Fotball

– Fotball for alle, uansett hvem du er glad i

På Nordre fjell stadion vaier regnbueflagget hele året.

REGNBUEKLUBB: – Vi må tørre og snakke om dette, selv om noen kan syns det er ubehagelig. Skal vi få bukt med homohetsen i norsk fotball, må vi ta tak, ikke bare ha flotte vedtak og verdier på papiret. Det sier Fair play-utvalget til Nordre Fjell fotballklubb, Åse Samuelsson, Inger Anita Skogen og Aina Kolstad.
  • Malene Indrebø-Langlo

Onsdag kveld invitert Norges Fotballforbund (NFF) Hordaland til Fair play-fagsamling på Idrettens Hus på Brann Stadion.

Tema for møtet var «Fotball for alle, uansett hvem du er glad i», og årets Fair play-klubb i 2017 – Nordre Fjell – var invitert til å snakke om arbeidet klubben har gjort med å forebygge homohets.

Regnbueflagget

På Nordre Fjell stadion flagger de året rundt med lilla, blå, grønne, gule, oransje og røde striper.

Regnbueflagget har i over 30 år vært symbolet på frigjøringskampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

I vinter fikk det fast plass på stadion på Ågotnes i Fjell kommune.

– Vi vet at mange homofile synes det er vanskelig å stå frem. Og dessverre skiller fotballen seg negativt ut som en arena der få – spesielt menn – våger å stå frem som homofile. Dette ønsket vi å gjøre noe med, sier Inger Anita Skogen i Nordre Fjell Fair play-utvalg.

Les også

Gabrielsen om NFF-markering: – Synd vi ikke har kommet lenger i 2017

– Kampen mot homohets er ikke noe vi kun skal ha fokus på i en gitt periode, en sesong eller under Pride. Dette skal klubbene, trenerne og spillerne alltid være oppmerksomme på, sier Skogen.

– I tillegg til å minne oss på dette, spør barna hva flagget betyr som gir oss mange muligheter til å snakke om homofili.

Les også

Homosang fra LSK-fans vekker reaksjoner: – Dette tar vi sterk avstand fra

«FAIR PLAY»: I dag har NFF Hordaland rundt 35 Fair Play klubber. Onsdag var noen av dem samlet på fagsamling på Idrettens Hus i Bergen.

Skjer ikke over natten

Klubben, med rundt 400 spillere og 32 lag, hadde flere erfaringer å dele.

– Endring skjer ikke over natten, og vi er fremdeles ikke i mål. Det hjelper ikke ha vedtektene på papiret dersom de ikke settes ut i klubben, sier Aina Kolstad.

Hun forteller at det første de gjorde var å gjøre homofili og homohets forankret som fokusområder i klubbstyret. Videre ble det holdt kurs for både senior- og ungdomslagene.

Treneransvar

– Vi tror mye av nøkkelen ligger hos trenerne. Dessverre er det ikke alle trenere som skjønner alvoret, sier Åse Samuelsson.

For Nordre Fjell var det derfor viktig at det er styret som er klubben – ikke trenerne.

– Klubben må derfor være tydelig på hva som er våre verdier. Er man ikke enige i disse, har man heller ikke noe å gjøre i klubben.

Fotball for alle

Klubbutvikler i NFF Hordaland, Tove Iren Vindenes, var også krystallklar på klubbenes rolle i kampen mot homohets.

– Samfunnet er ikke i mål når det kommer til bekjemping av seksuell trakassering og homohets. Og er ikke samfunnet det, er ikke fotballen det, sier hun.

Hun påpeker at tallene for homofile og lesbiske som rapporterer mobbing, er høyere enn for dem som ikke er det – spesielt for gutter.

«NAIVE»: – To av ti i samfunnet er homofile. Det er derfor naivt å tenkte at ingen på laget er det bare fordi vi ikke vet bedre, sier Klubbutvikler i NFF Hordaland, Tove Iren Vindenes.

– Vi har ingen talenter å miste. Derfor er det viktig at vi gjør alt vi kan for å hindre frafall. Ingen skal slutte med fotball fordi de ikke følte seg velkommen. sier Vindenes.

– Bruk ordet!

Klubbutvikleren hadde en rekke konkrete punkter hun mente klubbene måtte ta tak i.

– Ønsk alltid alle velkommen, og understrek at her er alle etnisiteter, religioner og legninger ønsket. Bruk også eksplisitt ordet homofil. Vi må bli kvitt tabuet.

– Vi har nulltoleranse for homohets, samtidig er «jævla homo» et av fotballens mest brukte skjellsord. Både dommere og trenere må slå hardt ned på dette.

– Reager også på andre trenere, spillere eller publikum.

– Treners oppførsel reflekteres i spillerne. Dersom en trener tillater homohets, vil det vises igjen i spillergruppen, sier hun.

Les også

  1. Ante ikke at de ble filmet. Nå vekker OL-kysset oppsikt i USA.

  2. Han var den første åpent homofile i de fem store ligaene i USA. Nå legger han opp med rørende avskjedsmelding.

  3. Homosang fra LSK-fans vekker reaksjoner: – Dette tar vi sterk avstand fra

  4. Gabrielsen om NFF-markering: – Synd vi ikke har kommet lenger i 2017

Les mer om

  1. Homofili
  2. Fotball
  3. Hordaland
  4. Norges Fotballforbund (NFF)
  5. Fjell