Politiet hørte ikke på statsministeren – kastet Island-heltene ut av bar

Journalist om gårsdagens utrolige EM-bragd: – Jeg har aldri vært vitne til noe lignende.

Islands landslagsspillere jubler etter 0-0 mot Kasakhstan. Resultatet sikret øylandets første EM-deltakelse noen sinne.
  • Fredrik Saltbones

Etter0-0 hjemme mot Kasakhstan i går, er Island – under ledelse av svenske Lars Lägerback – kvalifisert for nasjonens første EM-sluttspill noen sinne.

Den utrolige bragden skulle naturligvis feires på Island og i Reykjavik sentrum, og landets statsminister Sigmund David Gunnlaugsson var i ekstase etter kampen. 40-åringen lovet at spillerne skulle få feste hele natten om de ville det.

STATSMINISTER: Sigmundur David Gunnlaugsson, her fra en annen anledning, var i ekstase etter gårsdagens EM-bragd.

I et innlegg på Facebook korrigerte han senere den uttalelsen, men 40-åringen ergret seg samtidig over at han ikke kunne gi de drøyt 300.000 innbyggerne på Island fri dagen derpå. Kommentator Ola Bernhus roser Høgmo: «Før var det bare prat. Nå gjør de det»

Lovet fest natten lang

– Gratulerer med den største dagen i Islands – jeg mener Europas – idrettshistorie. Så langt! Nå angrer jeg på at jeg ikke har skaffet statsministeren makt til å gi alle islendinger ferie på kort varsel når det er nødvendig, skrev statsministeren på Facebook – og fortsatte:

– Ja, jeg sa til landslagsspillerne at barene og restaurantene ville holde dørene åpne så lenge de ville. I ettertid ser jeg at jeg kanskje ikke makten til å kreve det… men jeg forventer ikke at noen kommer til å kreve at de går og legger seg.

Barene i Reykjavik stenger normalt 01.00 (natt til mandager), og på tross av oppfordringen fra statsministeren ble tidene overholdt.

Journalist: — Har ikke sett lignende

SVENSK ISLAND-SJEF: - Jeg har knapt ord. Det er fantastisk. Disse gutta har vært helt utrolige. De har omfavnet alt jeg har bedt dem om, selv når mine treninger er på det mest taktiske og kjedelige, sier Lars Lägerback til Expressen.

Flere islandske medier, inkludert Morgenbladet og fotballnettstedet fotbolti.net, skriver at til og med landslagsspillerne – som oppholdt seg på nattklubben B5 – ble kastet ut av politiet.– Ja, det stemmer, sier Vidir Sigurdsson, journalist i den islandske avisen Morgenbladet, til Aftenposten.

– Statsministeren sa etter kampen at spillerne skulle få feste hele natten og at ingen skulle stoppe dem. Men politiet hadde andre planer. Barene har ikke tillatelse til å være åpne lenger enn klokka ett, så politiet sendte alle ut – inkludert mange av landslagsspillerne, sier Vidir Sigurdsson.

Fått med deg denne? Etter Norges bragd: Slik reagerer mediene i Kroatia

Han var naturligvis til stede på nasjonalarenaen Laugardalsvöllur.

– Det var helt utrolig å være til stede da dommeren blåste i fløyten. Jeg har aldri vært vitne til noe lignende på et islandsk sportsarrangement. Det er utvilsomt et av de stolteste øyeblikkene i vår idrettshistorie, selv om vi har tre landslag i EM-sluttspill dette året – fotball, basket og håndball, sier Sigurdsson.

Nasjonalarenaen rommer rundt 10.000, men i hovedstaden var det betydelig flere etter kampslutt.

– Reykjavik sentrum var overfylt og det var mange av barene også, forteller Morgenbladet-journalisten.

Island-heltene la i natt flere bilder og filmer ut på sosiale medier fra festlighetene. Se noen av dem her: