Fotball

Guardiolas superbytter avgjorde

Bayern München leverte en svak førsteomgang og hang i tauene. Da tok Pep Guardiola grep. To superbytter ble avgjørende da tyskerne avanserte til kvartfinalen.

 • Erlend Nesje
  Journalist

Bayern München-Juventus 4-2 (6-4 sammenlagt)

 • Hvorfor gir Guardiola seg i Bayern München? Han trenger nye rivaler og kritikere.

"Alle" trodde at Bayern München ville bli slått ut av Juventus. "Alle" trodde at Guardiolas ettermæle i Bayern München ville bli en vond Champions League-exit.

Men en ufattelig snuoperasjon, i en spinnvill åttendedelsfinale, endte med avansement for Bayern München.

Juventus ledet 2-0 ved pause, Bayern München utlignet til 2-2 på overtid i andre omgang. Og i andre ekstraomgang avgjorde innbytterne Thiago og Kingsley Coman kampen for Bayern München.

Det er noen fotballkamper man snakker lenge om. Returoppgjøret mellom Bayern München og Juventus havner i den kategorien.

Mye på spill

To titler i Bundesliga – og på god vei mot det tredje strake. Ett cupgull. Utslått i semifinalen i Champions League både i 2014 og 2015. Et poengsnitt på ufattelige 2,4. Man kan trygt si at Pep Guardiola har hatt stor suksess etter at han tok over den tyske giganten sommeren 2013.

BAYERN-HELTER: Thiago (t.v.) og Kingsley Coman kom begge inn som innbyttere for Bayern München. Begge scoret i ekstraomgangene. Her jubler Thiago etter 3-2-målet.

Men i Bayern München er det skyhøye krav. Og det er innsatsen i Champions League som kommer til å definere spanjolens Bayern München-karriere, når han i slutten av mai sier farvel til tysk fotball og setter kursen mot Manchester.

Målestokken er ironisk nok forgjengeren Jupp Heynckes, ringreven som ledet Bayern München til Champions League-tittel og trippeltriumf våren 2013. Heynckes ønsket å fortsette. Men klubbledelsen ønsket Guardiola. Han skulle videreutvikle klubben. Bayern München skulle legge Europa for sine føtter.

Derfor hadde ikke Guardiola råd til noen feilskjær hjemme på Allianz Arena mot Juventus onsdag kveld. Det handlet om ettermælet.

Fortsatt spenning

Med 2-2 som utgangspunkt før returkampen var det fortsatt spenning om hvem som skulle avansere av Bayern München og Juventus. Og den spenningen var det Bayern selv som sørget for, ved at de rotet bort en komfortabel 2-0-ledelse i Torino.

Det skulle vise seg å være fryktelig dumt.

For det var et "shaky" Bayern-forsvar som fikk mer enn nok å hanskes med mot Juventus-spillere som hang etter tyskerne som sinte veps.

Forsvarsrekken havnet i trøbbel gang på gang. Og vanligvis så stødige Manuel Neuer var veldig usikker.

Allerede etter seks minutter smalt det første gang. Venstreback David Alaba bommet da han skulle klarere, keeper Neuer var helt ute av posisjon, og Paul Pogba kunne enkelt sette ballen i det tomme målet.

Bayern München var rystet. Og det skulle bli verre.

Praktfull kontring

En feilaktig dommeravgjørelse frarøvet Alvaro Morata 2-0-målet midtveis i første omgang.

Få minutter senere kom denne Champions League-sesongens kanskje aller flotteste angrep.

Morata tok med seg ballen nesten nede ved egen 16-meter, førte den i 30-40-meter før han dro av to Bayern-spillere i ren Maradona-stil, og så la den perfekt ut til Juan Cuadrado. Han fintet bort Phillip Lahm og plasserte ballen i krysset.

For en kontring! For et angrep! For et mål!

Nå måtte Bayern München ha to mål for å sikre ekstraomganger. Tre for å vinne etter ordinær tid. Ingen umulig oppgave for Bayern München på 60 minutter. Problemet var at det ikke bare var forsvaret som var problemet.

Bayern München hadde ingen rytme i angrep. Det ble for mye frem og tilbake. Tyskerne fant ikke åpningene i italienernes forsvar.

Utlignet på overtid

Vertene slet lenge med Juventus kompakte forsvar også i annen omgang. De slet med å finne ut av italienerne, de var ikke oppfinnsomme nok, og på motsatt side av banen satte meget gode Morata Bayern-forsvaret i trøbbel gang på gang.

Men etter 73 minutter fikk vertene nytt håp. Et hardt innlegg fra Douglas Costa ble headet i mål fra Robert Lewandowski. Naturlig nok til ellevill jubel på Allianz Arena.

Bayern München satte inn sluttspurten, de hadde store nok sjanser. Klokka gikk veldig fort, men på overtid satt utligningsmålet. Ironisk nok var det Kingsley Coman, Juventus-spilleren som er lånt ut til nettopp Bayern München, som satte en stopp for Juve-festen.

Franskmannen la et praktfullt innlegg fra høyre. På bakre stolpe sto Thomas Müller og headet ballen i mål.

Et fyrverkeri av en fotballkamp endte 2-2. Ekstraomganger måtte til for å kåre en kvartfinalist.

Innbytterne avgjorde

De ble ikke like gode. Begge lag var tydelig preget av det høye tempoet, det var slitne spillere, det var få gode angrep. Og Juventus mistet en dimensjon i spillet sitt etter at Morata ble tatt av banen. De var ikke lenger noen kontringstrussel.

Bayern Münchens Thiago sendte hjemmelaget til himmels med 3-2-scoringen i andre ekstraomgang.

Men tre minutter ut i andre ekstraomgang scoret Bayern München 3-2-målet. Og nok en gang var en innbytter sentral. Thiago hadde vært på banen i syv minutter da han spilte vegg med Thomas Müller, og selv plasserte ballen i mål.

To minutter senere var kampen avgjort. Og nok en gang var det en innbytter som sto bak. Kingsley Coman, som kom på banen et kvarter ut i andre omgang, satte fart langs høyrekanten. "Juventus-spilleren" skar inn i banen og plasserte ballen i keeper Gigi Buffons lengste hjørne.

Aftenpodden Sport: Hør Fjørtoft fortelle om skadene i Mesternes Mester og det berømte keeperkysset

Les også

 1. Bekreftet: Guardiola tar over Manchester City til sommeren

 2. Her redder Juventus mesterligahåpet mot Guardiolas menn

 3. Buffon på vei mot legendarisk italiensk keeperrekord

 4. Juventus fosser videre i Serie A

Les mer om

 1. Champions League
 2. Bayern München
 3. Juventus FC