Fotball

Stor oversikt: Her er Eliteseriens billigste og dyreste billetter

For 60 kroner kommer en voksen seg på den billigste tribunen i landet. Men hvem er dyrest?

Lerkendal stadion har de aller dyreste plassene (sett bort fra VIP), men for seiersvante trøndere har det likevel ikke hindret dem i å toppe tilskuertabellen år etter år. Foto: Marius Dahl

 • Marius Dahl

Vi sjekket billettprisene i Eliteserien for fire forskjellige typer supportere.

 • Hjemmesupporteren, som vil støtte laget med sang.
 • Bortesupporteren.
 • Gjerrigknarken, som bare vil komme seg inn på den billigste plassen.
 • Luksussupporteren, som vil se mest mulig av banen en ålreit plass på langsiden.

Vi tok utgangspunkt i prisene som de forskjellige lagene har tilgjengelig på sin nettside. Det vil si at eventuelle kampanjer eller priser for spesielle medlemstyper ikke er medregnet. Mange av klubbene har rabatt for supportere med medlemskap i andre selskap, men det tas det ikke hensyn til.

Sesongkortpriser er også uavhengig av denne undersøkelsen – dette er kun for enkeltbilletter i Eliteserien.

Hjemmesupporteren – den syngende supporteren:

Her er det Strømsgodset og faktisk nykommer Ranheim som kommer dårligst ut. Det skal sies at en hjemmesupporter på Marienlyst ikke betaler 350 kroner hvis vedkommende er medlem av Godsetunionen, men det er altså den suverent dyreste billetten hvis man skal på én kamp på hjemmefeltet på Marienlyst.

350 kroner er altså summen kompisen må ut med om han eller hun skal bli med en gjenganger på kamp i Drammen.

Les også

Fotballforbundet tar grep etter tomme tribuner og kraftig kritikk

For nyopprykkede Ranheim gjør man ikke forskjell på syngende hjemmefans og langside-plassene, som er på samme tribune. Dermed koster det nesten 300 kroner for å dra på en enkeltkamp for å synge for den blå delen av Trondheim! De stive prisene er allerede tema i fjæra.

Kan endre pris neste år

– Ingenting i Ranheim er hugget inn i stein. Vi gjør dette for første gang. Det kan godt hende vi har bedre løsninger for en supportertribune til neste år, avslører daglig leder Frank Lidahl.

De aller fleste syngende fans i Ranheim har sesongkort, så prisen har egentlig ikke vært et tema for klubben. Supporterne har derimot ytret ønske om å bytte plassering neste år. Dermed kan det fort bli plassbytte og lavere pris for syngende hjemmefans på Ranheim i 2019.

– Vi tror ikke dagens plassering er den optimale. Det tror ikke de heller. Jeg er enig i at når vi er så små som vi er – og vi ønsker rekruttering – så er det ikke noe varm invitasjon med en så dyr billett. Da er det naturlig at vi ser på muligheten for å utvikle det for den syngende hjemmefansen til neste år, sier Lidahl.

I den andre enden av skalaen er Sandefjord og Odd snillest med egne supportere – der trenger man bare betale en hundrelapp for å komme inn på supporterfeltet.

Nykommerne fra Ranheim tar seg godt betalt og skal ha 295 kroner hvis du har tenkt deg på kamp for å stå med hjemmesupporterne «Forza». Foto: Marius Dahl

Bortesupporteren:

I langstrakte Norge koster det å være fotballsupporter. Med unntak av oppgjørene mellom østlandsklubbene er det stort sett bare lange turer som venter en supporter i Eliteserien.

For eksempel må Rosenborg- og Molde-supporterne belage seg på rundt fire-fem timer i buss for å komme seg til bortemøtet i en av Norges største klassikere. Mellom Bergen og Stavanger (som dog ikke har noe eliteserielag akkurat i år) er det fem timer i bil som venter. Eller hva med «slaget om Nord-Norge» Tromsø-Bodø/Glimt? Der venter opp mot ti timer i buss – hver vei! God tur.

Når reise og eventuelt opphold koster flesk, kan en høy billettpris være et ekstra irritasjonsmoment. En blodfan som har tenkt seg på alle turene i årets sesong, må ut med anslagsvis 3.185 kroner bare i billettpriser. Det tilsvarer 212 kroner i snitt pr. kamp.

Det er 22 kroner mer enn NSA (Norsk Suppoerallianse) sitt sterke ønske om pris på bortebilletter. Ønsket lyder altså på 190 kroner. Det ønsket er det bare Ranheim, Start, Molde og Kristiansund som oppfyller.

Her jubler Sandefjord-supporterne for 2–0 på Norges dyreste bortetribune, da Blåhvalenes lag spilte 2–2 mot Vålerenga på Oslos østkant i sommer. Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Norsk fotball må bruke mer tid på fotballsupporteren, sier Ranheim-Lidahl.

– Pris er ikke den viktigste driveren

Start og Ranheim er snillest med sine gjester og tar 160 kroner i døra. Start er ekstra snille og opplyser ved bestilling på nett at folk under 20 år kommer inn for 90 kroner, mens barneprisen er 60 kroner.

– Det er bare fordi vi ønsker en best mulig ramme rundt kampen og derfor tilbyr fritt setevalg. Og da tar vi også samme pris for bortefans, som resten av tribunen. Det er altså en liten gest til de som kommer, sier billettansvarlig i Start, Maren Nuland Marcussen.

I den andre enden av skalaen tar Vålerenga 235 kroner for gjestende supportere på sin nye arena på Oslo øst. Det er 15 kroner dyrere enn Strømsgodset, RBK og erkerival LSK tar betalt for sine gjester.

– Vi har jo generelt sett lagt oss på et prisnivå som er relativt litt flere av de samme klubbene. Omtrent på samme nivå som Brann og Rosenborg. Det er der vi har lagt prisnivået. Tilsvarende pris på vår egen supportertribune, sier kommersiell leder i Vålerenga, Espen Østerhaug.

– Vi vet at pris ikke er den viktigste driveren for å dra på kamp. Det handler om stemning og fellesskap. Vi har lagt oss på et prisnivå som vi mener er fornuftig sammenlignet med klubbene jeg nevnte tidligere, fortsetter han.

Gjerrigknarken – stadions billigste plasser:

For 60 kroner kan man i Skien komme seg på kamp – og attpåtil ha ålreite plasser under tak! Mange av stadionene tar seg billigere betalt for plasser under tak, slik som Alfheim og Aspmyra. Men på Skagerak Arena er det altså den gamle hovedtribunen, som inntil 2007 var langsiden på stadion, som har de billigste billettene. Frem til i fjor var dette bortefansens plasser, men nå er det «gjerrige» telemarkinger som kan se kamp under tak for 60 kroner. Tribunen har ikke dårligere plasser enn resten av kortsidene, selv om noen stolper kan gi hemmende sikt.

– Pris skal ikke være noe hinder for at folk skal komme seg på kamp. Derfor ønsker vi å tilby et alternativ som er veldig rimelig, sier daglig leder i Odd, Einar Håndlykken.

Kortsiden på bildet er landets billigste eliteserietribune. Der kommer en voksen mann inn for 60 kroner på hver eneste eliteseriekamp. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Han var faktisk ikke klar over at Skagerak Arena huser ligaens billigste billetter.

– Det er jo veldig positivt. Vi har en lokal profil og mange i nærområdet lever på vanlige lønninger, for å si det sånn. Vi synes det er riktig, sier Håndlykken.

Syv klubber tilbyr ikke voksenbilletter for under 200 kroner. Verst i klassen er faktisk trønderklubbene. Ranheim tar 245 kroner for de billigste plassene – altså langsiden uten tak. Har man Coop-medlemskap kommer man seg riktig nok inn på samme tribune 100 kroner, men det kan ikke undersøkelsen ta hensyn til. For 160 kroner kan for så vidt ranheimsfolket også ta seg inn på bortetribunen, men det teller heller ikke.

Les også

125 millioner fra Røkke skal skape nye idrettshelter – får med seg Johaug, Bjørgen, Svindal og prinsesse Märtha Louise i styret

På Lerkendal må man på en vanlig kampdag ut med minst 245 kroner – da får man plasser med begrenset sikt nede i hjørnene. Klubben operer selvfølgelig med barne- og studentpriser og har i tillegg også en «to for en»-kampanje med TOBB-medlemskap. Det kommer man langt med som gjerrigknark, men denne undersøkelsen tar altså ikke hensyn til det.

Luksussupporteren – de gode plassene:

I Kristiansund er det relativt flat billettstruktur – altså liten forskjell på prisnivået på stadion. Det vil si at de som vil se best, ikke betaler all verden til overpris for å sitte midt på langsiden. Nå skal det sies at stadion heller ikke er veldig bratt eller høy, og stolper vil uansett hemme litt sikt for mange plasser.

I Kristiansund får du Eliteseriens billigste langsideplasser. Samtidig er ikke tribunen særlig stor og stolper tar bort litt sikt. Dessuten får man sannsynligvis landets dårligste vær på Nordmøre. Foto: Marius Dahl

Stolper er det også på Lerkendal, men midt på langsiden – på øvre del – ser man uansett svært godt. Men det koster. 440 kroner er ligaens dyreste billetter for hvermannsen, hvis man ser bort ifra VIP-en. Prisnivået synker jo lenger ut til sidene man kommer på langsidene, der man fremdeles har ganske god sikt. Spesielt på øvre seksjon. For 380 kroner eller 240 kroner kan man få relativt gode billetter også på Lerkendal.

Rosenborg på vei mot 17. strake «tilskuergull»

440 kroner er likevel dyrest – om lag 80 kroner dyrere enn langsidebillettene på Intility i Oslo.

Etter 21 serierunder er det for øvrig Rosenborg som topper tabellen for tilskuersnitt, med 16.882 tilskuere i snitt pr. kamp. Den statistikken har trønderne vunnet hvert år siden 2002.

Brann var forrige vinner, med 12.545 i snitt mot Rosenborgs 12.142 tilskuere i 2001.

Les også

RBK-treneren hadde personlig møte med Bendtner: – Det var godt å snakke ut litt

Bak Rosenborg ligger Brann (10.287), Vålerenga (9.105) og Molde (6.776) på tilskuertabellen.

Nederst på tilskuerstigen ligger byrival Ranheim, med 2.150 tilskuere i snitt ni runder før slutt. Det er likevel over dobling av snittet fra fjorårssesongen til laget som kom opp fra 1. divisjon i fjor.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt11003033
2Viking11003123
3Molde11002023
4Rosenborg10101101
4Vålerenga10101101
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. Strømsgodset IF
 4. Ranheim TF
 5. Lillestrøm SK
 6. Vålerenga Fotball
 7. Rosenborg BK