Fotball

Aksjonærene avventende til Vikings bønn om penger

<p>Viking har kalt inn samtlige aksjonærer for å orientere om den økonomiske situasjonen. Men ingen av investorene kan allerede nå love at de vil bidra med frisk kapital til klubben.</p>

rugland-hareide-lead
 • Stig Nilssen

– Vi har normalt et halvårsmøte med aksjonærene i september, men synes situasjonen er så spesiell at vi kaller inn til et møte før sommeren også, forklarer styreleder Ole Rugland overfor Aftenbladet.

Han bekrefter at klubbledelsen vil redegjøre for den økonomiske situasjonen – og samtidig høre hvordan aksjonærene stiller seg til en eventuell innhenting av kapital.

Diskusjoner

Rugland understreker at det er helt nødvendig for styret å vite hva de har å forholde seg til dersom sportslig avdeling kommer med ønsker de ikke kan håndtere med egne midler.

 • Vi følger Viking: Siste nytt om klubben her

Tror du Viking må hente ¿penger fra aksjonærene for å gjennomføre tiltakene som trengs for å redde plassen?

– Det er vanskelig å svare på det spørsmålet. Vi klarer nok noen millioner kroner uten hjelp, men ikke dersom det er betydelig større beløp. Vi venter på innstillingen fra sportslig avdeling. I mellomtiden må vi ha alternativene klare slik at vi er beredt, svarer Rugland.

To ganger tidligere har Viking fått tilført kapital fra sine aksjonærer. Første gang 25 millioner i 1999 da ASA-selskapet ble opprettet.

Andre gang var i 2003 da det nye stadionet skulle bygges. Emisjonen, som faktisk ble overtegnet, ga 36 millioner kroner til stadionformålet.

Den gang ble aksjonærene lovet at Viking skulle drives sunt og i balanse. Og at det trolig ville komme utbytte på investeringene. Det kom i form av 25 øre per aksje i både 2005 og 2006. Ole Rugland eier 11,7 prosent av aksjene i Viking. Med det er han klubbens nest største aksjonær. Bare Stiftelsen Viking FK er større med sine 17,6 prosent.

Med tanke på tidligere lovnader og den gunstig finansieringsmodellen bak byggingen av stadionet, blir det vanskelig å be om mer penger?

– Vi er én av klubbene i eliteserien som har klart oss med minst kapitaltilførsel. Det ville vært ugreit dersom vi ba om penger til vanlig drift for å holde oss flytende, men ikke å lufte tanken nå som vi er i en vanskelig situasjon. De står fritt til å svare ja eller nei, understreker Rugland.

– Hvordan stiller du deg som stor-aksjonær til denne situasjonen? –Det ville vært merkelig å be om penger uten å være med selv, svarer styrelederen, som også åpner for å danne et investeringsselskap av typen Hardball dersom aksjonærene ønsker det.

Aksjonærene

Aftenbladet har snakket med fire av klubbens største aksjonærer.

Slik stiller de seg til Vikings invitasjon:

Westco AS (2,3 %)

– Vi må se hva klubben kommer opp med. Viking burde klart seg slik de er rigget, men vi får ta en totalvurdering når vi får lagt fram hele bildet, sier Trond Jacobsen.

Bergtor AS (4,2 %)

– Jeg har fått innkallelsen til møtet, og må først høre hva de har å si før jeg tar stilling til dette. Det er veldig spennende å være eier i Viking, og det er viktig å ha et godt fotballag. Vi har vært med på opp og nedturer, men det er helt naturlig at det går opp og ned, sier Audun Skartveit.

Hodne Holding AS (2,1 %)

– Dette må få mer kjøtt på beinet før jeg kan ta stilling til det. De har vært flinke på noe, og mindre flinke på annet. Det er vel ingen hemmelighet at de ikke har lykkes på innkjøpssiden, men det er lett å være etterpåklok. I utgangspunktet skulle det ikke være nødvendig å be aksjonærene om penger, det ligger i sakens natur, sier Rolf Hodne.

SR Investering AS (7,3 %)

— Jeg har ikke hørt noe om dette, og må ta en vurdering hvis det er behov. Vi er med som en langsiktig eier, på samme måte som banken er med som en langsiktig samarbeidspartner. Det er vanlig i enhver bedrift at det trengs tilførsel av kapital. Av og til sier man ja, og av og til sier man nei. Det er synd at de økonomiske resultatene ikke har vært bedre, og som aksjonær skulle vi gjerne sett at ting gikk bedre. Vi er uansett med langsiktig, og vet at slikt går i bølger, sier Tor Dahle, administrerende direktør I SR Investering AS.

Aksjonærene

De ti største aksjonærene i Viking Fotball ASA:

Stiftelsen Viking Fotballklubb 17,6 %

Ole Rugland 11,7 %

Stavanger Investering AS 8,8 %

Det Stavangerske ¿Dampskibsselskab AS 7,3%

SR Investering AS 7,3 %

Øgreid AS 6,7 %

Maaseide Promotion AS 4,9 %

Bergtor AS 4,2 %

Tveteraas Eiendomsselskap A/S 3,7 %

Coil Financial Holding AS 3,5 %

 1. Les også

  HP-bloggen: Det handler om Hareides fremtid

 2. Les også

  Supporteropprør mot kamper på hverdager

 3. Les også

  Her er Bosman-laget

 4. Les også

  Soma forlenger med Rapid Wien

 5. Les også

  Slik kan Viking-laget bli mot Brann

 6. Les også

  Vikings lyspunkt

 7. Les også

  All makt og nye oppgaver for Hareide

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5