«På toppen av alt fikk han enda mer flaks»

Analyse: Ole Gunnar Solskjær kunne ikke bedt om et bedre tidspunkt for en duell med Paris Saint-Germain, skriver Odd Inge Aas.

Det meste har gått Ole Gunnar Solskjærs vei så langt i Manchester United. Tirsdag kveld står han overfor sin største utfordring som fotballtrener.
  • Odd Inge Aas

OLD TRAFFORD: Det var et øyeblikk mandag som kanskje mer enn noe annet forklarte hvor mye tilstanden i Manchester United har endret seg de siste 55 dagene.

Thomas Tuchel er treneren for et fransk stjernegalleri kjøpt inn for mangfoldige milliarder kroner. Nå satt han foran 150 journalister på Old Trafford og ble spurt om tirsdagens gigantduell mot Manchester United er et 50/50-oppgjør. Tuchel måtte stoppe opp et lite sekund og tenke seg om.

Til slutt sa han ja, men la raskt til at det er fordi at alt avgjøres over to kamper og at hans lag skal spille returkampen hjemme i Paris. Der har de slått Barcelona, Bayern München og Liverpool de siste sesongene.

Foran et heltent Old Trafford er han mer i tvil om styrkeforholdet.

Thomas Tuchel var i godt humør da han inspiserte Old Trafford-gresset mandag kveld.

En av de tøffeste utfordringene

Da de to lagene trakk hverandre 17. desember i fjor, var det ingen som så på duellen som et 50/50-oppgjør. Pariserne var enorme favoritter, og styrkeforholdet var mer 75/25.

Dagen etter fikk imidlertid José Mourinho sparken i United, og 19. desember var Solskjær ansatt som vikar.

Mandag pekte Tuchel tilbake til dagene like før jul. Da hadde han sagt at det ikke var noen vits i å snakke om desemberutgaven av «De røde djevlene». Mye kunne uansett skje frem til februar. Han visste tydeligvis hva han snakket om.

Les også

Lars Tjærnås skriver om presset på Tuchel: «Snakket om Solskjærs eksamen er tull. Det er en annen mann i Manchester som grilles i kveld.»

Solskjær var i godt humør på treningen mandag formiddag.

Flaksen som lever videre

Solskjær har lyktes med å snu stemningen i United på hodet. Samtidig har han hatt marginene med seg.

Hans gamle landslagssjef, Egil Olsen snakker ofte om viktigheten av flaks. Etter seieren over Leicester skrev Aftenpostens Daniel Røed-Johansen at «Solskjær-flaksen lever videre». Han pekte på at motstanderen hadde store sjanser til å utligne i kampen, men klarte det ikke. Det samme var tilfellet mot Tottenham, Newcastle og Huddersfield.

Solskjær har utvilsomt lyktes med mye, men han har også hatt marginene med seg. På toppen av alt fikk han enda mer flaks.

For selv om Paris Saint-Germain er et av de tøffeste lagene du kan møte i Champions League, kunne ikke nordmøringen bedt om et bedre tidspunkt. For det er ikke bare hos United ting har forandret seg.

Les også

United-stjernen klar på hva spillerne tenker om Solskjærs fremtid

Thomas Tuchel må klare seg uten Edinson Cavani tirsdag.

Det franske skademarerittet

3. februar satt Solskjær på tribunen da Lyon slo PSG 2–1. Noen dager senere måtte storklubben ha ekstraomganger for å slå ut lille Villefranche fra cupen.

I helgen hinket spydspissen Edinson Cavani av banen mot Bordeaux, også Thomas Meunier skadet seg. Ingen av dem spiller tirsdag kveld.

Det gjør heller ikke lagets store stjerne. Neymar tråkket over i cupkampen mot Strasbourg 23. januar og er ute.

Mye av ansvaret faller nå på Kylian Mbappé, selv om Tuchel mandag minnet om at 20-åringen ikke kan spille for alle tre. Mbappe sammenligner Neymars fravær med det å miste Lionell Messi eller Cristiano Ronaldo.

Tuchel får trolig Marco Verratti tilbake, men også han har slitt med skade og er neppe 100 prosent.

Les også

Champions League-debut for videodømming på Old Trafford

Solskjær som lege

Forsøkene på å forklare Solskjærs suksess har vært flere. Da Tuchel ble bedt om sin versjon, ble han svar skyldig. Han kjenner ikke nordmannen godt nok. I stedet viste han til et tysk ordtak.

– Hvis du går til doktoren og han gjør deg frisk, så har han rett. Hvordan han gjør det betyr ikke så mye.

Akkurat det vil kanskje de fleste United-supportere si seg enig i akkurat nå. De tar gjerne imot masse flaks tirsdag kveld.