Dette mener ekspertene er de beste spillerne som aldri fikk VM-kamper

– Han blir regnet som legende. Definitivt en av sin tids beste spillere. Det er det ingen tvil om.

LEGENDER UTEN VM-KAMPER: De har tilsammen vunnet Champions League og Serievinnercupen åtte ganger, men de har like mange VM-kamper som mannen i gata.

Av alle Champions League-vinnerne siden 2010, har hele ti spillere uten VM-kamper spilt (og dermed vunnet) finalen i verdens gjeveste klubbliga.

Det forteller litt om nåløyet som man må igjennom for å spille fotball-VM. Turneringen man aller helst skal vinne for å bli regnet som en av verdens beste spillere. Nettopp det trange nåløyet, og at man nærmest er sjanseløs om man spiller for en mindre nasjon, gjør at ekspertene ikke klarer å enes i den debatten.

– Nei, man kan ikke bli straffet for å komme fra et land som ikke kvalifiserte seg. Det kreves mer enn én mann for å få til det. Det er ikke rettferdig, sier Rune Bratseth.

– Mange store har en kort VM-historie

Viasat-eksperten rakk akkurat å fylle sin egen CV med VM-sluttspill i 1994, da han avsluttet sin landslagskarriere med sin 60. og siste landskamp under VM i USA den sommeren. En CV som allerede besto av cupvinnercuptrofé med Werder Bremen, som gjorde ham udødelig i nordvest-Tyskland.

Les også

Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset

Også mangeårig NRK-kommentator Arne Scheie støtter den tidligere landslagskjempen.

– Det er mye smak og behag. Man sier det samme med Messi og Ronaldo, at man må ha vunnet VM for å være fullkommen. Det der er veldig vanskelig å ha noe forhold til. Når man spiller for Nord-Irland, får man aldri vist seg frem på den måten, sier Scheie.

STJERNE I ENGLAND: Men George Best fikk ikke VM-kamper for sitt kjære Nord-Irland, som nådde kvartfinale i Sverige-VM i 1958. Grønntrøyene nådde også sluttspillet i 1982 og 1986, men da hadde Manchester United-stjernen lagt opp.

– Mange store har jo en kortere VM-historie. Johan Cruyff ville jo ikke være med i 1978, etter å ha vært med i 1974. Han fryktet attentater, legger han til.

– Skulle gjerne sett George Best

Fem eksperter har plukket ut noen navn som bør være med på legendelaget over fotballspillere uten en eneste opptreden i VM.

Arne Scheie, tidligere fotballkommentator:

– En som faller inn med en gang er jo George Best. Det er jo mange i den kategorien. Han har vunnet en del kåringer, sier Scheie.

Les også

VM-trener sjokkerer: – Send dommeren til domstolen i Haag

– Alle vil jo spille fotball-VM, men da er man avhengig av å være landsmann av en fotballnasjon. Nord-Irland har vært med, men ikke da George Best spilte. Han var for ung i 1958 og for gammel i 1982. Jeg skulle gjerne sett Best der. Selvfølgelig en fantastisk spiller, fortsetter han.

Rune Bratseth, landslagskaptein med 60 A-landskamper. Europacupvinner og avsluttet karrieren med VM i 1994:

– Alfredo di Stefano (Spania) og George Weah.

– Jeg mener at di Stefano er den største av de som ikke har spilt VM. Han blir regnet som legende. Definitivt en av sin tids beste spillere. Det er det ingen tvil om. En storscorer. Han hadde perioden sin sammen med Puskas, og de to kjempet om å bli kalt verdens beste. At han er en av de største i fotballhistorien, er det ingen tvil om, sier Bratseth om spissen.

50-TALLETS STJERNE: Real Madrid vant Serievinnercupen fem ganger på rad på slutten av 1950-tallet. Der var Alfredo di Stefano sentral. Her fra en showkamp mot Jimmy Armfield England i 1963, der di Stefano spilte på verdenslaget.

Di Stefano spilte for både Argentina og Spania i løpet av sin karriere og var en av de største spillerne på det udødelige Real Madrid-laget som støvsugde alle de første Champions League-troféene på slutten av 1950-tallet.

– For ham var det United som gjaldt

– Kanskje hadde han blitt regnet som enda større hvis han hadde spilt VM eller blitt verdensmester. Weah hadde også en meget god periode, også regner jeg med at Liberia ikke har deltatt, sier Bratseth.

Les også

Advarer kvinnene mot intim kontakt med utlendinger under fotball-VM. Men på Tinder er det rekordaktivitet.

Jesper Mathisen, ekspertkommentator TV 2 og tidligere eliteserieprofil i Start:

– Jeg var jo Manchester United-supporter fra jeg var yngre, og Ryan Giggs kom jo aldri til sluttspill. Det er han jeg husker. Mens jeg har vært i gamet, tenker jeg mest på Giggs og at han aldri klarte å ta sitt Wales til VM. Mitt inntrykk var at det for han var United som gjaldt, sier Mathisen.

– Men - jeg har vel aldri sett et mesterskap og tenkt at «her burde Ryan Giggs vært!». Men det er den store spilleren som jeg husker at aldri fikk mesterskap. Det er uansett alltid nok store spillere som deltar!

– Tror pappa så seg selv litt i ham

Nå «frykter» den tidligere midtstopperen at Real Madrid-stjerne Gareth Bale, som var sentral på det walisiske sensasjonslaget i Frankrike-EM, kan lide samme VM-skjebne.

Bale har vunnet Champions League tre år på rad og fikk spille EM-semifinale med lille Wales, men kvalifiseringen til VM er tøffere.

FRYKTER NY GIGGS: Han tok Wales til EM-semifinale, men Gareth Bale kan fort ende opp som landsmannen Ryan Giggs og ende på null VM-kamper. Duoen har vunnet Champions League seks ganger.

– For to år siden tok Gareth Bale Wales til EM nærmest på egenhånd og deretter spilte de seg til semifinale. Det var eventyrlig å se på og det viser at store spillere kan dra selv små land. Se på Gylfi Sigurdsson i Island, sier Mathisen.

Giggs spilte for øvrig OL for Storbritania på hjemmebane i 2012. En annen brite som ikke fikk slike høydepunkt på landslaget, var George Best. Mathisen mener sin egen far, Start-legenden Svein Mathisen, ville svart ham.

Les også

Lurer du på hvorfor Danmark spiller i VM, men ikke Norge? Lars Tjærnås har svaret.

– Hadde pappa vært i live, hadde han svart George Best. Jeg har aldri sett ham spille, men Best var pappas favoritt. Jeg tror pappa så George Best litt i seg selv. Litt samme spillertypen, kanskje litt samme livssituasjon til tider, flirer Mathisen.

Claus Lundekvam, fotballekspert TV 2 og tidligere Premier League-spiller med 375 kamper:

– Det er vanskelig å si på stående fot, men en som absolutt kunne fått en større karriere er min gode venn fra Southampton - Matt Le Tissier. Han fikk en del engelske B-landskamper og var flere ganger linket til større klubber. Det er vanskelig å si om det ville endret noe, men han kunne fått den lysende karrieren han var spådd, sier Lundekvam.

Jan Åge Fjørtoft, programleder for Champions League-sendingene på Viasat. Spiss for Norge under 1994-VM:

– George Best og Ryan Giggs er de første jeg kommer på. Når jeg skal argumentere for hva som er størst av Champions League og VM, bruker jeg å si at Jan Åge Fjørtoft fra Gursken har spilt VM. Det har ikke George Best, og Ryan Giggs har heller ikke spilt VM. Det er mitt hovedargument, flirer sunnmøringen.

Les også

Mexico-legenden er på Trumps svarteliste. Det får han merke i VM.

Ni stjerner mangler det samme som Bale

– Best spilte jo med alle verdensmesterne. Han var på et Manchester United-lag som i 1968 vant serievinnercupen. Giggs var walisisk, kunne spilt for England, men av familiære årsaker velger han Wales og misser dermed ut på VM. De er det også flere av. Opp gjennom tidene har det vært en del store walisiske navn i engelske klubber. Nå har vi Gareth Bale som sitter og ser sine lagkamerater spille, legger Fjørtoft til.

Det er det altså ni andre vinnere av Champions League som har gjort, bare siden 2010.

Her er en oversikt over spillere uten VM-kamper, som har vært på banen for vinnende lag i Champions League-finaler siden 2010:

  • Gareth Bale (Real Madrid og Wales)
  • Alvaro Morata (Real Madrid og Spania)
  • Marc-André ter Stegen (Barcelona og Tyskland)
  • David Alaba (Bayern München og Østerrike)
  • Jose Bosingwa (Chelsea og Portugal)
  • Ryan Bertrand (Chelsea og England)
  • Victor Valdes (Barcelona og Spania)
  • Seydou Keita (Barcelona og Mali)
  • Cristian Chivu (Inter og Romania)
  • Goran Pandev (Inter og Makedonia)