Høgmo om presset: - Jeg er blitt evaluert i 25 år, det er noe jeg bare må leve med

Landslagssjefen blånekter for at han lar seg påvirke av press, støy eller interne evalueringer.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sammen med landslagets mediesjef Svein Graff på Ullevaal torsdag formiddag.
  • Kjetil Flygind

ULLEVAAL (Aftenposten): Per-Mathias Høgmo (56) går inn i årets siste VM-kvalikkamp med press på seg.

Kampen mot Tsjekkia i Praha blir viktig, både for Norges videre sjanser i VM-kvalifiseringen, og trolig også for hans egen posisjon.

Les også

Dæhli tilbake i varmen etter skademarerittet - Ødegaard utelatt igjen

— Vi har et brennende ønske om å vinne den kampen. Så får vi ta det derfra, sier Høgmo til Aftenposten på tomannshånd etter pressekonferansen der han presenterte troppen til Tsjekkia-kampen.

Har kun ett fokus

For etter å ha blitt rundspilt mot Tyskland, tapt for Aserbajdsjan og slitt seg til en etter hvert komfortabel 4-1-seier over San Marino, er det kun seier som er godt nok neste fredag.

Les også

Selnæs tatt ut i U21-troppen

Norge og Per-Mathias Høgmo trenger en seier mot Tsjekkia neste fredag.

Det skjer ett år etter at det var tilløp til fotballfeber i Norge da landslaget kun var en playoff unna EM i Frankrike.Nå har laget rast på FIFA-rankingen (nummer 81) og "prosjekt Høgmo" er i spill.

— Fotballen svinger, Høgmo?

— Jada, den gjør det. Og som trener opplever du svingninger i resultatene. Det er du som er ansvarlig for det, og da må du også håndtere både opp- og nedturer. Jeg har vært i gamet lenge, holder fokus på det jeg og støtteapparatet kan gjøre noe med, og det er å forberede spillerne på best mulig måte inn mot neste kamp.

- Leser mest samfunn og politikk

Flere har bedt Høgmo gå av. Tidligere landslagskant Mini Jakobsen sa i Aftenposten før kampene mot Aserbajdsjan og San Marino at Høgmo uansett er ferdig etter VM-kvaliken.

Høgmo hevder han ikke får med seg alt som sies og skrives om ham.

Per-Mathias Høgmo må klare seg uten midtbanespiller Ole Selnæs mot Tsjekkia. Trønderen er utestengt i fire kamper for å ha skjelt ut dommeren etter tapet i Aserbajdsjan.

— Jeg abonnerer på Aftenposten, men jeg må innrømme at jeg leser mest samfunn, politikk og kultur, sier han og flirer godt.- Men omgivelsene vil alltid preges av resultater. Det er deres jobb å være kritiske, sånn er det og sånn må det være.

- Hvordan oppfatter du kritikken som er kommet, urettferdig mye?

— Jeg tenker ikke på den måten. Det farer bare forbi meg. Jeg er opptatt av å være fokusert. Den dagen jeg bryr meg for mye om det rundt, får jeg ikke gjort en god nok jobb.

Evaluering

Etter San Marino-kampen ble det foretatt en slags mini-evaluering av Høgmo. Konklusjonen fra fotballpresident Terje Svendsen var at Høgmo skulle lede Norge mot Tsjekkia. Så venter en ny evaluering.

— Jeg ønsker ikke å kommentere det. Det å bli evaluert tilhører trenerrollen. Jeg er blitt evaluert i 25 år, og det er noe jeg bare må leve med. Så får styret svare for hvordan de ønsker å kjøre sine prosesser.

- Blir Tsjekkia-kampen en vinn eller forsvinn-kamp for deg?

— Med jevne mellomrom kommer det kamper med større press på poengfangst enn i andre kamper. Med null poeng i Aserbajdsjan vil det å slå Tsjekkia være viktigere enn hvis vi hadde tatt de tre poengene i Baku, sier Høgmo.