Fotball

- Et symbol og en frontfigur for hele Malmö

Før kampen mot Celtic i Skottland forrige inntok han rollen som supporterleder. Tirsdag kveld er Markus Rosenberg tilbake fra karantene, og får hovedrollen i Åge Hareide og Malmös jakt på ny Champions League-billett.

LOKAL HELT: Markus Rosenberg på Malmö-trening før kampen mot Celtic.
  • Kjetil Flygind

MALMÖ (Aftenposten): Ronny Deila og Celtic leder 3-2 fra første oppgjør. Men med 20.000 entusiastiske svensker i ryggen på Swedbank Stadion har Åge Hareide og hans sørsvenske lag både en drøm og en plan.

Drømmen heter Champions League, og planen er en 32 år gammel lokal spisshelt.

— Markus Rosenberg er utrolig viktig for oss. Han er en internasjonal toppspiller, og Celtic skal få merke at han er tilbake, sier Åge Hareide til Aftenposten.

Les også

  1. Deila kan miste nøkkelspiller

  2. Hareide tordnet mot pressen igjen: - Jeg blir opprørt

Føler ikke noe press

Oppgjøret på Celtic Park for seks dager siden fulgte han fra tribunen, utestengt. Tirsdag kveld er Malmö-kapteinen tilbake på banen. Med seg tar han erfaring og rutine fra sine ni år som utenlandsproff. Iblant annet Bundesliga, La Liga og Premier League.

For halvannet år siden var tiden inne for å komme hjem. Og i første forsøk var han med på å skyte moderklubben inn i gruppespillet i Champions League. Nå kan 32-åringen gjøre det samme.

— Vi har klart det én gang, nå kan vi klare det igjen. Denne gangen er det også en litt annen greie mentalt, det er enklere mentalt. Og her på vår stadion, med våre supportere i ryggen, er alt mulig. Vi vet hva vi er gode for, svarer Markus Rosenberg på Aftenpostens spørsmål.

Malmö-mannen avfeier at det ligger et ekstra press på laget før hjemmekampen.

— Det er ikke noe press. Når man spiller i Sverige, eller i Norden for den del, så er det aldri noe press om å komme til Champions League. Fordi klubber herfra er ikke med hvert år. Og selv om vi har med oss et resultat fra første kamp, gjør ikke det at det blir noe mer press på oss, sier Malmö FF-kapteinen.

Beskrives som "kaxig" og uredd

Han møtte pressen sammen med Åge Hareide dagen før dagen. Mens Hareide blant annet fyrte seg kraftig opp da uttalelsene til keeper Johan Wiland om at Celtic-spillerne oppførte seg "grisete" i den første kampen, kom opp, satt Rosenberg tilbakelent og virket både avslappet og komfortabel med oppgaven som venter.

— Han er litt "kaxig". Og uredd, beskriver Jonas Nirfalk i Malmös supporterklubb.

Supporterne elsker ham. Og han elsker supporterne. Mens Åge Hareides gutter forberedte seg til kamp i Glasgow sist onsdag, dukket plutselig Rosenberg opp der fansen ladet opp.

Og dro like godt i gang allsang med de tilreisende.

Selvsagt svært populært.

Og Åge Hareide er selvsagt glad for å ha spissen tilbake.

— Han er et symbol og en frontfigur for hele Malmö. Han er utrolig populær her og en fantastisk type. Ikke bare en fantastisk spiller, men også som person. Han gir den nødvendige roen i miljøet, er proff og en spiller som tar frem sitt beste i de viktigste kampene, roser Åge Hareide.

— Han er flink med spillerne, flink til å preppe dem. Han forteller dem at de er gode nok, gir dem troen på at dette kan gå, der gir han oss i trenerteamet god hjelp. Dessuten er han en spiller som tørr og våger. Markus kan være forskjellen på Champions League og Europa League, fortsetter Hareide.

- Binder byen og klubben sammen

Det er en vurdering supporterne også støtter.

— Han er på mange måter den spilleren som binder klubben og byen sammen. Han er fostret opp her, og det at han kom tilbake og bidro til å ta klubben til Champions League er veldig stort i våre øyne. Han har erfaring, er fotballklok, men også en spiller det er vanskelig å møte. Han jobber over hele banen, og er en leder. Det er noe med hans holdning og stil som gjør at han løfter resten av laget, sier Jonas Nirfalk.

Han før støtte av Magnus Ericsson, som er leder av Malmös supporterklubb.

— Markus er veldig populær blant supporterne. Han begynte her da han var fem år gammel, og det er viktig med noen sånne i laget. Som har en klar, lokal tilknytning. Ikke bare er han kaptein og målscorer, men han har evnen til å heve seg i de viktige kampene. Spesielt i Europa-kampene. Han kan være forskjellen på å ta seg videre til gruppespillet eller å bli slått ut, sier Ericsson.

Anders Bjuhr kommenterer tirsdagens kamp i Malmö for Viasat Sport i Sverige. Han sier til Aftenposten at Rosenberg er spilleren laget nå lener seg på.

— Nettopp hans erfaring gjør at han hever seg enda noen hakk i de store kampene. Det har han vist med mål i mange viktige kvalikkamper og i Champions League. Han vet hvordan det er å være på denne scenen som Champions League er. Han gjemmer seg ikke bort, men utfordrer og er en lei spiller å møte. Han har ikke hatt en like bra sesong i år som i fjor. Men igjen, han har evnen til å heve seg. Mot Celtic i første kamp var det tydelig at Malmö savnet ham, så det er absolutt et pluss for laet at han er tilbake, sier Bjuhr.

Berget drømmer om reprise

Jo Inge Berget tente håpet med sine to mål på sin gamle hjemmebane i Skottland sist uke. Og Celtic kjenner presset før returoppgjøret sør i Sverige. Malmö er ikke uten press de heller, men med garantert spill i Europa League om det skulle bli tap over to matcher mot Ronny Deila & co., er det et offensivt hjemmelag som angriper oppgaven.

— Det passer oss best å være offensive. Og med 20.000 tilskuere bak oss, som føles som 60.000 tilskuere i Skottland, skal vi være offensive, lover Åge Hareide.

Og tomålsmannen fra Norge i den første kampen drømmer om reprise.

— Det hadde selvfølgelig vært fantastisk. Men jeg bryr meg ikke om måten det skjer på så lenge vi går videre. Vi fikk oss en trøkk borte mot Häcken på lørdag, men vi er klare for Celtic. Og vi gleder oss, sier Jo Inge Berget til Aftenposten.

Les mer om

  1. Champions League
  2. Malmö FF
  3. Celtic FC