Fotball

His name is Luca

<p><strong><a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=259625&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#259625">Frankrike – Italia 0–2:</a></strong> Han har ennå ikke scoret i EM. Men mot Frankrike viste Luca Toni at han fort kan skyte Italia helt til finalen.</p>

Italy's Luca Toni (R) kicks the ball before being fouled in the penalty area by France's Eric Abidal during their Group C Euro 2008 soccer match at Letzigrund stadium in Zurich, June 17, 2008. REUTERS/Ruben Sprich (SWITZERLAND) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY
  • Ole K. Sagbakken

ZÜRICH: Da Italia la all tvil til side og ble kvartfinaleklare tirsdag, kunne det ha fortsatt å regne over Letzigrund stadion, både for de jublende spillerne, og for fansen. De hadde gått av skaftet uansett.

For ikke bare gjorde Nederland jobben i Bern, og dermed bidro til avansementet. Etter to "rare" kamper til nå hadde Italia akkurat spilt 90 svært solide fotballminutter, og viste at Spania vil få det tøft i Wien om fem dager.

Og i sentrum: Luca Toni.

Mannen som debuterte på landslaget mot Norge i Palermo for fire år siden, og som har scoret 15 mål på 37 landskamper. For ikke å snakke om de 39 han banket inn for Bayern München i forrige sesong.

Og mot Frankrike: Mannen som skaffet Italia straffen som åpnet veien mot kvartfinalebilletten i går.

– Han scoret ikke, men var likevel matchavgjørende da han skaffet oss straffen. Han kjempet hele veien, og ofret seg for at vi skulle vinne, skrøt Italias landslagssjef etter kampen.

Unik foran mål

Tirsdag scoret ikke 31-årigen. Ikke mot Romania eller Nederland, heller. Men mot Frankrike tidvis herjet han. Og fortsetter han i samme tralten som tirsdag, må målene komme.

Med en unik egenskap i å rettvende seg hurtig mot mål på førsteberøringen – og også en sjelden evne til å havne der ballen faller ned, kom han alene til fem målsjanser bare i 1. omgang mot Frankrike. Én av dem førte til straffespark. Det var nok.

For da han kom seg rettvendt – men skjøt utenfor fra 20 meter i det fjerde minutt. Så da mottaket lå klistret til foten 20 minutter senere, og Abidal ikke så annen utvei enn regelrett å klippe ham ned.

Korrekt rødt til Abidal, korrekt straffe til Italia, og sikker som banken: Andrea Pirlo.

Tonis trippel

I løpet av de åtte neste minuttene som fulgte hadde Toni videre tre sjanser alene. Hælsparket rett utenfor i det 28. minutt var det frekkeste, gjennomspillet fra Perrotta tre minutter senere var det svakeste: Utenfor fra ti-elleve meter.

Da så Daniele de Rossis frispark slo i foten til Thierry Henry og i mål etter timen, ble det ren plankekjøring de siste 30. For Frankrike var ikke bare svake i kampen de MÅTTE vinne. De virket desillusjonerte.

Henry hadde riktignok et skudd utenfor i første omgang, lagkompis Karim Benzema hadde to gode avsluntninger etter hvilen. Mot Italias ti målsjanser totalt – fem av dem fra Toni — ble det likevel for spedt.

Og for franskmennene på tribunen kunne det like gjerne ha fortsatt å regne. For da først kreative Frank Ribery ble skadet etter bare ti minutter, deretter Eric Abidal utvist, var kvelden helsvart uansett.

Nå venter antakelig en dyster skjebne for Raymond Dommenech, mens Roberto Donadoni får minst én kamp på å bevise at han duger. Dog uten eminente Pirlo og arbeidsjernet Gattuso – som begge må stå over.

Men med Luca Toni. En gang kommer han garantert til å score igjen, han også.

I SVEITS: Ole K. Sagbakken

Les også

  1. Tar han en Rossi?

  2. Kveldens kamper i bilder!

  3. Reservene grep sjansen

  4. &ndash; Har gode nok erstattere

  5. Fridde etter tapet

Les mer om

  1. Fotball-EM