Fotball

- Innfør en forbudssone rundt fotballarenaene

Forferdelse i Sverige dagen etter supporterdrapet.

MARKERING: Svenske fotballsupportere hedrer Djurgården-supporteren som døde søndag med fotballtrøyer og andre markeringer utenfor klubbens gamle hjemmearena Stockholms stadion.
  • Martin K. Andersen

Søndag kveld døde en 43 år gammel firebarnsfar etter å ha blitt angrepet og mishandlet i forbindelse med fotballkampen mellom Helsingborg og Djurgården. Vitner har forklart hvordan den drepte Djurgården-supporteren uprovosert ble slått i bakhodet med en glassflaske og deretter mishandlet mens han lå nede.

Politiet i Skåne har iverksatt en storstilt tterforskning av saken.

Sverige har i langt større grad enn Norge hatt problemer med supportere som møtes for å slåss, men den drepte 43-åringen skal ikke ha vært en av dem som ønsket å være med på dette.

Les også

Han skulle jo bare på fotballkamp

I kveld blir det holdt en markering mot fotballvold i Helsingborg. Den er det supportergruppen Kärnen som står bak.

— Vi har bestemt oss. Nå er det slutt på volden i svensk fotball. Den svenske premierehelgen som skulle bli en etterlengtet fest munnet ut i gatekamper, overfall og dødsfall. Det er uakseptabelt og det må få en slutt, sier Kärnen i en uttalelse på sin hjemmeside, skriver Helsingborg Dagblad.

Reaksjonene i Sverige er naturligvis sterke etter drapet, som har opprørt hele landet. Den avdødes klubb, Djurgården, har fått et tusentalls henvendelser fra mennesker over hele Sverige som har uttrykt sin sorg.

Ønsker stram kontroll

Justisminister Beatrice Ask ber resten av fotballfamilien om å ta et oppgjør med hooligans-elementene.

Expressens kommentator Frida Boisen ber på sin side justisministeren om å være den som tar grep for å hindre at det kan skje igjen.

— Akkurat nå holder Sverige pusten. Jeg også. Så Beatrice. Gjør det rette. Ta tilbake makten over fotballarenaene våre. Løsningen er enkel. Alle sier det! Go west! Gjør som England. Sett foten ned, en gang for alle. Fortsett på sporet med å vise dem ut av stadionene. Steinhardt. Innfør en forbudssone så de som ikke får være inne på arenaen ikke kan sitte og drikke på en bar ved siden av stadion og så rusle ut for å ta motstandersupporterne når de kommer ut, skriver Boisen.

På lederplass i Expressen ønsker avisen seg stram kontroll med de farlige elementene. Avisen applauderer tiltak fra myndighetenes side, men sier at også fotballklubbene selv må ta tak.

— Voldsproblemene rundt fotballkamper kan ikke bare løses av politi og myndighetene - klubbene må også ta sin del av ansvaret. Det kreves et langsiktig arbeid for å fremme den gode supporterkulturen, avskjære hooligangrupperinger fra innflytelse og forhindre nyrekruttering, skriver avisen.

- Fotballens feil

Aftonbladet-spaltisten Erik Niva forteller at han er i ferd med å miste gleden ved fotballen.

- En mann døde og det var fotballens feil. Ingenting vi sier kan noensinne endre på det, skriver den velkjente svenske skribenten.

Niva skriver også at han har tro på at sporten har en fremtid - om det tas grep.

— Jeg tror den (fotballen) fortsatt er verdt både å bevare og å forsvare, men nå må den faen meg bevise det, skriver en sint Niva.

Les også

  1. Politiet: - Vi gjør alt for å finne drapsmannen

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Djurgårdens IF
  3. Helsingborgs IF