Fotball

Solskjær verre enn Drillo, Solbakken og Berg

Tidenes dårligste poensnitt for en norsk manager i England.

Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær. NTB Scanpix

 • Glenn Frode Thorkildsen

Tiden som Cardiff-manager har så langt vært tung for Ole Gunnar Solskjær. Fire poeng på syv seriekamper er den svært magre poengfangsten så langt.

Drømmestarten med borteseier over Newcastle i FA-cupen var vel og bra, men poeng i Premier League er ti ganger viktigere akkurat nå. Det er fortsatt bare tre poeng opp til sikker plass, men 0-4-tap hjemme for Hull bidrar ikke akkurat til å tro på at Cardiff kan klare seg i Premier League. Supporterne kommer ikke til å akseptere en slik forestilling igjen, skriver Steve Tucker i Wales Online.

Ståle Solbakken. ARKIV

— Alle trodde vel at Solskjær var rett mann da han kom til Cardiff, så vi kan ikke begynne å vakle nå. Jeg tror han snur det, sier Ståle Solbakken, som fikk sparken i Wolverhampton for et drøyt år siden - med en langt bedre statistikk enn Solskjær kan vise til foreløpig.

Men den nåværende FC København-manageren er likevel ikke sikker på at Cardiff forblir et Premier League-lag.

— Det blir touch and go og vil gå to the wire, som det heter.

- Tror du han får beholde jobben om det blir nedrykk?

— Det er helt umulig å si. Vanskelig å si hvor langsiktig de tenker.

- Hva synes du om de norske signeringene til klubben?

— Det er altfor tidlig å si noe om, mener Solbakken.

Norske managere får det ikke til i England

Henning Berg hadde en suksessrik karriere som spiller i Blackburn. Men karrieren som manager i samme klubb ble bare nitrist. Ti seriekamper var alt han fikk - og seks poeng på kjøpet på Englands nest øverste nivå.

Ole Gunnar Solskjærs statistikk i Cardiff er ikke ulik. Tar han to poeng på de neste tre kampene, er statistikken identisk. Da spørs det om tålmodigheten til Cardiff-eier Vincent Tan tåler mer.

I det hele tatt har historien vist at norske fotballmanagere og engelsk fotball er en dårlig match.

Henning Berg er nevnt. På sine ti kamper i Blackburn høsten 2012 klarte han et snitt på 0,6 poeng per kamp. Og det på et lag som hadde ambisjoner om å vinne hver kamp i jakten på opprykk til Premier League.

Ståle Solbakken ledet Wolverhampton i 26 seriekamper. Også Wolves hadde ambisjoner om opprykk til Premier League da Solbakken ble ansatt sommeren 2012. Men en statistikk på 9-4-13 og 1,19 poeng i snitt førte laget nærmere nedrykk enn opprykk. Etter at Solbakken fikk sparken etter cuptapet for Luton i femte nivå, ble det andre nedrykket på like mange sesonger et faktum under Dean Saunders.

Egil «Drillo» Olsen var den første nordmannen som prøvde seg som manager i engelsk fotball. Han ledet Wimbledon i 36 seriekamper fra sommeren 1999 til 1. mai året etter. Det endte med et poengsnitt på 0,9. Wimbledon rykket også ned den sesongen.

Solskjærs forgjenger klarte seg bedre

Det er et svært tynt grunnlag å dømme Ole Gunnar Solskjær på syv kamper. Men hans poengsnitt så langt er enda verre enn de andre nordmennene som har prøvd seg som manager i England.

Malky Mackay. NTB Scanpix

Også Malky Mackay, som fikk sparken i Cardiff for å gi plass til Solskjær, hadde et bedre poengsnitt i denne sesongens Premier League. Mackay klarte et snitt på 0,9 poeng på sine 20 kamper, mens Solskjær har et poengsnitt på 0,57 på sine syv seriekamper.Leder i Cardiffs norske supporterklubb, Anders Sigdestad, innser at det kan bli tøft å overleve i Premier League. Men han håper Solskjær får mer tid.

— Jeg er ikke imponert av spillerkjøpene som ble gjort i januar. Han hentet ikke spillere som er i stand til å redde oss fra nedrykk. Men jeg synes han bør få litt mer tid på seg, og klubben har uttalt at Solskjær skal få fire år, selv om det skulle bli nedrykk, sier Sigdestad.

Norske fotballmanagere i England:

Egil «Drillo» Olsen: 0,9 poeng i snitt (36 seriekamper)

Ståle Solbakken: 1,19 poeng i snitt (26 seriekamper)

Henning Berg: 0,6 poeng i snitt (10 seriekamper)

Ole Gunnar Solskjær: 0,57 poeng i snitt (7 seriekamper)

 1. Les også

  Solskjærs Cardiff latterliggjort av Hull

 2. Les også

  Solbakken har fått sparken i Wolves

 3. Les også

  - Gigantisk nedtur for Cardiff

 4. Les også

  Blackburn-sjef: – Måtte ta en smertefull avgjørelse

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Premier League
 3. Cardiff City

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Man skal aldri prøve å forutse tankegangen til en gal mann

 2. FOTBALL

  Deila overgår Solskjær, Berg og Solbakken. Men nå kan eventyret være ute

 3. FOTBALL

  Bellamy: - Solskjær er en veldig god manager

 4. FOTBALL

  Cardiff-eieren garanterer at Solskjær får bli

 5. FOTBALL

  - Solskjær må markere seg mot Manchester United

 6. FOTBALL

  Mener den første store Solskjær-testen kommer senere