Høgmo lar seg inspirere av miniputtene

Små nasjoner som Nord-Irland og Island er klare for EM. Det gir landslagssjefen tro på også et norsk avansement.

Per-Mathias Høgmo virker å være sterk i troen på at Malta skal slås.

ULLEVAAL (bt.no): — Vi blir inspirert av at mindre fotballnasjoner gjør det bra. Akkurat som man blir inspirert av en cupaskeladd i norsk fotball, sa landslagssjef Per Mathias Høgmo under fredagens pressekonferanse – den siste før Norge møter Malta lørdag kveld.

Kvalifiseringen til neste års EM-sluttspill i Frankrike har allerede bydd på langt større overraskelser enn det et eventuelt norsk avansement vil være. Små nasjoner som Island, Nord-Irland og Wales er allerede klare for mesterskapet, mens en stolt fotballnasjon som Nederland skal få det tøft med i det hele tatt å kvalifisere seg. Mesterne fra 2004, Hellas, er sågar allerede sjanseløse. De bunner sin tabell bak, blant andre, Færøyene.

— Det viser hvor ekstremt jevnt det er blitt i internasjonal fotball. Det finnes ingen lette kamper i kvalifiseringen. Senest torsdag ledet Færøyene lenge mot Ungarn, sier landslagssjefen.

Les også

«Defensiv trygghet har endevendt Norges EM-utsikter»

— Tålmodighetsprøve

Så får en med norske øyne håpe at tendensen ikke fortsetter på Ullevaal Stadion lørdag. I kampen mot Malta må nemlig Norge finne seg i å være store favoritter.

— Det blir en tålmodighetsprøve. De slipper inn få mål og vi scorer få, så det blir tøft. Men vi skal ha nok kvalitet i laget til å vinne den kampen, sier keeper Ørjan Nyland.

Omtrent det samme ble uttalt før møtet med Aserbajdsjan på Ullevaal tidligere i år. Også da var Norge store favoritter, men klarte ikke å score det ene målet som var nødvendig for å få med seg tre poeng. Kampen endte med et skuffende 0-0-resultat.

- Frykter dere en ny kamp som den mot Aserbajdsjan?

— Egentlig ikke. Vi har så mye selvtillit i gruppen akkurat nå. Vi skal gjøre det samme som vi gjorde sist (mot Kroatia). Gjør vi det, så slår vi Malta, sier Nyland.

Vil angripe langs kantene

Kampbildet er dog forventet å bli annerledes. Malta kommer etter alle solemerker til å ha en langt mer defensiv innstilling til kampen enn Kroatia, og laget fra middelhavsøyen vil trolig være fornøyd med ett poeng.

— Malta kommer til å være kompakte defensivt, men vi har sett at de har gitt bort en del plass på kantene sine. Vi må ha høyt tempo i spillet vårt, være flinke til å doble på sidene og slå innlegg med kvalitet, sier Høgmo, og advarer:

— De har også kvalitet i kontringsspillet sitt, så vi må sørge for å holde oss i balanse.

Hele troppen deltok for fullt på fredagens treningsøkt på Ullevaal-matten, og alle er derfor i utgangspunktet tilgjengelig til lørdagens kamp. På pressekonferansen kunne Høgmo røpe at laget er så godt som klart.

— Det meste er klart. Jeg har gjort meg opp en mening om hvilket lag vi kommer til å stille med, men jeg kommer ikke til å bestemme meg helt før etter at alle treningsøktene er ferdig, sier Høgmo.

De neste dagene står EM-deltagelse på spill! Kort ned ventetiden med disse sakene:

Norges nye landslagsback: - Å være «cocky» har aldri funka for meg, jeg har det ikke i meg.

En norsk gladnyhet og sju andre ting å se opp for denne landslagshelgen.

Bertil Valderhaug kommenterer: Ut med Messi og Ronaldo - nå er det godt nok å være norsk igjen.