptre. Men spørsmålet du stiller, lar seg ikke enkelt besvare. Hadde vi hatt et enkelt svar på det, ville det selvsagt vært lettere å gjøre noe med det.

Erik Mjelde, sentral midtbane

— Det er utrolig vanskelig å svare på, for det er veldig sammensatt. Vi må innrømme at det er noen faser i spillet der vi er for dårlige. Det er både en svakhet og en styrke at det er vi som scorer flest mål. Vi angriper med mange spillere. Jeg vil si at det ikke er forsvaret som er problemet, men det defensive. Hvis vi må score fire mål for å vinne en kamp, er ikke det gunstig

Markus Jonsson, midtstopper

— Foran neste sesong må vi jobbe med hele laget. Vi må bli bedre i soneforsvaret. Vi opptrer veldig spredt, ikke som en enhet. Flere ganger har vi blitt enig om å holde det tight, men så sprekker det etter få minutter. Som midtstopper vinner jeg heller 1-0 enn 4-3. Jeg vil holde flere nuller!

Tomasz Sokolowski, sentral midtbane

— Det kan fort bli 50 baklengs på 30 kamper. Det er ikke godt nok. Vi har en tropp med veldig spilleglade spillere, det håper jeg folk har merket. Vi tar sjanser og vil spille oss ut av trengte situasjoner. Når vi så mister ballen, er det for mange som er ute av posisjon. Vi må bli flinkere til å se oss over skulderen og se om kameraten vår trenger hjelp.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk