Fotball

Åpen krangel mellom Sverige og toppklubb: Duo nektes landslagsspill

Den italienske klubben Palermo skaper rabalder i Sverige.

BRÅK: Oscar Hiljemark nektes å spille Sveriges kamp mot Moldova av Palermo. Det har skapt rabalder i den svenske fotball-leiren.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Jimmy Durmaz og Marcus Berg pådro seg begge skader i fredagens kamp mot Liechtenstein. For å erstatte duoen bestemte den svenske landslagsledelsen seg for å hente inn Oscar Hiljemark og Robin Quaison til mandagens kvalik-kamp mot Moldova.

Men da sa Palermo stopp. Den italienske toppklubben nektet å la de to spillerne slutte seg til den svenske landslagstroppen.

Det har skapt rabalder i den svenske leiren.

− Palermos opptreden er uakseptabel. Jeg anser UEFAs og FIFAs regelverk for å være soleklart. Klubbene er tvunget til å slippe spillerne til landslagene på internasjonale datoer. Jeg vet ikke om det finnes noe smutthull, sier landslagssjef Lars Richt ifølge Expressen.

Les også

Svenskene drømmer om EM-playoff mot Norge

Skal kontakte FIFA

Palermo nekter å slippe spillerne fordi de ikke var tatt ut i den endelige troppen til kampene mot Liechtenstein og Moldova. Sverige peker på sin side på at de var med i bruttotroppen, og at Palermo ble informert om dette. De er klare på at spillerne da skal være tilgjengelig for å bli kalt inn underveis i samlingen.

Richt varsler at de nå vil kontakte FIFA for å få et klart svar på hvilke regler som gjelder.

Landslagstrener Erik Hamrén etterlyser et klarere regelverk.

Robin Quaison nektes landslagsspill.

— Spillerne vil være med. De synes selvsagt at dette er kjedelig. Men samtidig er de klar over hvem som er deres arbeidsgiver. Ingen skal havne i klem, og derfor synes jeg at reglene fra UEFA og FIFA må være mer tydelig. Det er vanskelig å fatte at det ikke er klarere regler, sier Hamrén.Palermo gjør det i en uttalelse klart at de har sitt på det tørre.

− Sveriges fotballforbund ga oss skriftlig beskjed om at de ikke ville kalle inn Quaison og Hiljemark. Det beskytter oss i denne saken. Lørdagen kom Sverige med en forespørsel om å hente inn begge spillerne til mandagens kamp mot Moldova. Men på grunn av at dette kom på et så kort varsel valgte klubben å holde på spillerne. Uefa har informert oss om at vi har handlet etter deres bestemmelser. Som alltid, heter det i uttalelsen.

Den skriftlige beskjeden Palermo sikter til skjedde 2. oktober. Da fikk de svar på et spørsmål om spillerne var med i den endelige troppen. Spillerne var altså likevel med i bruttotroppen.

− Dårlig stil av Palermo

Hiljemark (23) gikk i sommer fra PSV Eindhoven til Palermo. Quaison (22) kom til den italienske klubben i 2014. Begge var en del av troppen som vant U21-EM i sommer. Nå er i stedet Gustav Svensson blitt hentet inn til Moldova-kampen.

Palermo-eier Mauriczio Zamparini er kjent som en svært eksentrisk mann. Den svenske landslagsprofilen Albin Ekdal har flere år med italiensk Serie A-fotball bak seg.

− Det er trist for dem. De hadde nok satt seg på første fly for å komme hit. Jeg kjenner ikke regelverket, men antar at Palermo ikke kan nekte dem landslagsspill slik de har gjort. Først og fremst er det kjedelig for spillerne, og det er litt dårlig stil av Palermos ledelse, sier Ekdal til Aftonbladet.

Sverige kan mandag sikre seg EM-billett. Hvis de gjør jobben mot Moldova er de avhengig av at Montenegro tar poeng mot Russland. Uansett er svenskene sikret playoff. Der kan Norge bli motstander.

 1. Les også

  − Vi må ikke stå med lua i hånda!

 2. Les også

  Italia lover Norge tøff motstand

 3. Les også

  Høgmo før Italia-kampen: - Den vanskeligste bortekampen du kan få

 4. Les også

  «Det finnes bare ett argument for at Norge kan slå Italia»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5