Trenerforeningens leder: - Høgmos autoritet er svekket

Fotballtrenerforeningen følger nøye med når NFF nå skal vurdere om Per-Mathias Høgmo får fortsette i jobben eller ikke.

Per-Mathias Høgmo speider inn i ukjent terreng nå som han er tema i NFFs evaluering. Her sammen med assistent Jarl Torske i Praha før helgen.
  • Kjetil Flygind

Foreløpig er det kun de med kontoradresse Ullevaal stadion som kjenner fremdriften i evalueringen av Norges landslagssjef.

— Vi følger med på hva som skjer og er opptatt av å støtte opp om Per-Mathias. Han er medlem hos oss, jeg har kjent ham i mange år, og jeg har vært i kontakt med ham i hele høst, sier daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, til Aftenposten.

Les også

Fotballpresidenten ba om hjelp til å evaluere Høgmo

Fotballpresident Terje Svendsen møtte pressen på Gardermoen lørdag.

Lørdag møtte fotballpresident Terje Svendsen pressen på Gardermoen etter hjemkomst fra Praha hvor det ble 2-1-tap for Norge mot Tsjekkia fredag kveld. Der forklarte Svendsen at det nå settes i gang en evaluering av Høgmo.Den prosessen er det toppfotballsjef Nils Johan Semb sammen med styret i Norges Fotballforbund som kjører.

Les også

Taus Høgmo tilbake i Norge: - Det er ingenting å si

Aftenposten kunne søndag fortelle at forbundet har bedt om råd fra NFFs egen trenerkomité.

— Vanskelig

I Kristiansand sitter Teddy Moen og følger saken med stor interesse. Han mener evalueringen etter Aserbajdsjan og San Marino-kampene, i tillegg til den varslede evalueringen nå etter landskamppausen, ikke gjør ting lett for Høgmo.

Les også

Fotballekspertene om nok et Høgmo-tap: - Nå får det være nok

— Det blir vanskeligere for Per-Mathias å gå inn i 2017 med den samme autoriteten og posisjonen som før. Høgmos autoritet er svekket, og det kan dette fort ha bidratt til, sier Teddy Moen.

Daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen.

— Hva legger du i det at hans autoritet er svekket? - Folk rundt, inkludert spillerne, leser også aviser og følger med i mediene. De gjør seg sine tanker rundt dette. Det sås tvil om treneren skal trene laget eller ikke, det kan snike seg inn en følelse av usikkerhet. Helt inn i selve laget. Det handler om respekten og forståelsen av det som skjer, ja, det aller meste, sier Moen.

To tanker i hodet

— NFF har ansvar for omdømmet sitt, omgivelsene rundt, i tillegg til å skulle ta vare på en ansatt som har kontrakt. Det er en vanskelig balansegang. Det er mye viktigere å ta vare på en ansatt enn å tenke på hensynet til for eksempel mediene. Det har vært mye rundt Per-Mathias nå, det er en tøff belastning. Da er det viktig at noen miljøer ser hans situasjon. Det gjør vi.

Høgmo er presset etter høstens svake resultater. Kampen mot Tsjekkia fredag kan ha vært hans siste som landslagssjef for Norge.

Per-Mathias Høgmo på flyplassen i Tsjekkia lørdag morgen. På det som kan ha vært hans siste tur som norsk landslagssjef.

Skulle NFF lande på at beste løsning er å avslutte arbeidsforholdet med Høgmo, er det vanlige kjøreregler som gjelder.— Alle trenere har kontrakter som er vanntette på dette området. I noen tilfeller er det bestemt på forhånd hva som skal skje om arbeidsforholdet avsluttes, andre ganger må det forhandles frem en enighet. I så fall er vi en støttespiller for treneren.

Tar tiden de trenger

Høgmo har en årslønn på rundt tre millioner kroner. Terje Svendsen ønsket ikke å kommentere hvorvidt NFF må ut med kompensasjon om de løser ham fra pliktene.

Fotballpresidenten besvarte ikke Aftenpostens henvendelser søndag. Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, ba om å få Aftenpostens spørsmål til Svendsen tilsendt. Spørsmål om når evalueringen må være ferdig, om spillerne tas med på råd og om presidenten er enig med Moen i at autoriteten svekkes etter de to evalueringene, besvares slik av Haavik:

— Forbundsstyret vil bruke den tiden som er nødvendig. Styret innhenter synspunkter fra de personer eller grupperinger de mener er formålstjenlig. Rapporteringslinjene som eksisterer i dag vil også være en del av evalueringen. Utover det har vi ingen kommentar på dette stadiet i prosessen.