Skjelbred innrømmer at rollebyttene er utfordrende

Per-Mathias Høgmo får mye kjeft for å bruke landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred på kanten. Hertha-spilleren medgir at det er utfordrende å flyttes rundt.

Per-Mathias Høgmo får mye kjeft for å bruke landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred på kanten. Hertha-spilleren medgir at det er utfordrende å flyttes rundt.

I Tyskland spiller trønderen sentralt på midtbanen, mens Høgmo sliter med å finne plass til sin kaptein. Alexander Tettey (som nå er skadd) og Stefan Johansen har lagt beslag på de to sentrale midtbanerollene for Norge.

Dermed har Høgmo brukt Skjelbred som en slags innoverkant, med varierende hell.

— Jeg har absolutt en annen rolle i Hertha. Det er en omstilling du må lære deg, men det har jeg gjort i halvannet år. Jeg har hatt to forskjellige roller i landslag og klubb. Det er en utfordring jeg har tatt, mener Skjelbred.

Han har ingen problemer med å svare på Høgmos disposisjonsbruk.

— Situasjonen har vært sånn lenge. Vi må gjøre det beste for laget. Vi må ha spillere der vi trenger dem slik at laget blir best mulig, og det føler jeg vi har gjort bra. Hadde vi vunnet mot Ungarn, hadde alt vært bra og ingenting vært negativt. Men siden vi ikke fikk til det, kommer spørsmålene. Vi har troen på det vi gjør, og det må vi vise for dem som ser på også. Vi ønsker å spille ball, ikke bare fremstå med kynisme, sier Skjelbred til NTB.

Makkeren tilbake

Han prøver å snu det hele fra å være et problem til å være en utfordring, men mot Estland sist «forsvant» den tidligere Rosenborg-spilleren ut av kampen da han ble brukt på kanten.

— Jeg har vært i denne posisjon lenge. Jeg spiller mer sentralt på klubblaget, men jeg har denne posisjonen her og det synes jeg har fungert bra til tider. Jeg har gode kombinasjoner med dem på siden min. Det er en utfordring, men jeg får en litt mer fri rolle når det blir bedre baner og en litt annen måte å spille på med mer rom i laget. Jeg ser ikke på det som et problem, heller som en utfordring. Det er en læring, sier Skjelbred.

Det som kan gi ham et løft mot Finland tirsdag, er at den faste makkeren på høyrekanten, Omar Elabdellaoui, er tilbake fra ankelskade.

— Du er helt avhengig av relasjoner. Du må ha litt samme spillestil som dem du har rundt deg. Det har fungert veldig bra, så får vi se på tirsdag, sier Skjelbred om samarbeidet med Olympiakos-backen.

Stadig spørsmål

Per-Mathias Høgmo må stadig svare på spørsmål rundt plasseringen av kapteinen.

— Som jeg sa før kampen mot Estland, så har han en litt fri rolle, selv om han defensivt ligger til høyre. Når vi har ballen ligger han veldig sentralt. Han og Omar hadde et veldig godt samarbeid gjennom fjorårssesongen, sier Høgmo.

Før han «roter» seg litt bort i floskler som at «styrken til Per er at han er en god fotballspiller» og «en god ballspiller».

Håvard Nordtveit har også blitt flyttet litt rundt for Norge.

— Vi diskuterer hele veien hvordan vi kan utnytte spillerne våre best mulig. Håvard har vært både stopper og sentral midtbane. Det er en styrke at vi har en spiller som kan brukes på flere plasser, mener Høgmo.

Treningskampene brukes som oppkjøring til VM-kvalifiseringen i høst. Der har ikke Høgmo råd til å feile. Forhåpentlig får han satt et lag i tide med spillere i sine naturlige posisjoner.

— Vi må opp et nivå. Vi må spille som mot Kroatia, og kanskje enda bedre, for å være i nærheten, for å være helt ærlig. Tyskland er et så utrolig bra lag, det er vel verdens beste lag og et maskineri. Men har vi en kanondag, er det mulig, sier Skjelbred. (©NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: