Tilstanden bedret for Brann-supporter: Måtte amputere foten

Sportsklubben Brann åpnet dørene til Stadion mandag ettermiddag for supportere som føler behov for å snakke etter at en Brann-tilhenger ble hardt skadet i en ulykke.

Det var søndag kveld at den 22 år gamle Brann-supporteren ble påkjørt av T-banen inne på Nationaltheatret stasjon i Oslo.

Politiet betegnet først mannens tilstand som kritisk. Ullevål sykehus opplyste seinere på kvelden at mannen er alvorlig skadet.

Han skal ha kommet i klem mellom perrongen og T-banevognen.

Ifølge Brann var mannen natt til mandag gjennom en omfattende operasjon. Mannens ene fot måtte amputeres over ankelen på grunn av skadene, opplyser klubben på sine nettsider.

– Føler lettelse

Klubben får ifølge meldingen på nettsiden opplyst fra familien at de får positive tilbakemeldinger fra sykehuset.

– Familien takker for støtten til alle som har stilt opp, både folk i Brann, i Bataljonen og i BGG (supportergrupperingen Bergens Glade Gutter), skriver klubben.

22-åringen skal nå være våken, og har sine nærmeste rundt seg på sykehuset i Oslo. Han vil etter hvert bli flyttet til sykehus i Bergen.

– Han er ved godt mot, heter det i meldingen.

ÅPENT HUS: Mandag ettermiddag åpnet Brann dørene på Stadion for supportere som følte behov for å snakke sammen om ulykken. – Supporterne har fått god oppfølging av helsepersonell og fikk tilbud om hjelp fra et traumeteam da de kom på Intility Arena. Vålerenga har vært strålende i sin oppfølging av dem som kom på stadion, sier daglig leder Vibeke Johannesen fast.

Brann åpnet dørene

Mandag kveld kunne alle som ville komme til Stadion for å snakke om hendelsen som preger supportermiljøet. Fra Brann-hold var daglig leder Vibeke Johannesen og sikkerhetssjef Knut Iversen, som var i Oslo, blant dem som var til stede.

12–15 personer som kjenner mannen som ble rammet av ulykken, samlet seg og tilbrakte et par timer sammen.

– Vi har holdt Stadion åpent for dem som var i Oslo, og også dem som ikke var i Oslo, men hadde lyst å komme sammen etter en vanskelig dag, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

En lege var innom samlingen med råd om håndtering av det som for mange var en ekkel opplevelse.

– Som klubb prøver vi bare å hjelpe og bistå så godt som mulig i situasjonen, sier Johannesen, som legger til at hun er «veldig stolt» over Brann-supporternes håndtering. Hun roser også Vålerenga for dette.

Kjenner på lettelse

Johannesen sier videre at det er mange som ikke husker så mye av kampen. Fra mange hold får BT fortalt hvordan stemningen ble spesiell på bortefeltet på stadion i Oslo under kampen søndag. Mandag var en dag preget også av lettelse, etter familiens tilbakemeldinger om tilstanden.

– Vi er veldig glade for at det tross alt kom gode nyheter fra familien, om at han er våken og ikke lenger livstruende skadet. Det kunne gått så mye verre, sier Johannesen til Branns eget nettsted.

Hun var hjemme i Bergen da sikkerhetssjef Knut Iversen i Brann ringte henne og fortalte om ulykken som skjedde før kampen mellom Brann og Vålerenga.

Også supporterleder Roger Lillebøe-Hansen var i Bergen under kampen. For ham ble det en kveld med hektisk kontakt med folk fra miljøet i Oslo.

– Det var mennesker, mange av dem unge, som havnet midt oppi en traumatisk situasjon. Man blir utrolig takknemlig overfor fotballfamilien i Norge, helsevesen og politi, som gjorde alt som kunnes for at det skulle gå best mulig, sier Lillebøe-Hansen.

BORTEFELTET: Brann-supporterne var selvsagt preget etter ulykken. En rekke mennesker BT har vært i kontakt med beskriver stemningen på tribunen som spesiell.

– Mange kjenner ham

Tidligere mandag fortalte Johannesen om hvordan hun opplevde hendelsen, og Brann-miljøets håndtering.

– Jeg vil tro at det har vært mange øyenvitner til det som vi har fått beskrevet som en fallulykke. Mange av supporterne er fortvilet. Det er en kompis og det er mange som kjenner ham, sa Johannesen da.

– Vet du hvem det er?

– Ja, jeg har møtt ham i mange sammenhenger på Stadion og andre steder i forbindelse med arrangementer. Vi i Sportsklubben Brann er en familie, og dette kjennes ekstra tett og nært, sier hun.

– Hvordan reagerer du personlig?

– Det satte en støkk i meg. Jeg har nesten ikke sovet. Det som har skjedd, er veldig trist.

– Du har kontakt med familien hans?

– Ja, de vil helst ha ro og all oppmerksomheten rundt ulykken blir en ekstra belastning. Det er viktig at familien får ro. Min rolle er å bistå familien og supporterne.

Politiet har videoopptak

Politijurist Eric Lindset ved avdeling for spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, opplyser at politiet nå er inne i en intens fase av etterforskningen.

– Vi har foretatt syv vitneavhør foreløpig, og vi har sikret oss videoopptak av hendelsesforløpet. En etterforsker gjennomgår disse opptakene i detalj, sier Lindset.

– Ut fra ditt kjennskap til Nationaltheatret T-banestasjon, er den dårlig sikret?

– Vi kjenner til at det har vært ulykker der før, men Statens havarikommisjon skal formodentlig inn i denne saken, svarer politijuristen.

Den 22 år gamle Brann-supporteren har folkeregistrert adresse i Bergen.

Tidligere har Bergens Tidende fått opplyst at mannen var 20 år, men dette viste seg ikke å stemme.

Politiet har foreløpig ikke avhørt ham av hensyn til helsetilstanden hans.

Tidligere ulykker

I mars i år omkom en person etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Nationaltheatret stasjon.

I januar 2017 ble en mann skadet da han falt mellom T-banevognen og perrongen på den samme stasjon.

I februar 2006 omkom en mann etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Nationaltheatret stasjon.