«United er trege og fantasiløse - Pep Guardiola ville vært en god løsning»

BLOGG: Viasat-kommentator Roar Stokke skriver om storklubbens vanskeligheter under Louis van Gaals ledelse.

PRESSET: Louis van Gaal leder et lag som henger med i toppen, men som spiller uinteressant fotball.

DIREKTE KL. 20.45: Manchester United — CSKA Moskva

Før avreise til Manchester opplyser flykapteinen at det er usikkert om flyet kan lande i Manchester. Grunn: mye tåke i området.

Er ikke det den beste beskrivelsen av hva som skjer i Manchester United denne høsten? Det er litt tåkete, det er vanskelig å få øye på hva hva Louis Van Gaal prøver å få til med laget.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Og var David Moyes egentlig så dårlig som man i ettertid kreditterer ham?

Tung bør å bære

Arven etter Sir Alex Ferguson er tydeligvis tung å bære for flere enn David Moyes. Louis Van Gaal har hatt godt med tid til å forme laget, men ser man egentlig en forbedring, og om man ser det, er det av ren og skjær godvilje til en manager som har hatt en fantastisk karriere?

At The End Of The Day handler fotball om resultater og underholdningsverdien man skaper. Van Gaal har ikke gjort det noe bedre enn sin forgenger.

53 prosent av kampene er vunnet, og fortsatt river supportere seg i håret over hvordan laget fremstår offensivt.

Les også

Politiet hånet Rooney - måtte slette meldingen

Manchester United fremstår både tregt, forutsigbart og fantasiløst.

Milevis unna de største

Vi snakker tross alt om en klubb som ønsker å være på nivået til de beste, som Real Madrid, Barcelona og Bayern München. Klubben er like stor som de tre andre på flere andre områder, som omhandler budsjetter og økonomi, men på det grønne gressteppet er de ikke engang i nærheten. De tre nevnte klubbene ville ha overkjørt Crystal Palace fullstendig og ikke latt en spiller som Yohan Cabaye fått styre midtbanen. Han ville knapt fått låne ballen.

Han sa at alle detaljene i Van Gaals filosofi i starten gjorde ham mer sliten i hodet enn i beina.

Van Gaal handlet både Darmian, Schneiderlin, Schweinsteiger, Memphis Depay og Martial for et betydelig beløp denne sommeren, uten at andre enn en fransk tenåring har imponert i nye omgivelser. Hvorfor, er det bare spillestilen som er svaret på det?

Se på Douglas Costa i Bayern München. Han kommer til en ny kultur, et nytt lag og en trener som som har en ekstremt ballbesittende fotball. Han har spilt på begge kantene og på midtbanen og har storspilt. Fra dag én. Han trengte ingen tilvenningstid.

Er spillerne gode nok?

Er Louis Van Gaal rigide og ballbesittende fotball en tvangstrøye blitt, for spillere som var vant til stor offensiv frihet fra Ferguson og hans stab? Og har Van Gaal dyktige nok, og bevegelige nok, spillere til sin type fotball?

Bayern Münchens målmaskin Thomas Müller — som ble introdusert på førstelaget til Bayern under Van Gaal i 2009 - kan kanskje best sette ord på det.

Thomas Müller

Han sa at alle detaljene i Van Gaals filosofi i starten gjorde ham mer sliten i hodet enn i beina. Og at han har forståelse for at spillere ikke finner seg tilrette under Van Gaal. Det siste er egentlig urovekkende. Listen begynner etterhvert å bli lang, av dyktige spillere som ikke orket Van Gaals strenge regime. Og da tenker jeg ikke på hvem som alltid skal forsyne seg først av fellesmåltidene...Er det det vi nå ser, at offensive spillere som Wayne Rooney og Memphis Depay lider under manglende frihet i spillet sitt, er de bundet og frustrert?

Av og til så blir man forundret over hvor lite energi noen av spillerne legger i kampene. Hvor en kjempingen og fandenivolskheten blitt av?

Og hvor hadde klubben ligget på tabellen uten to fantastiske matchvinnere som David de Gea og Chris Smalling? Ikke der de i dag ligger ihvertfall. Det er jeg helt sikker på. De to har dekket over tydelige kollektive svakheter.

Trenger dyktig trener

Whats next? Det er åpenbart at laget trenger mer dyktighet inn. De trenger spillere som kan gjøre en forskjell. Som en målgarantist. Men er denne type spillere tilgjengelige for klubben?

Det skrives fortsatt mye om at en spiller som Real Madrids Gareth Bale linkes til klubben. Tusenkronersspørsmålet er om en slik spiller ville passet inn i Van Gaals filosofi. Bale er kanongod i en fri og offensiv rolle i et lag.

Er det det vi nå ser, at offensive spillere som Wayne Rooney og Memphis Depay lider under manglende frihet i spillet sitt, er de bundet og frustrert?

Er Bale like god på et lag som spiller enormt mange pasninger på kryss og tvers og som komprimerer motstanderen og stenger de fleste rommene på den siste tredjedelen av banen?

Et er sikkert, Louis Van Gaal oghans prosjekt er under sterkt press. Fansen vil ikke ha flere unnskyldninger og tåkelegginger av det alle kan se, at laget underpresterer.

Kun seier og godt spill er godt nok. Hvis ikke øker kritikken mot Van Gaal.

Derfor har kampen mot CSKA en dobbel betydning. Fansen krever seier, og får å få til det så må spillerne igjen skåre mål, og de vil se god offensiv fotball. Som jo alltid har betydd mye for klubben.

Pep

Fansen ønsker en kamp uten tåke, de vil ha klar sikt og retning mot målet til CSKA-keeper Akinfeev. De tåler at innflyvningen kan være ruskete, men selve landingen må være perfekt.

Kun seier og godt spill er godt nok. Hvis ikke øker kritikken mot Van Gaal. Og fansens stemme betyr mye for en fotballklubb. Selv for Van Gaal som er kjent for å være seg selv nok.

Taper Manchester United for Cska Moskva, og roter det til så de ikke går viderere fra en kvalitetsmessig ordinær gruppe, da spørs det om Louis Van Gaal sitter ut sesongen 2016/17. Personlig så synes jeg at Pep Guardiola ville ha kledd en rolle på Old Trafford. Som han ville ha kledd å være den nye sjefen på Emirates etter Arsene Wenger.

Carlo Ancelotti også.